RSS
wtorek, 11 grudnia 2012
Otrębowe orzeszki

orzeszki otrębowe

 

To ciekawa alternatywa dla chipsów czy innych słonych przekąsek. Zwłaszcza, jeśli tak jak ja, lubicie mieć pod ręką coś do pochrupania w trakcie oglądania filmów. Takie przyzwyczajenie, by jeść chipsy, oglądając tv może fatalnie wpłynąć na naszą figurę. Dlatego warto wybrać coś lżejszego i zdrowego, coś co przygotujemy sami i dostosujemy do naszych upodobań.

 

Składniki:

  • 100g otrąb (pszenne i żytnie możemy ze sobą wymieszać)
  • 2 jajka
  • łyżka jogurtu greckiego
  • łyżka pikantnej przyprawy do pizzy (może być inna, Wasz ulubiona)

 

W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy je na jakieś 30 minut, by otręby napuchły. Z masy formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st na ok 20 minut). Ja piekłam je z termoobiegiem, więc zmniejszyłam ciut temperaturę.

Studzimy i chrupiemy :)

 

Moja rada: Warto robić orzeszki jak najmniejsze. Są wtedy bardziej chrupiące i smaczniejsze :)

 

orzeszki otrębowe

 

Ze specjalną dedykacją dla Ani M., tak bardzo stęsknionej za rosyjską muzyką :)

 

09:00, russkaya
Link Komentarze (7) »
piątek, 07 grudnia 2012
Ciasto FANTAZJA

ciasto fantazja

 

Dzień dobry! Dziś zapraszam Was na czwarty już z kolei wypiek stworzony idealnie do kawy Tassimo :) Tym razem wybrałam kawę Crema XXL (ulubiona mojego A.).

Ciasto jest delikatne, ma w sobie pyszne jabłka i mięciutką piankę.

Coś w sam raz dla łasuchów :)

 

 

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru kryształu
  • 1 szkl mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej

 

Biszkopt robimy standardowo. Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, a potem żółtka. Mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie łączymy. Masę przekładamy do większej kwadratowej formy i pieczemy w temp 180st.

Wystudzone ciasto przekrajamy na pół.

 
Jabłka:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • 3/4 szkl cukru kryształu (można zmniejszyć ilość) 
  • 2 galaretki mieszane

 
Sposób wykonania:
Podsmażyć jabłka pod przykryciem ok 10 min (cukier według uznania) pod koniec dodać galaretki oraz dobrze wymieszać.
Schłodzone jabłka (po połowie) wyłożyć na ciasto (na dwa biszkopty).

 

 
Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany kremówki 30% (dobrej jakości, np łaciata)
  • 2 galaretki

 
Sposób wykonania:
Galaretki rozpuścić w niecałych 2 szklankach wody, pozostawić do wystygnięcia. Do ubitej śmietany wlać małymi porcjami tężejącą galaretkę ciągle ubijając i wyłożyć na ciasto, na warstwę jabłkową. Od razu złożyć biszkopt (czyli położyć jeden placek na drugi) i schłodzić.

 

ciasto fantazja

ciasto fantazja


 


07:30, russkaya
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 03 grudnia 2012
KONKURS makaronowy

 

Witajcie!

Chciałabym Was dziś zaprosić na konkurs, gdzie do wygrania będą 3 zestawy makaronów widoczne na zdjęciu.  Sponsorem nagród jest Międzybrodzki makaron. Często ta firma gości u nas na stole, więc szczerze Wam polecam.

Zadanie konkursowe będzie bardzo przyjemne i łatwe, wymagające jednak od Was użycia wyobraźni :)


Tytuł konkursu brzmi "Mmmm...makaron!".


Co to oznacza?

Ano właśnie to, co podpowie Wam wyobraźnia! Chciałabym by Wasze zgłoszenia były twórcze, pomysłowe i oczywiście związane z makaronem (jednak ważne, by nie były to standardowe przepisy, których można znaleźć tysiące w internecie, skopiować i wkleić). Możecie ułożyć wierszyk, rymowankę, hasło, przysłać zdjęcie lub kolaż zdjęć, rysunek, krótkie opowiadanie, bajkę... nie ogranicza Was nic!

mój e-mail: dzismamochotena@onet.eu

Prace graficzne będę umieszczać w konkursowym albumie na facebook'u, więc będziecie mogli podejrzeć co przygotowali inni.

Pisemne zgłoszenia (typu wierszyki czy hasła) umieszczajcie proszę pod tym wpisem :)

 

Konkurs trwa do 20 grudnia (godzina 12.00), więc macie troszkę czasu, by coś fajnego stworzyć.

Chętnie oddam Wam 3 makaronowe zestawy, więc do dzieła moi drodzy!

 

Powodzenia!

06:03, russkaya
Link Komentarze (1) »
środa, 28 listopada 2012
Kruche babeczki z kremem, owocami i ciasteczkami cynamonowymi
babeczki z kremem i owocami
Wbrew pozorom ich wykonanie wcale nie jest czasochłonne i poradzi sobie z nimi każdy, nawet dopiero co stawiający pierwsze kroki w kuchni kucharz czy gospodyni ;)
Babeczki wykonane są z ciasta kruchego, wypełnia je pyszny krem budyniowy z owocami, a udekorowane są uroczymi ciasteczkami w kształcie zwierzątek. Taki deser cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy :)
Z podanej porcji otrzymamy około 22 babeczek.
 
Najpierw zajmujemy się kruchymi ciasteczkami z cynamonem.
 
