RSS
środa, 27 kwietnia 2011
Wielkanocne muffinki marchewkowe z krówkami

muffinki marchewkowe z krówkami

 

A właściwie powielkanocne, bo zrobione dzisiaj :) Ale za to swoim wyglądem wpisują się jeszcze w atmosferę świąteczną :)

Może i Wy rozweselicie Wasze stoły? :)


Składniki:

  • 2 większe marchewki starte drobno
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki sody
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 120g krówek, pokrojonych


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Jajka ubijamy razem z cukrem, następnie dodajemy olej, miękkie masło i cały czas miksujemy.

Dodajemy stopniowo mąkę, a na koniec startą marchewkę i krówki. Dokładnie mieszamy i nakładamy do papilotek w formie na muffiny.

Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy około 25 minut.

 

muffinki marchewkowe z krówkami



Dekoracja:

  • 250ml kremówki
  • łyżeczka cukru
  • zielony barwnik
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku


Kremówkę ubijamy z cukrem i barwnikiem. Pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Wyciskamy ją na przestudzone muffinki w formie trawki.


Zajączki i marchewki z masy plastycznej:

  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 125g mąki
  • 1/4 kg pudru
  • barwniki spożywcze


Wodę razem z margaryną gotujemy, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę prażymy. Zdejmujemy z ognia i stopniowo wsypujemy puder, mieszając widelcem. Gdy masa nieco ostygnie możemy wyrobić ją rękami. Dzielimy na 3 części.

Do największej części dodajemy barwnik żółty (to będą nasze zajączki)

Do mniejszej- czerwony (marcheweczki i noski)

Do najmniejszej- zielony (listki )

I lepimy :) Tak jak z plasteliny.

A oczka i wąsy zrobiłam za pomocą wykałaczki zanurzając ją w kakao.

Masy wychodzi więcej niż potrzebujemy ale to nie problem, ponieważ możemy ją zamrozić i wykorzystać kiedy indziej.


Smacznego :)

o ile nie będzie Wam żal zjeść uroczego zajączka... ;)

 

muffinki marchewkowe z krówkami

 

muffinki marchewkowe z krówkami

14:51, russkaya
Link Komentarze (16) »
wtorek, 26 kwietnia 2011
Mrożony tort bezowo-cytrynowy

tort mrożony bezowo cytrynowy

 

Na Święta chcaiłam zrobić coś pysznego i zarazem niestandardowego. Bo co roku mamy babki, keksy, ciasta, placki...a tym razem wśród nich zagościł i tort. Ale nie taki zwykły tort, biszkoptowy.

Goście mieli okazję spróbować pysznego mrożonego tortu zrobionego z blatów bezowych i kremu cytrynowego. Takie zimne orzeźwienie :) Mi bardzo zasmakował i na pewno zrobię go jeszcze nie raz.

Z przepisu Dorotus.

 

 

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek (nie mrożonych wcześniej)
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej miksując. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 4 okręgi o średnicy 22 cm. Masę bezową wyłożyć na narysowane koło, wyrównać.

Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 150ºC. Ostudzić.

Jeśli nie macie wystarczająco dużej blaszki, polecam pieczenie w dwóch turach, ale również przygotowanie masy bezowej w dwóch turach. Ja właśnie tak zrobiłam, rozdzieliłam proporcje na pół.

 

Składniki na masę cytrynową:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 75 g masła
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba na to 4 - 5 cytryn)
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki (dałam 400ml)

W garnuszku umieścić masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, mieszając, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gładka, natychmiast zdjąć z palnika. W miseczce ubić jajka . Do masy jajecznej wlać ciepłą masę cytrynową (nie gorącą!), wymieszać, przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, zacznie wrzeć, pogotować na średniej mocy około 1 minuty.

Masę przelać do szerszej miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać masy), by nie utworzyła się skorupa. Schłodzić (masę można też przygotować dzień wcześniej). Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z zimną masą cytrynową.


