RSS
środa, 14 listopada 2012
Mięsko "Kiełbasa" ze słoika

kiełbaska ze słoika

 

Śmieszna nazwa, bo kiełbasy mi to nie przypomina :) Ale skoro tak brzmi oryginalna nazwa to niech już tak zostanie. Mięsko jest bardzo aromatyczne, pachnie czosnkiem i ziołami. Idealnie pasuje do kanapek czy też zdrowych hamburgerów (zamiast zwykłej bułki robimy pyszną bułkę z patelni; do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i całe mnóstwo warzyw). Naprawdę polecam!

 

Składniki:

  • kg łopatki
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy- sól, pieprz
  • majeranek

 

Dodatkowo:

  • kilka małych czystych słoików
  • duży garnek

 

 

1. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach.

2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do mięsa razem z innymi przyprawami. Wyrabiamy je dokładnie, by wszystko się połączyło.

3. Mięso przekładamy do czystych słoików, mocno ubijając je do 3/4 wysokości, by nie zostało w mięsie pęcherzyków powietrza. Mocno zakręcamy.

4. Do dużego garnka nalewamy zimną wodę i wstawiamy tam słoiki (tak, by woda sięgała przynajmniej do ich połowy). Podgrzewamy aż do zagotowania, a następnie gotujemy godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki.

5. Następnego dnia znów wkładamy słoiki do garnka z wodą i gotujemy godzinę. Po wystudzeniu mięsko jest gotowe :)

 

Kiełbaskę najlepiej robić w małych słoikach, by porcję można było zjeść po otwarciu w przeciągu 3 dni. Zamknięte mięsko możne stać w lodówce do 2 miesięcy. 

 

kiełbaska ze słoika

 

kiełbaska ze słoika

09:39, russkaya
Link Komentarze (11) »
piątek, 09 listopada 2012
Kruche różyczki

kruche różyczki

 

Dziś zapraszam Was na obiecane słodkości :)

Tym razem będą to kruche różyczki, w sam raz do kawki lub aromatycznej herbaty.

Te urocze maleństwa do moja kolejna propozycja w testach ekspresu Tassimo, który dostałam dzięki uprzejmości serwisu Polska Gotuje. Ekspres od pierwszego naciśniętego guziczka (no dobra, od pierwszego łyka pierwszej kawy) zdobył nasze serca i jesteśmy od niego coraz bardziej uzależnieni :) Do ciasteczek proponuję zrobić Chai Latte- to pyszna, niebiańsko pachnąca przyprawami korzennymi herbata na mleku. Coś wspaniałego!

 

Składniki na blachę ciasteczek:

  • ok 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ciut soli
  • 2 duże żółtka lub 3 małe

+ Cukier puder do posypania

 

1. Mąkę wymieszać z solą i posiekać z zimnym masłem.

2. Dodać cukier puder, żółtka i ponownie posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki by się schłodziło (ok 30 minut). Jeśli nie będzie chciało się skleić, wtedy dodajemy odrobinkę zimnej wody.

3. Ciasto rozwałkować dosyć cienko i małą szklanką lub karafką wyciąć kółeczka.

4. Układać po 4 krążki tak, by zachodziły na siebie do połowy. Zwinąć w rulon i przekroić go na pół. Powstaną dwie różyczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można delikatnie rozchylić im płatki na boki.

5. Piec w 200 st aż nabiorą ładnego koloru.

6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

 

kruche różyczki

 

kruche różyczki

 

kruche różyczki

 

 

07:45, russkaya
Link Komentarze (11) »
piątek, 02 listopada 2012
Kapuśniaczki

kapuśniaczki

 

To ulubione drożdżowe bułki Mojego Faceta. Zawsze kupował je w drodze do szkoły lub na przerwach między lekcjami w małej piekarni. Te upieczone przeze mnie także mu smakowały ale zażyczył sobie, by następnym razem miały w sobie aż 1 kg nadzienia i okruszek ciasta. Taaa... już ja to widzę :)

 

Nadzienie:

  • 350g kapusty kiszonej
  • 5 średnich pieczarek
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • kminek mielony

 

Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce, niezbyt drobno. Cebulę obieramy i szatkujemy. Zarówno pieczarki, jak i cebulę podsmażamy na oleju na patelni. Kapustę drobno kroimy i dodajemy do pieczarek i cebuli. Chwilkę smażymy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Gdy kapusta będzie już mięciutka, wtedy doprawiamy ją do smaku i odstawiamy do wystudzenia.