 
Składniki:
 
  • 150g mąki
  • 100g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
 
Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, cynamon i mieszamy je ze sobą.
Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko zagniatamy ciasto. Ważne jest, by w czasie zagniatania nasze ręce były zimne i by nie zagniatać ciasta zbyt długo. Tylko tak uzyskamy naprawdę kruche ciasteczka. Gdy ciasto jest już gotowe, schładzamy je w lodówce (1.5 godziny).
Nagrzewamy piekarnik do 200st.
Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3 mm. Specjalnymi foremkami w kształcie zwierzątek wycinamy ciasteczka (jeśli nie posiadamy takich foremek to możemy użyć dowolnych, np serduszek, gwiazdek czy pociąć ciasto radełkiem z karbowaną końcówką) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika blachę z ciasteczkami.
Pieczemy do czasu aż nabiorą ładnego koloru.
Delikatnie zdejmujemy je z blachy i studzimy.
 
 
Kruche babeczki:
 
  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
 
Postępujemy podobnie, jak przy pieczeniu kruchych ciasteczek z cynamonem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybciutko zagniatamy ciasto. Schładzamy je porządnie w lodówce.
Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem/ margaryną i posypujemy mąką, by nie przykleiło się do nich nasze ciasto.
Nagrzewamy piekarnik do 200st i w czasie, kiedy będzie się nagrzewał, zajmujemy się przygotowaniem babeczek.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie, wycinamy foremką lub szklanką kółeczka i wylepiamy nimi foremki.
Tak wylepione foremki układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 200st.
Wyjmujemy je z foremek dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygną, ponieważ są bardzo kruche i delikatne.
 
 
Krem budyniowy:
  • opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 380ml mleka
  • 2/3 kostki miękkiego masła
  • łyżeczka lub dwie cukru
 
 
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka (380ml). Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy z odrobiną cukru. Gdy otrzymamy jasną masę, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując.
 
* Ja do kremu dodałam troszkę pokrojonej w kosteczkę cukinii z zalewy na słodko (w smaku przypomina ananas). Ale równie dobrze można dodać do niej np brzoskwinie świeże lub z syropu, gruszki...
 
 
Dodatkowo:
  • owoce - u mnie są to maliny, jagody
 
 
Babeczki nadziewamy kremem, dekorujemy ciasteczkami i owocami.
 
Zapraszamy przyjaciółkę, zaparzamy dwie filiżanki ulubionej herbaty i delektujemy się naszym przygotowanym własnoręcznie wypiekiem :-)



babeczki z kremem i owocami

 

babeczki z kremem i owocami

 

babeczki z kremem i owocami

 

babeczki z kremem i owocami

00:06, russkaya
Link Komentarze (17) »
piątek, 23 listopada 2012
Ciasto DELICJE

ciasto delicje

 

Mało słodkości gości u mnie w kuchni ostatnimi czasy. Niestety, nadmiar obowiązków powoduje, że nie mam czasu na kulinarne szaleństwa. Wracam późno do domu, padam ze zmęczenia i jakoś brak już sił na pieczenie czy gotowanie. Ale za to staram się to nadrabiać w weekendy. Dziś mam wolne, więc przygotuję sobie obiad, o którym myślę już od poniedziałku ;) i upiekę pyszne bułeczki, bo jestem nastawiona anty do pieczywa ze sklepu. Więc będę miała swoje bułki, pachnące, mięciutkie, najlepsze :) ale o tym później. A dziś mam zamiar się zrelaksować, spędzić miło dzień, nabrać energii na kolejne dni. Tylko słońca brakuje :P

 

A przepis na "Delicje" dostałam od Gosi Mamy, której serdecznie za to dziękuję :) Do ciasta zrobiłam pyszne espresso w ekspresie Tassimo, który dostałam do testowania. Fanem espresso okazał się mój Tata. Zasmakowało mu zarówno to normalne, jak i bezkofeinowe. 

 

ciasto delicje

 

Składniki na ciasto (na dużą blaszkę):

  • 1/2 kg mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowujemy 3 prostokąty z papieru do pieczenia (rozmiar taki jak blaszka w której będziemy piec). Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i każdą z nich cienko wałkujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy kilka minut w temp 180 st aż nabiorą ładnego złotego koloru.


Masa serowa:

  • 0,5 kg sera
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru + łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 całe jajka
  • 2/3 szklanki mleka

 

Ser mielimy w maszynce, żeby nie było grudek.

W mleku rozrabiamy budyń i mąkę.

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka (znów miksujemy)  i ubite białka (miksujemy krótko). Do masy dodajemy po łyżce zmielony ser, nie przerywając miksowania. Stawiamy garnek na mały ogień i gotujemy ok 3 minuty, cały czas mieszając, by się nie zważyło. Wlewamy budyń i gotujemy aż zgęstnieje. Należy cały czas mieszać, by masa była gładka, bez grudek. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Jeszcze ciepłe wylewamy na pierwszy placek i przykrywamy drugim.


Masa jabłkowa:

 

  • duży słoik smażonych jabłek (z cukrem)
  • galaretka (np cytrynowa, agrestowa...)
  • 1/2 szklanki wody

 

Jabłka podgrzewamy na dużej patelni lub w garnku, a następnie dodajemy do nich galaretkę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na drugi placek i przykrywamy trzecim.

 

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (100g)

 

Ciasto dekorujemy polewą czekoladową.

Można posypać je poszatkowanymi orzechami.

Smacznego :)

 

ciasto delicje

 

ciasto delicje

 

09:01, russkaya
Link Komentarze (14) »