Wykonanie tortu:

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Na dno wyłożyć najmniej ciekawy blat bezowy, na niego wylać 1/3 masy cytrynowej. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na górę pokruszyć 4, ostatni blat. Wstawić do zamrażalnika na minimum całą noc. Po tym czasie tort będzie się miękko kroił i już nadawał do jedzenia, po 24 h będzie bardziej zmrożony i twardy - wtedy przed pokrojeniem wyjmujemy go na 45 minut do temperatury pokojowej.

Smacznego :)

 

tort mrożony bezowo cytrynowy

09:14, russkaya
Link Komentarze (8) »
Kotleciki jajeczne

kotleciki jajeczne

 

W lodówce zostało nam kilka jajek ugotowanych na twardo, więc żeby ich nie zmarnować to postanowiłam zrobić kotleciki. Są szybkie, pożywne, w sam raz na śniadanie. Można podać je z sałatką, warzywami lub tak po prostu, z samym ketchupem.

Polecam!


Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 ziemniaki, ugotowane
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 2 plasterki szynki (może być też inne mięsko)
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 2 małe rzodkiewki
  • łyżka bułki tartej
  • jajko


+ bułka tarta do obtoczenia


Ziemniaki i jajka ścieramy na tarce. Szynkę, rzodkiewkę i ser kroimy w kosteczkę. Wszystko ze sobą łączymy, dodajemy przyprawy, bułkę tartą, koperek, wbijamy jajko i wyrabiamy rękami. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Smacznego :)

 

08:57, russkaya
Link Komentarze (5) »
sobota, 23 kwietnia 2011
Sernik z brzoskwiniami i życzenia :)

Bo sernik na Święta musi być!

Chciałam także upiec mazurka ale jakoś czasu nie starczyło...no nic...ale kto powiedział, że nie można zrobić mazurka po świętach? Można :) Więc może jeszcze zrobię ;)

Zazwyczaj piecze się u nas zwykłe serniki, takie standardowe, cieżki, wilgotne. Tym razem na naszym stole zagości sernik z brzoskwiniami. Pyszny, wilgotny, pachnący, cudownie uzależniający...mmm...


W związku ze Świętami Wielkiejnocy pragnę złożyć Wam życzenia :)

Niech radosne Alleluja będzie dla Was ostoją miłości
i wiary. Niech pogoda ducha towarzyszy Wam
w trudzie każdego dnia.

Niech te Święta sprawią, że wraz ze zmartwychwstałym Chrystusem wskrzeszone zostaną wiara, nadzieja i miłość, tak potrzebne Nam w naszej codzienności.

Radosnych i spokojnych Świąt!

 


 

 

Sernik z brzoskwiniami

 

sernik z brzoskwiniami


Składniki:

  • 1 kg sera
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka

Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka i cukier, zmiksować. Na przemian dodawać mleko, olej i budyń, ciągle miksując.


Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki zagnieść.

 

+ puszka brzoskwiń


Ciasto wyłożyć na blachę, następnie położyć kawałki brzoskwiń, wylać ser i podpiec (15 minut).

Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie ubitą pianę z 4 białek i 3/4 szklanki cukru.

Piec jeszcze 30-40 minut.

Smacznego :)

 

sernik z brzoskwiniami

 

20:32, russkaya
Link Komentarze (13) »
Chleb tostowy

chleb tostowy

 

Idealny do kanapek na ciepło :)


Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody letniej
  • 1/2 szklanki mleka letniego
  • żółtko
  • białko
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20g drożdży
  • łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła



Mąkę przesiać.

W ciepłym mleku wymieszać drożdże z cukrem.
Do mąki dodać sól, rozczyn drożdżowy, żółtko i wodę i wyrabiać około 10 minut. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min.

Przełożyć na blat, odpowietrzyć .

Formę smarujemy tłuszczem. Po włożeniu chleba do formy zostawiamy do drugiego rośnięcia na 30 minut.

Smarujemy chleb białkiem, posypujemy sezamem  i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut.

Smacznego :)

 

chleb tostowy

10:09, russkaya
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7