 

Składniki na ciasto:

  • ok 500-600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 20g drożdży
  • jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła- rozpuścić

 

W ciepłym mleku wymieszanym z wodą rozpuszczamy drożdże i cukier.

Do miski wsypujemy ok 400g mąki, sól, wbijamy jajko, dodajemy żółtka, masło i wlewamy drożdże. Zagniatamy ciasto, dosypując resztę mąki. Ciasto zagniatamy około 5 minut a następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie to dzielimy je na ok 6-8 części.

Każdą wałkujemy na podłużny placuszek. Jeden jego bok nacinamy ostrym nożem. Na środku placuszka układamy nadzienie i zawijamy na nie bok (ten nienacięty), a następnie drugi, z paseczkami ciasta.

Bułeczki możemy formować także według własnego zamysłu- w trójkąty, pierożki czy okrągłe.

Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 35 minut do napuszenia.

Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy kapuśniaczki około 25-30 minut.

Smacznego!

 

kapuśniaczki

13:47, russkaya
Link Komentarze (13) »
sobota, 27 października 2012
Mleczna Kanapka Light

mleczna kanapka light

 

Coś dla tych, którzy lubią desery a nie chcą pakować w siebie tysiąca kalorii ;)

 

Składniki na placek (upiec go dwukrotnie)

  • 3 łyżki otrąb
  • jajko
  • słodzik do smaku
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża łyżka jogurtu naturalnego
  • pełna łyżeczka błonnika kakaowego lub gorzkiego kakao

 

Piekarnik nagrzewamy do 190st.

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i krótko miksujemy.

Spód od tortownicy (śr 20cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką i rozsmarowujemy na nim masę. Wkładamy do piekarnika na dosłownie kilka minut. Spód piecze się szybko, a nie należy go przesuszyć.

Pieczemy drugi placek.

Studzimy.

 

 

Nadzienie:

  • 350 g serka naturalnego (można dać pół na pół z waniliowym, wtedy nie dodajemy już słodzika)
  • 1.5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • słodzik do smaku- u mnie ok łyżki (oczywiście można zamienić na cukier, jeśli nie lubicie słodzika)
  • odrobina aromatu waniliowego

 

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.

Serek mieszamy z aromatem, słodzikiem i wlewamy do niego rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując.

Gdy nadzienie zacznie tężeć, przekładamy je na jeden kakaowy spód i przykrywamy drugim plackiem. Ja przełożyłam placek do tortownicy z obręczą i tam wyłożyłam masę, przykryłam drugim spodem. Schładzamy w lodówce.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

mleczna kanapka light

 

mleczna kanapka light

00:31, russkaya
Link Komentarze (14) »
środa, 24 października 2012
Puszysta chałka

chałka puszysta

 

U nas w domu wypieki drożdżowe cieszą się niezłym powodzeniem. Zawsze znajdzie się chętny na kawałek chałki i szklankę mleka lub gorącego kakao. Z podanej porcji otrzymamy dwie big chałki. Możemy dodać do nich rodzynki lub małe kawałeczki czekolady, jeśli lubimy. Polecam zrobić do nich i kruszonkę, będą wtedy jeszcze smaczniejsze.

 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 6 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 60 g drożdży świeżych
  • mleko*

 

* Mleka będziemy potrzebować około 300-400ml. Trudno powiedzieć dokładnie, bo każda mąka jest inna. Więc najlepiej podgrzać go tak z 400ml, najwyżej całego nie wykorzystamy.

 

Masło rozpuścić i przestudzić.

Mleko (1 szklankę) podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.

Jajka ubić razem z cukrem.

W misce wymieszać mąkę i cukier waniliowy. Wlać masło, jajka z cukrem i rozczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Dwie keksówki smarujemy masłem i podsypujemy mąką.

Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 175 st aż ładnie się przyrumienią.

05:57, russkaya
Link Komentarze (12) »