RSS
wtorek, 23 października 2012
Bułki Dukana

bułki dukan

 

Piekę je już od wielu tygodni. I jeszcze mi się nie znudziły :) Są zdrowe, lekkie i bardzo syte. Ze względu na ilość otrębów, można ich zjeść dwie dziennie. Możecie upiec podwójną porcję i część zamrozić, żeby każdego dnia mieć świeżą bułeczkę. Polecam!

 

Składniki na 5-6 sztuk:

  • 12 pełnych łyżek otrąb (nie mielonych!)- mogą być i owsiane, i pszenne, i żytnie (wymieszane)
  • 2 duże jaja lub 3 mniejsze
  • Duża łyżka jogurtu naturalnego lub serka homo
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 190-200st.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy też przygotować bułki w formie na muffiny- będą wyższe i zgrabniejsze).

Otręby mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 2 żółtka i jogurt / serek.

Dwa białka ubijamy mocno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą otrębowo- jajeczną.

Łyżką wykładamy masę na blaszkę (należy tworzyć z niej górkę).

Pieczemy około 15-20 minut.

 

bułki dukan

13:53, russkaya
Link Komentarze (12) »
Syrop cebulowy

syrop cebulowy

 

Syrop cebulowy na domowy sposób na to, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Zwłaszcza teraz może nam się przydać, gdy pogoda płata figle a wirusy i bakterie bawią się z nami w berka. Warto mieć w lodówce słoiczek naturalnych witamin i nie dać się przeziębieniom!

 

Do zrobienia syropu potrzebujemy tylko:

  • kilku cebul (u mnie 5 dużych)
  • cukru
  • dużego słoika
  • małego słoika
  • drewnianego tłuczka do ziemniaków

 

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Do dużego czystego słoika nakładamy warstwami: dwa cieniutkie plasterki cebuli- pół łyżeczki cukru- dwa plasterki cebuli- cukier- cebula - cukier- ..... Następnie bierzemy w rękę tłuczek i mocno ubijamy nim cebulę w słoiku aż zacznie puszczać sok. Zakręcamy słoik i wstawiamy na noc do lodówki.

Rano odciskamy z cebul sok do małego słoika i gotowe :)

Pijemy codziennie, rano i wieczorem, po pełnej łyżce.

00:17, russkaya
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 22 października 2012
Mrożony jogurt cytrynowy

mrożony jogurt

 

Kolejny eksperyment z maszynką do lodów. Nie raz słyszałam o mrożonych jogurtach ale nigdy nie miałam okazji ich spróbować. Jakoś nie miałam ochoty mrozić go w zamrażarce, co chwilę wyjmować i mieszać, bo i tak pełnie nie miałby idealnie gładkiej konsystencji. Z maszynką ich zrobienie trwało jakieś 13 minut :) 

 

Składniki:

  • 400ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • słodzik do smaku (u mnie 1.5 łyżki)
  • 3 łyżki mleka w proszku

 

Wykonanie jest bajecznie proste- miksujemy wszystkie składniki razem i przelewamy do maszyny do lodów. Postępujemy zgodnie z instrukcją. Po niecałym kwadransie mrożony jogurt jest już gotowy. 

 

* Równie dobrze możemy użyć jogurtu smakowego i dodać do niego posiekane bakalie, czekoladę, krówki, owoce... co tylko chcemy :)

 

mrożony jogurt

10:23, russkaya
Link Komentarze (8) »
piątek, 19 października 2012
Dyniowy puszek z karmelem

dyniowy puszek ciasto z karmelem

 

Jakiś czas temu, dzięki uprzejmości portalu Polska Gotuje, otrzymałam najnowszy ekspres do kawy Tassimo wraz z ogroooomnym zestawem kaw i herbat. Cóż mogę powiedzieć, miłość od pierwszego wejrzenia :) Już sam kolor zdobył moje serce, ale i tak prawdziwe szaleństwo zaczęło się po naciśnięciu guzika. Kawę możemy zrobić dosłownie w minutkę, a ten smak i zapach... W ofercie Tassimo mamy i czekoladę do picia, i latte macchiatto caramel, i kawę o smaku tiramisu czy creme brulle, cappuccino, chai latte, espresso, caffe crema XXL czy nawet herbatę z nutką mięty... mnóstwo smaków na każdy nasz nastrój! Ja podzieliłam je na "babskie" i "męskie" :D Czyli jak możecie się domyślać, ja przejęłam wszystkie te słodziutkie umilacze czasu, a Facet- te z większą ilością kofeiny, np espresso. Z ekspresem Tassimo poradzi sobie każdy, ponieważ nie wymaga on wciskania kilku guziczków. Ot, jeden, widoczny, duży, i gotowe. Dodatkowym plusem jest dla mnie to, że ekspres sam dozuje ilość kawy/ herbaty/ czekolady. Każda kapsułka zaopatrzona jest w kod kreskowy, który to odczytuje ekspres. Możemy być pewni, że dostaniemy 60ml espresso czy 245 ml Latte. No, wyższa szkoła jazdy! :D

W przeciągu najbliższych kilku tygodni zaprezentuję Wam 4 przepisy na słodkości do kawy. Dziś chciałabym zaprosić Was na pyszne dyniowe ciacho z karmelem i orzechami. Zrobiłam do niego Jacobs Kronung Cappuccino z aksamitną pianką...mmmm....dobre to było, oj dobre...

 

Składniki na formę o śr 20cm:

  • 200g pure z dyni
  • 100g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g przesianej mąki

 

W miseczce ucieramy miękkie masło z cukrem. Gdy otrzymana masa będzie jasna i gładka, dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pure dyniowe, miksujemy krótko i przekładamy do formy.

Pieczemy w temp 185 stopni do "suchego patyczka".

 

Dodatkowo:

  • 3 łyżki masy krówkowej
  • duża garść orzechów włoskich- zmielić niezbyt drobno

 

Ostudzone ciasto smarujemy masą krówkową i posypujemy orzechami.

Zaparzamy cappuccino i cieszymy się chwilą :)

 

dyniowy puszek ciasto z karmelem

 

dyniowy puszek ciasto z karmelem

 

dyniowy puszek ciasto z karmelem

 

dyniowy puszek ciasto z karmelem

 

dyniowy puszek ciasto z karmelem

 

 

06:43, russkaya
Link Komentarze (17) »
czwartek, 18 października 2012
Krem z pora z imbirem i czosnkiem

krem z pora

 

Fajny rozgrzewający posiłek po ciężkim dniu. Nie trzeba przy nim stać pół dnia. Wymaga niewielkiego nakładu finansowego. I co najważniejsze, jest pyszny!

 

Składniki na 2 porcje:

  • duży por- pokrojony w plasterki
  • 3 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę
  • cebula- obrana i pokrojona w piórka
  • 2 ziemniaki- obrane, umyte i pokrojone w kostkę
  • 600ml bulionu
  • malutki kawałek świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • jogurt do podania
  • odrobina oleju

 

Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy cebulę i pora (około 3 minut).

Wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki, listek laurowy i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy czosnek na około 5 minut przed końcem gotowania. Usuwamy po tym czasie listek laurowy. Dodajemy starty imbir.

Blenderujemy zupę.

Doprawiamy do smaku i podajemy z jogurtem.

Smacznego :)

 

krem z pora

00:16, russkaya
Link Komentarze (9) »