RSS
poniedziałek, 30 lipca 2012
Wyniki konkursu!

 

Nie będę dłużej trzymać Was w niepewności!

Wczoraj kilka godzin poświęciłam na analizę Waszych zgłoszeń, czytałam, zastanawiałam się, wyobrażałam sobie smak, podziwiałam Wasze prace... To był naprawdę trudny wybór.

Zaproponowaliście mi mnóstwo pyszności! Aż się głodna zrobiłam od samego czytania :-)

Ale podjęłam już decyzję.

 

Zestawy produktów firmy Premium Rosa zdobyli:

 

1. Anna M. za pulpeciki pokrzywowe- sama chciałabym spróbować tego dania! Nie przyszłoby mi do głowy, że można zajadać się pokrzywą...ale z sosem Lutenica to musi być dobre!

 

2. Bukasz za zdjęcie, przedstawiające słowo LUTENICA w języku migowym - gratuluję pomysłu! Ta praca naprawdę utkwiła mi w pamięci. Oryginalna, zaskakująca.

 

Gratuluję zwycięzcom!Proszę o jak najszybsze wysłanie mi Waszych danych (imię, nazwisko, adres, numer telefonu dla kuriera) na adres dzismamochotena@onet.eu

Dziękuję wszystkim za zabawę i zapraszam do kolejnej!

A sponsorowi nagród, firmie Premium Rosa, dziękuję za tak wspaniałe zestawy produktów, o które mogliście powalczyć!

09:02, russkaya
Link Komentarze (1) »
niedziela, 29 lipca 2012
Lody porzeczkowe

lody porzeczkowe

 

Uf, uf, uf! Jak gorąco! Nie mogę znaleźć sobie miejsca  te upały. Jedyne wytchnienie daje mi basen i nieco chłodniejsze wieczory. Oczywiście, i lody mogą nam pomóc w walce z tymi zwariowanymi upałami. Ja dziś proponuję lody porzeczkowe!

 

Składniki:

  • 350ml kremówki
  • 1.5 szklanki mleka
  • szklanka czarnej porzeczki
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder do smaku

 

 

Porzeczkę myjemy i miksujemy w blenderze.

Mleko i kremówkę łączymy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, mus porzeczkowy i mieszamy. Dosładzamy wedle uznania.

Masę wkładamy do zamrażarki i co godzinę ją miksujemy, by rozbić kryształki lodu.

Możemy także przelać masę do foremek na lody i zamrozić.

Smacznego!

00:40, russkaya
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 23 lipca 2012
A la szarlotka na kefirze z gruszkami korzennymi

a la szarlotka na kefirze

 

Ależ mi ostatnio ciężko na żołądku. Chyba muszę ograniczyć pochłanianie takiej ilości kalorii, bo ostatnio za bardzo sobie folguję... Tylko jak ja to wytrzymam? Piec słodkości i nie móc się nimi napawać do woli? Jak ja poprzestanę na jednym kawałeczku? Ech, tortury.

 

Składniki:

  • szklanka kefiru- w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżki błonnika owsianego*
  • 2/3 szklanki cukru
  • jajko
  • 125g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku
  • łyżeczka przyprawy do jabłecznika (u mnie Kotanyi)
  • 1-2 jabłka (w zależności od wielkości)
  • 3 kawałki gruszek korzennych, takich z zalewy (np firmy "Krokus")

 

 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy z nadmiaru soku.

Gruszki wyjmujemy z zalewy, kroimy na małe kawałki, osuszamy ręcznikiem.

Do miseczki wkładamy masło, wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Wbijamy jajko, ponownie miksujemy. Wlewamy kefir, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji śmietany.

Formę o średnicy 22cm smarujemy masłem, posypujemy mąką.

Wykładamy połowę ciasta, układamy starte jabłka, gruszki, posypujemy przyprawą korzenną do jabłecznika i wykładamy drugą połowę ciasta.

Pieczemy około 45-50 minut w temp 180st.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

* Jeśli nie macie to pomińcie. Ja ostatnio dodaję go prawie do wszystkiego :)

 

a la szarlotka na kefirze

01:23, russkaya
Link Komentarze (17) »
niedziela, 22 lipca 2012
Chlebek w kształcie róży na słodko

chlebek róża na słodko

 

Przepis, który towarzyszy mi już od dawna. Bo ja bardzo, ale to bardzo lubię słodkości.

Nie wiem, czy pamiętacie, ale jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na chlebek "Róża" w wersji wytrawnej (z jajkiem, szczypiorkiem i serkiem). Ten ma taki sam kształt, różni się za to nadzieniem. Każdy płatek tej chlebowej różyczki kryje w sobie orzechy otulone słodziutką masą krówkową. Jest pyszny! Aż ciężko się powstrzymać przed kolejnym kawałkiem :-)

 

Składniki:

  • ok 450g mąki
  • 3 łyżki błonnika owsianego*
  • 4 łyżki cukru
  • 15g drożdży
  • 270ml mleka i wody (pół na pół)
  • szczypta soli
  • 60g masła (rozpuścić)
  • 60 ml oleju

+ ciut masła do posmarowania lub jajko


Nadzienie:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów

 

W mleku z wodą (ciepłym) rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski wrzucamy resztę składników, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt i ostrym nożem wycinamy mniejsze kwadraciki. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę masy i posypujemy odrobiną orzechów. Jeden kawałek złożyć na pół, zlepić brzegi, zwinąć jak różyczkę i ułożyć na środku formy do pieczenia (24cm) posmarowanej masłem i posypanej mąką. Pozostałe kawałki złożyć na pół i układać dookoła małej różyczki. Tak ułożony chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem lub masłem i odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.

Pieczemy około 40minut w temp 180st.



* jeśli nie macie to pomińcie i dodajcie ciut więcej mąki.

 

chlebek róża na słodko

08:21, russkaya
Link Komentarze (10) »
sobota, 21 lipca 2012
Muffiny w waflach

muffiny w waflu

 

Wyglądają jak lody, a tak naprawdę to puszyste muffiny z jagodami!

Yummy!

 

 

Składniki:

  • 120g masła
  • 4.5 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 140g mąki
  • szczypta soli
  • 2 garście jagód + łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia
  • kilka łyżeczek konfitury (u mnie poziomkowa "Krokus")
  • 100g polewy czekoladowej
  • kolorowa posypka
  • wafelki do lodów

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajka i ponownie miksujemy.

Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy maślanej. Mieszamy byle jak, tylko do połączenia składników. Wsypujemy jagody i delikatnie łączymy je z ciastem łyżką.

Nakładamy łyżeczkę masy do wafelka, następnie na ciasto nakładamy płaską łyżeczkę konfitury i przykrywamy ponownie ciastem. Ważne jest, by ciasto nie sięgało wyżej jak do 2/3 wysokości wafelka.

Pieczemy  w temp 180 st około 15-20 minut.

Studzimy.

Dekorujemy polewą i kolorową posypką.

Smacznego :)


muffiny w waflu

muffiny w waflu

14:17, russkaya
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5