RSS
czwartek, 29 grudnia 2011
Moje słodkie Święta

piernik na powidłach

 

I jak? Odpoczęliście już trochę od świątecznych łakoci? Przybyło ciut dodatkowych kg? :)

Ja się pilnowałam. Lenistwo można mi było zarzucić, ale obżarstwa- o nie! :-)

Było mnóstwo pyszności (jak zawsze moim numerem jeden w kategorii "Święta" jest ryba po grecku), kuszących swym zapachem i smakiem.

Postanowiłam zaprezentować Wam tylko ciasta. Taką słodszą stronę świątecznego stołu :)

Pokażę Wam piernik, keks z chałwą i suszonymi śliwkami, sernik i piernikowe trójkąty w czekoladowej glazurze.

Zaczynamy :)

 

1. Piernik na powidłach

Jak dla mnie totalne zaskoczenie (POZYTYWNE) i miłość od pierwszego kęsa. Będę go piec i to nie tylko na Święta- to postanowione :-) Zachęcam i Was!

Przepis cytuję za autorką bloga Słodka pasja.

 

piernik na powidłach

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 

 

Masło roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotować), przestudzić (nie musi być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitych jajek  dodać masło z przyprawami, wsypać mąkę, wymieszać łopatką, dodać posiekane orzechy.

Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".


Po wystudzeniu polać czekoladą. Ja wykonałam polewę wg mojego ulubionego przepisu. 

 

Polewa czekoladowa  (robiłam z połowy porcji)

  • 1/2 margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • jajko

 

Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem i kakao. Gdy nieco przestygnie (dosłownie odrobinkę) dodajemy jajko i dokładnie je łączymy. Powstałą polewą ozdabiamy ciasto.



piernik na powidłach

 

piernik na powidłach

 

 

 

 

 

2. Sernik czekoladowy

Wytrawny, bo z gorzką czekoladą. Aksamitny, o idealnej konsystencji. W sam raz na większe święta. Lub na sprawienie sobie przyjemności. Wszak w życiu powinno się być odrobinkę egoistą... :)

 

sernik czekoladowy

 

Spód:

  • 180g biszkoptów
  • 120g masła
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym. Gotową mieszanką wylepić wcześniej przygotowaną formę (tortownica o śr. 24cm) - cały spód i przynajmniej 1/3 wysokości brzegów. Włożyć do lodówki.

Masa:

  • 1kg  sera, zmielonego
  • 250g drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy/esencja waniliowa
  • 4 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)*, połamanej na kawałki i roztopionej w garnuszku lub w kąpieli wodnej
  • 2-3 łyżki amaretto, rumu lub innego likieru (można pominąć)
  • 200ml schłodzonej kremówki, łyżka cukru, śmietan fix (można pominąć), polewa czekoladowa

Ser miksujemy z cukrem i wanilią. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Na końcu dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę oraz  alkohol. Miksujemy tylko chwilkę, by masa nie zrobiła się zbyt płynna.

Do formy wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 40-60 minut, by masa się ścięła ale nie zrobiła twarda.

Po wystudzeniu dekorujemy sernik ubitą kremówką z cukrem i śmietan fixem oraz polewą.

* Następnym razem dam 100g czekolady gorzkiej i 100g czekolady mlecznej, żeby był bardziej delikatny w smaku.

 

Źródło: Sernik

 

sernik czekoladowy

 

sernik czekoladowy

 

 

 

 

3. Śliwkowy keks z chałwą i orzechami


keks śliwkowy z chałwą


Składniki:

  • 1 szklanka suszonych śliwek (można zastąpić rodzynkami)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru (u mnie 3/4)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów (u mnie włoskie)
  • 200 g chałwy

 

Cytrynę porządnie wyszorować i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Jaja ubić z cukrem i  cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mleko, skórkę z cytryny. Wymieszać. 

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy, cały czas miksując. Chałwę rozkruszyć, wsypać do ciasta, zmiksować.

Dodać pokrojone śliwki i orzechy.

Wymieszać i przełożyć ciasto do podłużnej keksówki.

Piec w 175°C około godziny.

Źródło: Keks



keks śliwkowy z chałwą

 

 

 

4. Piernikowe trójkąciki w polewie czekoladowej

Zakochałam się w nich, gdy tylko zobaczyłam je na tej stronie. Postanowiłam, że zrobię na Święta, bo w sumie świetnie wpasowują się w świąteczny klimat. Okazały się strzałem w dziesiątkę! Mięciutkie, pachnące, okryte mleczną czekoladą. I te cudne paseczki w środku...ach... :)

 

trójkąty piernikowe w czekoladzie

 

Składniki (u mnie wyszło 70 sztuk)

  • 250g miękkiego masła
  • 250g cukru (można mniej, ja zmniejszyłam)
  • 7 jajek (oddzielić białka i żółtka)
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • opakowanie cukru wan.
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • polewa czekoladowa (u mnie 2 opakowania polewy mlecznej z Delecty)

 

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Zmieszać ze sobą obie mąki, skórkę z cytryny i dodać do masy.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i przyprawy do piernika.

