RSS
sobota, 27 października 2012
Mleczna Kanapka Light

mleczna kanapka light

 

Coś dla tych, którzy lubią desery a nie chcą pakować w siebie tysiąca kalorii ;)

 

Składniki na placek (upiec go dwukrotnie)

  • 3 łyżki otrąb
  • jajko
  • słodzik do smaku
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża łyżka jogurtu naturalnego
  • pełna łyżeczka błonnika kakaowego lub gorzkiego kakao

 

Piekarnik nagrzewamy do 190st.

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i krótko miksujemy.

Spód od tortownicy (śr 20cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką i rozsmarowujemy na nim masę. Wkładamy do piekarnika na dosłownie kilka minut. Spód piecze się szybko, a nie należy go przesuszyć.

Pieczemy drugi placek.

Studzimy.

 

 

Nadzienie:

  • 350 g serka naturalnego (można dać pół na pół z waniliowym, wtedy nie dodajemy już słodzika)
  • 1.5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • słodzik do smaku- u mnie ok łyżki (oczywiście można zamienić na cukier, jeśli nie lubicie słodzika)
  • odrobina aromatu waniliowego

 

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.

Serek mieszamy z aromatem, słodzikiem i wlewamy do niego rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując.

Gdy nadzienie zacznie tężeć, przekładamy je na jeden kakaowy spód i przykrywamy drugim plackiem. Ja przełożyłam placek do tortownicy z obręczą i tam wyłożyłam masę, przykryłam drugim spodem. Schładzamy w lodówce.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

mleczna kanapka light

 

mleczna kanapka light

00:31, russkaya
Link Komentarze (14) »
środa, 24 października 2012
Puszysta chałka

chałka puszysta

 

U nas w domu wypieki drożdżowe cieszą się niezłym powodzeniem. Zawsze znajdzie się chętny na kawałek chałki i szklankę mleka lub gorącego kakao. Z podanej porcji otrzymamy dwie big chałki. Możemy dodać do nich rodzynki lub małe kawałeczki czekolady, jeśli lubimy. Polecam zrobić do nich i kruszonkę, będą wtedy jeszcze smaczniejsze.

 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 6 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 60 g drożdży świeżych
  • mleko*

 

* Mleka będziemy potrzebować około 300-400ml. Trudno powiedzieć dokładnie, bo każda mąka jest inna. Więc najlepiej podgrzać go tak z 400ml, najwyżej całego nie wykorzystamy.

 

Masło rozpuścić i przestudzić.

Mleko (1 szklankę) podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.

Jajka ubić razem z cukrem.

W misce wymieszać mąkę i cukier waniliowy. Wlać masło, jajka z cukrem i rozczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Dwie keksówki smarujemy masłem i podsypujemy mąką.

Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 175 st aż ładnie się przyrumienią.

05:57, russkaya
Link Komentarze (12) »
wtorek, 23 października 2012
Bułki Dukana

bułki dukan

 

Piekę je już od wielu tygodni. I jeszcze mi się nie znudziły :) Są zdrowe, lekkie i bardzo syte. Ze względu na ilość otrębów, można ich zjeść dwie dziennie. Możecie upiec podwójną porcję i część zamrozić, żeby każdego dnia mieć świeżą bułeczkę. Polecam!

 

Składniki na 5-6 sztuk:

  • 12 pełnych łyżek otrąb (nie mielonych!)- mogą być i owsiane, i pszenne, i żytnie (wymieszane)
  • 2 duże jaja lub 3 mniejsze
  • Duża łyżka jogurtu naturalnego lub serka homo
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 190-200st.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy też przygotować bułki w formie na muffiny- będą wyższe i zgrabniejsze).

Otręby mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 2 żółtka i jogurt / serek.

Dwa białka ubijamy mocno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą otrębowo- jajeczną.

Łyżką wykładamy masę na blaszkę (należy tworzyć z niej górkę).

Pieczemy około 15-20 minut.

 

bułki dukan

13:53, russkaya
Link Komentarze (12) »
Syrop cebulowy

syrop cebulowy

 

Syrop cebulowy na domowy sposób na to, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Zwłaszcza teraz może nam się przydać, gdy pogoda płata figle a wirusy i bakterie bawią się z nami w berka. Warto mieć w lodówce słoiczek naturalnych witamin i nie dać się przeziębieniom!

 

Do zrobienia syropu potrzebujemy tylko:

  • kilku cebul (u mnie 5 dużych)
  • cukru
  • dużego słoika
  • małego słoika
  • drewnianego tłuczka do ziemniaków

 

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Do dużego czystego słoika nakładamy warstwami: dwa cieniutkie plasterki cebuli- pół łyżeczki cukru- dwa plasterki cebuli- cukier- cebula - cukier- ..... Następnie bierzemy w rękę tłuczek i mocno ubijamy nim cebulę w słoiku aż zacznie puszczać sok. Zakręcamy słoik i wstawiamy na noc do lodówki.

Rano odciskamy z cebul sok do małego słoika i gotowe :)

Pijemy codziennie, rano i wieczorem, po pełnej łyżce.

00:17, russkaya
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 22 października 2012
Mrożony jogurt cytrynowy

mrożony jogurt

 

Kolejny eksperyment z maszynką do lodów. Nie raz słyszałam o mrożonych jogurtach ale nigdy nie miałam okazji ich spróbować. Jakoś nie miałam ochoty mrozić go w zamrażarce, co chwilę wyjmować i mieszać, bo i tak pełnie nie miałby idealnie gładkiej konsystencji. Z maszynką ich zrobienie trwało jakieś 13 minut :) 

 

Składniki:

  • 400ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • słodzik do smaku (u mnie 1.5 łyżki)
  • 3 łyżki mleka w proszku

 

Wykonanie jest bajecznie proste- miksujemy wszystkie składniki razem i przelewamy do maszyny do lodów. Postępujemy zgodnie z instrukcją. Po niecałym kwadransie mrożony jogurt jest już gotowy. 

 

* Równie dobrze możemy użyć jogurtu smakowego i dodać do niego posiekane bakalie, czekoladę, krówki, owoce... co tylko chcemy :)

 

mrożony jogurt

10:23, russkaya
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3