RSS
niedziela, 30 października 2011
Filet z indyka w sosie żurawinowym

filet z indyka w sosie żurawinowym

 

Ostatnio na blogu królują słodycze i chyba powinnam dać Wam odetchnąć od tego cukru :) Dlatego dziś pozwólcie, że zaproszę Was na danie obiadowe.  Wyjątkowe, eleganckie, o zaskakującym smaku. Mojemu Facetowi barrrrdzo zasmakowało :) Warto spróbować :)

 

Składniki:

  • kg filetów z indyka
  • 200g suszonej żurawiny
  • przyprawa do kurczaka
  • 1.5 szkl wody
  • 3/4 szklanki ketchupu


Pierś pokroić w plastry, posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na noc do lodówki.

Na drugi dzień obtoczyć w mące i podsmażyć.

Zagotować 1.5 szklanki wody, dodać żurawinę i pogotować 3 minuty. Dodać ketchup, znów zagotować. Zalać sosem mięso i piec 20 minut pod przykryciem :):)

Podawać z ryżem i surówką.

 

filet z indyka w sosie żurawinowym

 


06:49, russkaya
Link Komentarze (22) »
piątek, 28 października 2011
Imbirowe ciasteczka z gruszką

ciasteczka imbirowe z gruszką

 

Malutkie, mięciutkie, pachnące nie do opisania... tego trzeba spróbować! Upiekłam na czwartek z myślą o spotkaniu z dziewczynami. Smakowały im :-)w sumie nic dziwnego skoro pochodzą ze strony flusso (kobieto, uwielbiam Twoje kulinarne pomysły! :* )

A ja mam wolne, aż do następnego czwartku. Mam zamiar odpoczywać, poczytać, upichcić coś pysznego... same przyjemności na mnie czekają :) Miłego piątku kochani!

 

Składniki na ok 30 ciasteczek:

  • 350g mąki (lub więcej)
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 100g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100g masła/ margaryny
  • 1/4 szklanki oleju
  • jajko
  • gruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach

 

W jednym naczyniu łączymy składniki suche, a w drugim ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, miód i olej. Wsypujemy suche składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec wrzucamy startą gruszkę. Znów zagniatamy. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blaszce, lekko spłaszczając. Ja nakładałam je łyżką do lodów :-)

Pieczemy w temp. 175st aż nabiorą ładnego kolorku.

Smacznego :)

 

ciasteczka imbirowe z gruszką

 

ciasteczka imbirowe z gruszką

 

ciasteczka imbirowe z gruszką

 

 

08:15, russkaya
Link Komentarze (20) »
środa, 26 października 2011
Szarlotka siostry Anastazji

szarlotka siostry anastazji

 

Po raz kolejny utwierdziłam się w zdaniu, że szarlotka jest dobra na wszystko. Zarówno jak na smutki i dołki, jak i na celebrowanie chwil pełnych radości i uśmiechu. Kruche ciasto, gruba warstwa pysznych kwaskowatych jabłek oprószonych pachnącym cynamonem… polecam, oj polecam i to bardzo!

 

Składniki :

  • 4 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ miękkiej margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • ok. 1.5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

  1. Mąkę siekamy z margaryną nożem.
  2. Żółtka miksujemy z cukrami i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.
  3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
  4. Połowę ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki średniej blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać mąką). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem. Mi zostało ciut ciasta, więc zrobiłam dodatkowo ozdóbki.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru.
  6. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego ;)

Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji"



szarlotka siostry anastazji

 

szarlotka siostry anastazji

 

07:34, russkaya
Link Komentarze (26) »
poniedziałek, 24 października 2011
Masło czekoladowe z orzechami laskowymi i babka orzechowa

 

Moja orzechowa jesień.

Ba, a nawet bardzo orzechowa! Bo ostatnio wciąż mam smaka na różne smakołyki z dodatkiem orzechów. I to nie ważne czy z migdałami, laskowymi, włoskimi…

 

Dziś zapraszam Was na dwa przepyszne przepisy:

  1. Masło czekoladowe z orzechami laskowymi  
  2. Babka orzechowa z nutellą

 

 

 

Masło czekoladowe z orzechami laskowymi

Jest rewelacyjny! Okazał się tak dobry, że obdarowałam nim sporą część bliskich i ważnych mi ludzi. Wszyscy byli zachwyceni! I w oszałamiającym tempie poradzili sobie z zawartością słoiczków ;)

 

masło czekoladowe

 

 

Składniki:

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 500g)
  • 200g czekolady gorzkiej (następnym razem dam 50g mlecznej i 150g gorzkiej)
  • 70g orzechów laskowych
  • 100g masła

 

Orzeszki drobno zmieliłam i chwilkę podsmażyłam na suchej patelni teflonowej.

