RSS
poniedziałek, 06 grudnia 2010
Sernik pod kokosową pierzynką

Sernik pod kokosową pierzynką


Z przepisu Dorotus :) tak więc cytuję bez jakichkolwiek zmian :)

 

Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

 

Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
  • olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)

Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.

Smacznego :)

06:34, russkaya
Link Dodaj komentarz »
Maślane ciasteczka o smaku cytrynowym

ciasteczka cytrynowe

 

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 125g cukru
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 280g mąki


Masło utzreć z cukrem, następnie miksując dodawać jajko, cytrynę, skórkę i mąkę. Wyrobić gładką masę i schłodzić w lodówce.

Ciasto wałkować na grubość 5 mm i foremkami wycinać kształty.

Piec 15 minut w temp. 180o

Smacznego :)

06:28, russkaya
Link Dodaj komentarz »
Paluchy Wiedźmy (na Halloween)

paluchy wiedźmy

 

Jak dla mnie to one wcale nie są straszne tylko... urocze ;)


Składniki:

225 g miękkiego masła

3/4szkl pudru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 i 2/3 szkl mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

połówki migdałów jako paznokcie


Wszystkie składniki zmiksować razem i zagnieść, a następnie schłodzić przez 30 minut. Ciasto dzielić na małe kawałki, z każdego toczyć wałeczki i formować palce. W każdy wtykać połówkę obranego migdała :)

Piec około 10 min w temp. 200 o

Koncówki można umaczać w dżemie wiśniowym :)

Smacznego :)

06:23, russkaya
Link Komentarze (1) »
Szczeniaczki

szczeniaczki ciasteczka

 

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 25g mleka w proszku
  • 180g masła
  • 80 g kremówki (śmietana 30 % lub więcej)
  • Ok. ¾ szklanki cukru (zależy od preferencji)
  • Czekolada mleczna

Dodatki:

  • draże czekoladowe lub kokosowe na noski
  • posypka czekoladowa ( w każdym supermarkecie dostępna, około 1zł) na oczy
  • płatki Chocapic lub Muszelki z Mlekołaków na uszy

Połączyć mleko w proszku i mąkę.

Masło utrzeć ze śmietanką. Dodać cukier.

Połączyć obie miseczki i wyrobić ciasto.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić w środku każdej kulki ¼ kostki czekolady. Wcisnąć płatki na uszy, groszek na nos i oczka. Lekko spłaszczyć i nadać kształt łebka :)

Piec w 175 stopniach, około 20 min. Trzeba sprawdzać, żeby się nie spiekły. Smacznego!

06:14, russkaya
Link Komentarze (4) »
1 ... 126 , 127