RSS
sobota, 22 września 2012
Semifredo z musem malinowym

Photobucket

 

ACH! Nie dość, że piękne to jeszcze taaaaaaaaaaaaakie dobre!!! Wszyscy byli zachwyceni (a najbardziej to chyba ja, bo przepadam za mrożonymi deserami!). I choć pogoda nie jest letnia i raczej bardziej pasuje do filiżanki gorącej herbaty, to mimo wszystko warto się skusić na to cudo. Przygotujemy go szybciutko. Potem tylko należy zamrozić a po paru godzinach można cieszyć się wyśmienitym semifredo. Mniam, palce lizać!

 

Składniki na keksówkę 20x7 cm:

  • 400ml zimnej kremówki
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru (lub ciut więcej, zależy jak kto lubi)

 

Dodatkowo:

  • mrożone maliny (można też świeże, oczywiście) na spód keksówki
  • 2/3 szklanki malin świeżych
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

 

Najpierw przygotowujemy mus- do blendera wrzucamy umyte maliny, cukier puder i cukier z wanilią, miksujemy.

Na dnie keksówki układamy zamrożone lub świeże maliny.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.

Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Łączymy z masą jajeczną.

Przekładamy połowę do keksówki. Następnie wykładamy połowę musu, robiąc łyżką fale. Ponownie kładziemy masę i mus. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Przed podaniem usuwamy keksówkę (u mnie była to jednorazowa, więc ją przecięłam i wyjęłam semifredo) i układamy deser na podłużnym talerzu lub tacce.

Ozdabiamy wedle uznania (ja udekorowałam je malinami i cukrem pudrem).

Smacznego!

 


Photobucket

 

Photobucket

00:19, russkaya
Link Komentarze (23) »
piątek, 21 września 2012
Mus malinowy na białkach

mus malinowy na białkach

 

To pomysł na szybki i smaczny deser, który nie jest napakowany tysiącem kalorii. Skorzystajcie, dopóki są jeszcze malinki :)

 

Składniki na 3 porcje:

  • 2 duże białka
  • 1/3 szklanki soku malinowego
  • 1/4 szklanki malin
  • łyżka cukru pudru (lub mniej, zależy od tego czy macie słodzony sok malinowy)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki bardzo gorącej wody

 

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.

W blenderze mielimy maliny razem z sokiem i cukrem.

W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Rozdrobnione maliny łączymy z rozpuszczoną żelatyną i od razu przelewamy do białek, cały czas miksując.

Przekładamy do salaterek lub szklanek i schładzamy.

Smacznego :)

 

mus malinowy na białkach

 

mus malinowy na białkach

 

Photobucket

 

 

 

Przypominam o trwającym KONKURSIE!

Photobucket

00:53, russkaya
Link Komentarze (9) »
czwartek, 20 września 2012
Lody jagodowe "na inaczej"

lody jagodowe

 

Dlaczego "na inaczej"? Ano dlatego, że nie zawierają w sobie ani grama zwykłego mleka i zwykłej śmietanki. Za to zrobione są na mleku ryżowym i śmietanie sojowej :-) A to wszystko dlatego, że w mojej ostatniej paczce od AleDobre.pl znalazłam mnóstwo inspirujących produktów. Te dwa postanowiłam wykorzystać do lodów i opłaciło się, bo wyszły naprawdę smaczne!

 

Składniki:

  • szklanka mleka ryżowego
  • opakowanie śmietany sojowej (200ml)
  • 1/2 szklanki dżemu jagodowego
  • garść jagód zamrożonych
  • ewentualnie cukier puder do smaku (ja dodałam tylko łyżkę, bo miałam słodki dżem)

 

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, śmietankę, przekładamy dżem i miksujemy aż do połączenia się składników. Dosładzamy wedle uznania. Wrzucamy zamrożone jagody i wstawiamy masę do zamrażarki. Wyjmujemy ją co godzinę, by przemieszać. Zapobiegnie to tworzeniu się kryształków. Ja masę rozlałam do salaterek i zamroziłam.