Czekoladę połamałam na małe kawałeczki, dodałam do niej masło i rozpuściłam w kąpieli wodnej.

Dodałam mleko skondensowane, orzechy i dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do słoiczków, odstawiłam do lodówki by stwardniało i gotowe ;)

 

masło czekoladowe

 

 

 

 

Babka orzechowa z nutellą

Zainspirowała mnie Asia, bo jej przepiękna babka na blogu aż prosiła żebym i ja ją upiekła :D Ja dodałam do niej domowy krem czekoladowy z orzechami, przez co stała się bardzo wyrazista w smaku, nieziemsko pachnąca…mmm! Słowem- idealna!

 

Babka orzechowa z nutellą

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1.5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 250g mąki
  • 180g cukru
  • 2 spore łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki masła czekoladowego (z przepisu powyżej lub nutelli)
  • 250g miękkiej margaryny

 

Miękką margarynę zmiksowałam z cukrem. Gdy masa była puszysta, dodawałam do jednym jajku, wciąż miksując. Wsypałam orzechy, ponownie wymieszałam. Następnie dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu masło czekoladowe.

Foremkę z kominkiem posmarowałam masłem, posypałam mąką, wyłożyłam w nią ciasto i piekłam w temp 180st około 40-50 minut.

Smacznego ;)

 

Babka orzechowa z nutellą



Babka orzechowa z nutellą

 

Babka orzechowa z nutellą

 

 

Люди не могут быть одни
Собираются в стаи, вьют города
Люди жалеют, что они
Не летают как журавли.

Ищут они клочок земли
Где надеются переждать холода
Сорри, мама - нету такой земли.

Не было смысла больше ждать
И делить белый свет на правду и ложь
Не было смысла вновь гадать
Каким ветром нас унесло.

Где ты была в тот день
Когда моё счастье ко мне впритык подошло
Улыбнулось и мимо меня прошло.


Обернитесь, обернитесь
И пройдите сквозь меня красной нитью
Я не знаю кто вы есть и какой несёте крест
Обернитесь, я здесь.



07:28, russkaya
Link Komentarze (24) »
czwartek, 20 października 2011
Cookies!!! (x 6)

 

 

Zauważyłam, że ostatnio skoncentrowałam się bardziej na ciastach i drożdżowych wypiekach, a gdzieś tam po drodze zapomniałam już o malutkich ciasteczkach na kęs lub dwa. Postanowiłam to nadrobić i upiec coś słodkiego. I tak mi się to spodobało, że w przeciągu kilku dni powstało aż 6 rodzajów  małych słodkości! :D Ach, to zadziwiające, ile radości może sprawić wykrawanie ciasteczek!

Zapraszam Was serdecznie na degustację ;) Mam nadzieję, że coś i Wam przypadnie do gustu i być może, zainspiruje Was do tego, by nadchodzący weekend stał się bardziej ciasteczkowy ;-)

Zaczynamy? :-)))

 

  1. Leciutkie ciasteczka z maszynki do mięsa – są naprawdę leciutkie, ledwo co czuć, że trzyma się je w ręce! Kruche, posypane cukrem pudrem, o fantazyjnych kształtach.

 

ciasteczka z maszynki do mięsa

 

Składniki:

  • 2 małe jajka
  • 75g masła
  • 80-90g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ok. 200-250g mąki

 

+ cukier puder do posypania

 

Masło miksujemy razem z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wbijamy jajko i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, należy je obficie podsypywać mąką. Do maszynki do mięsa wkładamy porcję ciasta i kręcimy rączką. Wężyki, które zaczną wychodzić, posypujemy mąką i rozdzielamy na około 4 części, każda po 3-4 paseczki (długości około 8 cm). Zwijamy je delikatnie i nadajemy im kształt. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp 190st.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

  1. Precelki z Amaretto- mmmm boskie! Polewę wyjadałam palcami! Zdecydowanie warte wypróbowania. Jedne z moich ciasteczkowych faworytów. POLECAM

 

precelki z amaretto

 

Składniki (około 40 sztuk)

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki Amaretto
  • 3 spore łyżki cukru pudru

 

Piekarnik nagrzewamy do 180st.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałeczki i z każdego formujemy cienki wałeczek. Na blaszce układamy go w kształcie precelka. Dociskamy brzegi. Pieczemy aż nabiorą ładnego koloru. Należy uważać by nie przypiekły się za bardzo od dołu!

