RSS
sobota, 30 czerwca 2012
Owocowe rożki rozkoszy z budyniem

owocowe rożki rozkoszy z budyniem

 

Ajajajajaj! Jakie to było pyyyyszne! I zniknęło nie wiadomo kiedy! Jakieś krasnoludki...? Hmm chyba tak ;-)

Wiem, że sezon na truskawki dobiega końca, ale zamiast nich możecie użyć jagód, malin czy brzoskwiń.

 

Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

 

Dodatkowo:

  • 350 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • truskawki
  • cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy szybko w rękach i schładzamy w lodówce przez 2 godziny.

Gdy ciasto się chłodzi gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając mniej mleka. Studzimy.
Truskawki myjemy, usuwamy ogonki.

owocowe rożki rozkoszy z budyniem

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na placek i radełkiem wycinamy kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżkę budyniu i przekrojoną truskawkę. Zlepiamy brzegi.

Układamy na blaszce posmarowanej masłem i podsypanej mąką.

Pieczemy ok 20 minut w temp 180st.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

owocowe rożki rozkoszy z budyniem

owocowe rożki rozkoszy z budyniem

07:34, russkaya
Link Komentarze (17) »
czwartek, 28 czerwca 2012
Muffiny z owocami Goji

muffiny z owocami goji

 

Sklep AleDobre.pl przysłał mi w paczce owoce Goji. Wiecie co? Pierwszy raz je jadłam. A są naprawdę smaczne :) Ponadto sprzyjają diecie odchudzającej ;)

Powstały z nimi te oto muffinki. Puszyste, mięciutkie, idealnie słodkie. Z czapą bitej śmietany, cukrowymi perełkami i owocami Goji.

Skusicie się?

 

muffiny z owocami goji

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ok 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • garść suszonych owoców Goji + kilka sztuk do dekoracji

 

+ 400 ml kremówki do ubicia + 2 łyżeczki cukru

+ cukrowe perełki do dekoracji

 

W jeden misce łączymy składniki suche + owoce Goji, a w drugiej mokre. Wlewamy składniki mokre do suchych i byle jak mieszamy, żeby tylko połączyły się ze sobą. Przekładamy do foremki na muffinki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st). Pieczemy ok 25 minut.

Studzimy i dekorujemy ubitą kremówką, perełkami i owocami Goji.

 

muffiny z owocami goji

10:38, russkaya
Link Komentarze (11) »
wtorek, 26 czerwca 2012
Grillowany kurczak z sosem sojowym i trawą cytrynową

kurczak grillowany z trawą cytrynową

 

Dogadzamy sobie :)

Strach przed ostatnim egzaminem wywołuje u mnie napady głodu i chęć na coś wyjątkowo smacznego. Tak, żeby poprawić sobie humor i samopoczucie.

W ostatniej przesyłce od AleDobre.pl otrzymałam m.in. paczuszkę z trawą cytrynową. Użyję ją nie tylko do deserów ale i do dań mięsnych. Ostatnio na grillu zrobiłam pierś kurczaka w pysznej marynacie z dodatkiem trawy cytrynowej. REWELACJA!

Takiego kuraka można zrobić i na zwykłej patelni, też będzie pyszny.

 

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • pełna łyżka trawy cytrynowej -u mnie suszona-(pokruszonej)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • czosnek granulowany do smaku

 

Piersi kurczaka rozciąć i lekko ubić młotkiem do mięsa.

Do miseczki wsypać trawę cytrynową, cukier, wlać sos sojowy, olej, sok z cytryny i dokładnie połączyć. W marynacie obtoczyć piersi kurczaka i wstawić do lodówki do kilka godzin.

Smażyć kurczaka na grillu z obu stron.

Podawać z surówką.

 

kurczak grillowany z trawą cytrynową

11:43, russkaya
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 25 czerwca 2012
Kulki ziemniaczane z zielonym curry i rukolą

kulki ziemniaczane z curry i rukolą

 

Nie macie ochoty stać pół dnia przy obiedzie?

