RSS
wtorek, 16 października 2012
Lody z orzechami i snickersem

lody z orzechami i snickersem

 

Pogoda iście jesienna a ja szaleję z lodami :D Kilka razy w tygodniu uruchamiam maszynę i kręcę, kręcę, kręcę... w sumie to ona kręci a ja się przyglądam z łyżeczką w dłoni. I tak podkradam z misy kręcącą się masę. Mmm pyszotka! Uwielbiam lody! Cały rok smakują równie dobrze! I tak można szaleć ze smakami :)

Te lody wykonacie bez maszynki. Masa po zamrożeniu ładnie się kroi, nie trzeba używać tasaka ;) Są wspaniale kremowe, z kawałeczkami orzechów i snickersem. Skusicie się?

 

Składniki (na formę 20x7cm):

  • 330ml kremówki
  • 3 duże żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2/3 szklanki zmielonych orzechów np laskowych lub włoskich
  • 2 snickersy pokrojone na małe kawałeczki

 

Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.

Kremówkę mocno ubijamy i łączymy z nią masę jajeczną. Dodajemy pokrojonego snickersa.

Dno keksówki wysypujemy orzechami. Wylewamy masę i wstawiamy do zamrażarki na noc.

Wyjmujemy z formy, układamy na tacy do góry nogami i wcinamy :)

 

lody z orzechami i snickersem

 

lody z orzechami i snickersem

00:11, russkaya
Link Komentarze (11) »
niedziela, 14 października 2012
Trufle dla tych co liczą kalorie

dietetyczne trufle

 

Czyli takie Ferrero Rocher w wersji light :-)

Jak dla mnie to strzał w 10! Można bez wyrzutów sumienia skusić się na coś słodkiego, nie bojąc się, że pójdzie w boczki ;) W smaku przypominają blok czekoladowy. Robi się je ekspresowo. Dosłownie 3 minuty i mamy już trufelki do kawy.

 

Składniki na 10 sztuk:

  • 6 łyżek mleka w proszku
  • czubata łyżeczka kakao lub błonnika kakaowego
  • 2 łyżeczki słodzika w proszku
  • 2 łyżki otrąb pszennych (mogą być zmielone, chociaż ja bardziej wolę te większe)
  • 3 łyżki mleka

 

Do miseczki wsypujemy mleko w proszku, błonnik kakaowy lub kakao, słodzik w proszku i dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i łyżką wyrabiamy masę, by była jednolita. Wsypujemy otręby i ręką łączymy je z masą. Formujemy kuleczki i schładzamy w lodówce lub jemy od razu :)

 

dietetyczne trufle

00:08, russkaya
Link Komentarze (11) »
wtorek, 09 października 2012
Pieguski- najlepsze!

pieguski

 

Upieczcie je chociaż raz a już nigdy nie kupicie tych sklepowych. Pyszne, napakowane ulubionymi dodatkami, niesamowicie pachnące orzechami i czekoladą. Uzależniają, więc uważajcie ;)

Składniki (na ok 36 sztuk):

  • 200g masła
  • 2 małe jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • Ok. 2-2.5 szklanki mąki (ile zabierze ciasto)

Dodatkowo:
100g czekolady mlecznej- poszatkowanej
1/3 szklanki pestek dyni
½ szklanki rodzynek
2/3 szklanki zmielonych orzechów (laskowe i włoskie)

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy otrzymamy już jasną, gładką masę, dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Wsypujemy dodatki i dokładnie mieszamy wszystko ręką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kuleczki, układamy na blaszce i lekko spłaszczamy dłonią.

Pieczemy w temp 190st kilkanaście minut aż nabiorą ładnego koloru.

Mmmm pycha!



07:58, russkaya
Link Komentarze (13) »
niedziela, 07 października 2012
Rozwiązanie konkursu jabłkowego!

 

Nie będę już dłużej trzymać Was w niepewności.

Wczoraj pokazałam Facetowi całą galerię Waszych pyszności z jabłkami na facebook'u i poprosiłam, by wybrał to, co zjadł by najchętniej. Niełatwe było to zadanie, bo przygotowaliście mnóstwo wspaniałych smakołyków. Były i ciasta, i tartaletki, i bułki, i sosy do mięs, pasty kanapkowe... Jednak na widok jednej z tych potraw Facet aż jęknął, stwierdzając, że właśnie na to ma ochotę. Facet jak to facet, lubi zjeść treściwie, dlatego pragnę ogłosić, iż zestaw 2 książek i komplet zwierzakowych foremek do ciasteczek zdobyła Dominika i jej pierogi z jabłkami i twarożkiem :-) Serdecznie gratuluję!

Dominika, wyślij mi proszę na maila dane do wysyłki nagrody (tylko na terenie PL).

 

Dziękuję wszystkim za udział w konkursie i zapraszam do kolejnych zabaw :-)

07:23, russkaya
Link Komentarze (2) »
czwartek, 04 października 2012
Zdrowa bułka z patelni

bułka z patelni

 

Uf, uf, uf. To dopiero drugi uczelniany dzień a ja już marzę o weekendzie i porządnym wyspaniu się. Plan mam ***** :/ potworne okienka między zajęciami, a same zajęcia trwają aż 45 minut. Marnowanie czasu. Szkoda, że nie układają planów dla studentów, tylko tak by wykładowcom było na rękę. Bo czy nie można by było wpakować wszystkiego na dwa dni, a reszta tygodnia byłaby wolna? No cóż, muszę się przemęczyć. Dobrze, że to już ostatni rok.

 

Dziś na blogu coś zdrowego i pomysłowego. Coś co pozwoli nam zaoszczędzić czas i sprawić, że nasz żołądek będzie nam naprawdę wdzięczny. Bułka jest niesamowicie puszysta (dzięki temu, że ubijamy mocno białko), łatwo się ją kroi (chociaż ja wolę taką w całości, bez krojenia na pół) i jest sycąca (ze względu na otręby). Można zrobić ją w wersji wytrawnej, na słono i podać z sałatką, mięchem lub pastą kanapkową, albo na słodko, z niewielką ilością cukru- z dżemem, owocami, jogurtem. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie! Ja przygotowuję ją rano, przed wyjściem na uczelnię i zabieram na zajęcia. Razem z porcją surówki stanowi wartościowy posiłek, pomagający wytrwać wiele godzin bez burczenia w brzuchu.

 

Składniki:

  • duże jajko
  • 3 łyżki otrąb
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

Patelnię teflonową mocno nagrzewamy bez tłuszczu.

Oddzielamy białko od żółtka.

Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.

Następnie wsypujemy otręby, dodajemy żółtko i mieszamy.

Puszystą masę wykładamy na patelnię i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień i smażymy kilka minut, po czym odwracamy ją na drugą stronę.

 

Ja bułkę przygotowałam z warzywami (kapusta pekińska, marchewka, papryka, pomidor), sosem czosnkowym, ugotowanym na twardo żółtkiem, przyprawami.

 

bułka z patelni

Źródło: Bułka

 

05:11, russkaya
Link Komentarze (18) »