 

Polewa:

  • Żółtko
  • łyżka Amaretto
  • około 100-150g cukru pudru

 

Miksujemy żółtko z likierem, dodajemy stopniowo cukier. W otrzymanej polewie maczamy wierzch precelków. Odkładamy je na tackę by polewa zastygła.

 

precelki z amaretto

 

precelki z amaretto

 

 

 

  1. Pingwinki- kruche ciasteczka z makiem. Czyż można im się oprzeć? ;)

 

ciasteczka z makiem

 

Składniki:

  • 140g masła/ margaryny
  • 100g cukru
  • Jajko
  • 250g mąki
  • Łyżeczka maku

 

Wyrabiamy ciasto, dokładnie łącząc ze sobą składniki. Formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez godzinę. Rozwałkowujemy na blacie i wykrajamy foremką ciasteczka.

Pieczemy 10-15 minut w 175st.

 

ciasteczka z makiem

 

ciasteczka z makiem

 

 

 

 

  1. Magdalenki z masłem orzechowym- oczywiście zrobiłam je na bazie domowego masła orzechowego. Cudowny zapach i smak, a do tego robi się je naprawdę błyskawicznie. Tata zjadł na raz 20sztuk…

 

magdalenki z masłem orzechowym

 

 

Składniki (około 30sztuk)

  • 25g masła, stopionego i ostudzonego
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki cukru
  • Łyżka rumu (pominęłam)
  • 100g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Foremki do magdalenek dokładnie smarujemy masłem/margaryną i posypujemy mąką.

Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną masę. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Na samym końcu wlewamy roztopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do każdej foremki nakładamy po małej łyżeczce masy.

Pieczemy w temp. 180st kilkanaście minut.

 

magdalenki z masłem orzechowym

 


 

  1. Korzenne ciasteczka- ich robienia sprawiło mi najwięcej przyjemności! Zabawa foremkami potrafi nieźle zrelaksować i wyciszyć. Dzięki przyprawie do piernika, w domu zapachniało Świętami. Ciasteczka są kruchutkie, pachnące i cudnie uzależniające!

 

ciasteczka korzenne

 

Składniki(na dwie blachy ciastek)

  • 300g mąki
  • 200g miękkiego masła/ margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • ok. 10 łyżek cukru pudru

 

Podane składniki umieszczamy w misce i zagniatamy elastyczne ciasto. Schładzamy je w lodówce przez około godzinę. Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy na cienki placek i foremkami wycinamy różne kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut w temp. 200st.

Źródło: ciasteczka

 ciasteczka korzenne

 

 

 

  1. Krówki z masłem orzechowym- tak, tak, wiem, że to ciastka nie są, ale i one zachwyciły moje (i nie tylko) podniebienie. Masło orzechowe jest w nich wyczuwalne i uwierzcie mi, nie da się poprzestać na jednej krówce… ;) wiem coś o tym…

 

krówki z masłem orzechowym

 

Składniki:

  • 400ml śmietanki 30%
  • ¾ szklanki cukru
  • Kropla aromatu waniliowego
  • 2 duże łyżki masła orzechowego

 

Kremówkę wlewamy do wysokiego garnka z szerokim dnem. Wsypujemy cukier, wlewamy aromat i mieszając, podgrzewamy aż zacznie zmieniać kolor. Masa po około 15-20 minutach zacznie nam widocznie gęstnieć. Dodajemy masło orzechowego. Gdy w czasie mieszania łyżką zacznie odstawać od ścianek, przelewamy ją do małego naczynka posmarowanego masłem. Może to być mniejszy garnek lub, tak jak w moim przypadku, plastikowy pojemniczek. Odstawiamy masę w chłodne miejsce by się wystudziła, a następnie wkładamy do lodówki. Gdy stwardnieje kroimy ją nożem na małe kostki.



krówki z masłem orzechowym

 

 

Prawdziwy ciasteczkowy raj, prawda? :D

05:02, russkaya
Link Komentarze (29) »
 
1 , 2 , 3 , 4