Jest za gorąco lub macie przyjemniejsze rzeczy do zrobienia?

Chcecie zaskoczyć rodzinkę czymś apetycznym i ciekawym?

A może zostały Wam ziemniaki z poprzedniego obiadu i żal Wam wyrzucić?

 

Jeśli chociaż na jedno z powyższych pytań odpowiedziałeś "tak" to ten przepis jest dla Ciebie :-)

Szybkie, tanie, bezproblemowe. Bo tak powinien wyglądać obiad, gdy za oknem kusi nas słońce :)

 

 

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • garść rukoli Fit&Easy
  • 2 łyżeczki pasty curry zielonej
  • kilka plasterków żółtego sera
  • łyżka błonnika owsianego (ewentualnie mąki)
  • panierka (użyłam takiej gotowej, do kurczaka)
  • jajko do obtaczania

 

 

Wystudzone ziemniaki ubijamy tak, żeby nie było zbyt dużych grudek.

Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser, poszatkowaną rukolę, pastę curry, błonnik i zagniatamy wszystko razem. Jeśli masa nie będzie chciała się kleić, wtedy dodajemy do niej 1/2 surowego jajka i ponownie zagniatamy.

Formujemy małe kuleczki.

Obtaczamy je w rozkłóconym jajku i panierce.

Smażymy w głębokim oleju, aż nabiorą ładnego koloru.

Podajemy z surówką.

Smacznego :)

 

"Zielona pasta curry przygotowana została z papryki chili, wzmocnionej egzotyczną przyprawą galangal, czosnkiem i cebulą.

Galangal o imbirowo-korzennym smaku ma właściwości lecznicze i wpływa stymulująco. Limonka, trawa cytrynowa i kolendra dopełniają smaku wzbogacając pastę o orzeźwiające aromatyczne nuty. 

Skład: trawa cytrynowa, zielone chilli, czosnek, cebula, galangal, sól, limonka kaffir, turmeric, kolendra, woda. Nie zawiera wzmacniaczy smaku, konserwantów i sztucznych barwników."

 

kulki ziemniaczane z curry i rukolą

 

 

Biorę udział w zabawie kulinarnej dla blogerów

"Inspiruje nas Fit&Easy"


Przepisy na sałatki Fit & Easy

08:51, russkaya
Link Komentarze (11) »
piątek, 22 czerwca 2012
Lody cytrynowe z rukolą i likierem

Photobucket

 

 

Niecodzienne połączenie, prawda? :D

Lody na kefirze, sok cytrynowy, rukola, likier malibu... macie wątpliwości czy to zjadliwe?

To pragnę Was uspokoić, iż jest to zjadliwe. Ba, mało tego- jest pyszne! Właśnie zjadłam czwartą porcję! I na tym jeszcze nie koniec ;) <łasuch>

 

Składniki:

  • mały kubeczek kefiru
  • mała śmietana 36%
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść rukoli Fit & Easy
  • duża cytryna
  • 6-8 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki likieru malibu lub innego kokosowego

 

Z cytryny wyciskamy sok.

Do pojemnika wlewamy śmietankę, kefir, mleko, likier i 6 łyżek cukru.

W blenderze rozdrabniamy rukolę razem z sokiem z cytryny.

Dodajemy do pojemnika z kefirem i resztą składników i miksujemy chwilkę, aż dokładnie się połączą. W razie konieczności dosładzamy.

Wstawiamy do zamrażarki i co godzinę wyjmujemy, by zmiksować masę. Wtedy unikniemy grudek w lodach.

Smacznego :)

 

P.S. Polecam polać je likierem przed samym podaniem- pycha!

 

 

Photobucket


 

 

Przepis na LODY Z RUKOLĄ  bierze udział w Zabawie kulinarnej dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"


Przepisy na sałatki Fit & Easy

16:18, russkaya
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3 , 4