Smacznego!

08:40, russkaya
Link Komentarze (5) »
Dietetyczny omlet śniadaniowy + koktajl

omlet dietetyczny

 

Przerzuciłam się na nieco zdrowsze potrawy. Staram się dostarczać organizmowi więcej błonnika. Znajdziemy go np w takim omlecie. Polecam podać go z serkiem waniliowym, konfiturą lub jogurtem. W towarzystwie koktajlu malinowego stanowi pyszne i pożywne śniadanie.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki otrębów owsianych
  • łyżka budyniu (proszek)
  • odrobina mleka

 

Dodatkowo:

  • jogurt/ serek/ konfitura (u mnie konfitura mandarynkowa)
  • owoce (u mnie maliny)

 

Składniki na omlet przekładamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem lub mikserem.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i przelewamy omlet. Smażymy na małym ogniu z obu stron.

Jeszcze gorący smarujemy np konfiturą. Podajemy z owocami.

 

Do omletu pasuje taki koktajl. Najprostszy z najprostszych.

 

  • 1/2 szklanki malin
  • 2/3 szklanki mleka
  • odrobina miodu do smaku

 

Wszystkie składniki umieszczamy  w blenderze i miksujemy chwilkę.

Smacznego!


omlet dietetyczny

00:46, russkaya
Link Komentarze (6) »
środa, 19 września 2012
Pyszna tarta z kremem śmietanowym i jagodami

tarta z kremem śmietanowym

 

Buuu...zostało mi tylko 1.5 tygodnia wakacji! I powrót na uczelnię. Troszkę mnie to przeraża. Nie chodzi mi tu o naukę (z tym radzę sobie świetnie), ale o to, że to ostatni rok. Obrona magisterska, potem nowy rozdział w moim życiu, już jako Żona. Rok pełen stresów mnie czeka. A potem praca (O, daj Boże!). Z tym jest u nas najciężej. Zwłaszcza w moim zawodzie. Niestety, ale jak się nie ma odpowiednich znajomości i kontaktów to niewiele można wskórać :/ Ale ja należę do tych upartych, co się nie poddają, tylko stanowczo dążą do celu.

Przez najbliższe dni mam zamiar porządnie wypocząć, nacieszyć się wolnością, poprzebywać w kuchni ;) Chcę poświęcić ten czas na realizację małych celów, jakie przed sobą postawiłam. Ciekawe czy się uda :)

Ale teraz skupmy się na pysznej tarcie...

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 150g mąki
  • 2.5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 115g zimnego (!) masła
  • żółtko
  • ewentualnie odrobina zimnej wody

 

Wszystkie składniki szybko wyrabiamy ze sobą (ważne, by mieć przy tym chłodne ręce. Warto zanurzyć je wcześniej w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem), w razie potrzeby dodajemy łyżeczkę lub dwie zimnej wody. Ciasta nie zagniatamy zbyt długo. Staramy się to zrobić szybko. Schładzamy je w lodówce (około 30-40 minut).

Nagrzewamy piekarnik do 190st.

Formę do tart smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy do niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy, aż się zezłoci.

 

Krem:

  • 260g śmietany
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • garść jagód (u mnie zamrożone)

 

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i dokładnie miksujemy.Wrzucamy jagody i mieszamy.

Masę wylewamy na spód (może być gorący) i pieczemy około 20-30 minut.Ważne, by wierzch był miękki, ale nie płynny.

Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.


Zaparzamy pyszną herbatę ( u mnie Irving o smaku truskawek, melona i zielonego pieprzu- próbowaliście? Mniam!) i delektujemy się tym smakiem!

 

Smacznego!

 

tarta z kremem śmietanowym

 

tarta z kremem śmietanowym

09:16, russkaya
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3