Tortownicę (u mnie o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno formy wykładamy 2-3 łyżki jednego ciasta (np ciemnego), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy na 2-3 minutki do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno nie być surowe ani zbyt przypieczone.

Wyjmujemy z piekarnika i nakładamy kolejną warstwę ciasta, tym razem jasnego. I do piekarnika. Postępujemy tak, aż do całkowitego zużycia obu rodzajów ciasta.

Gotowe ciasto całkowicie studzimy.

Ostrym nożem kroimy je na podłużne paski (szerokość 2-3 cm), a z kolei paski na małe trójkąty.

Trójkąty maczamy w polewie i odstawiamy na tackę by czekolada zastygła.

Smacznego :-)

 

trójkąty piernikowe w czekoladzie

 


00:05, russkaya
Link Komentarze (40) »
poniedziałek, 26 grudnia 2011
Mydełka migdałowo-cynamonowe do kąpieli

mydełka do kąpieli

 

Moi drodzy, pomyślałam sobie, że nie ma sensu od razu po Świętach atakować Was przepisami na różne smakołyki (a dużo się tego nazbierało!), ponieważ na pewno macie po dziurki w nosie jedzenia ;) Wszak Święta w dużej mierze kojarzą się z piernikami, ciastami, czekoladkami, rybami, bigosem... no dużo tego w każdym bądź razie, więc przypuszczam, że brzuchy macie pełne.

Dlatego postanowiłam przywitać Was po świątecznym lenistwie nieco innym wpisem. Nie kulinarnym :) aczkolwiek bardzo przyjemnym.

Typowa baba ze mnie. Kręcą mnie kosmetyki, zwłaszcza te pachnące, które umilają codzienną toaletę. Uwielbiam otaczać się kolorowymi, cudnymi buteleczkami i pojemniczkami, pełnymi balsamów, kremów, żeli, perfum... i chociaż półki w łazience uginają się pod ich ciężarem, mi- wciąż mało. Praktycznie każde wyjście na miasto wiąże się z zakupem jakiegoś pachnidełka :) Największą słabość mam do balsamów (ci co mnie znają, wiedzą o czym mówię...), olejków do kąpieli czy żeli pod prysznic. Cieszę się jak dziecko na widok malusich słodziutkich mydełek czy musujących kul do kąpieli. I jakbym z tym nie walczyła to i tak chodząc po galerii zajdę do drogerii z kosmetykami i spędzę tam spory kawał czasu :-)

Ostatnio zachciało mi się stworzyć coś swojego, niepowtarzalnego.

Zapach Świąt? Oczywiście przyprawy korzenne, bakalie, cytrusy... więc dlaczego by nie zamknąć tych zapachów w małych mydełkach? Takich ot, na jeden raz. Po całodziennej bieganinie aż miło zanurzyć się  w ciepłej wodzie, otulić się cudownym rozgrzewającym zapachem, odpłynąć myślami na moment...

Ja przedstawię Wam tylko przykład kompozycji zapachowej, a to już od Was zależy co stworzycie w domowym zaciszu.

 

mydełka do kąpieli

 

Składniki na 12 mydełek:

  • 50g mydła dla dzieci
  • 1.5 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku
  • 50ml mleka
  • łyżka oliwki do ciała
  • esencja zapachowa (u mnie kilka kropel olejku migdałowego)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • foremka na czekoladki (np z pustej bombonierki)

 

ewentualnie możemy dodać barwnik spożywczy, jeśli chcemy zabarwić nasze mydełka.

 

1. Mydło ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wsypujemy do garnuszka, dodajemy trochę mleka i rozpuszczamy je w kąpiel wodnej.

2. W tym czasie zalewamy żelatynę gorącą wodą i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.

3. Do mydła dodajemy resztę mleka. Mieszamy. Gdy będzie miało już gładką konsystencję, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Teraz należy łączyć ze sobą składniki dosyć sprawie, gdyż żelatyna szybko tężeje. Wlewamy oliwkę, esencję, cynamon, dokładnie mieszamy i masę wykładamy do foremek.

4. Foremkę odkładamy w zimne miejsce na kilka godzin (można wstawić do lodówki).

 

Mydełka zawijamy w folię. Można je przechowywać w lodówce lub w łazience. Ważne by były szczelnie zamknięte.

Swoich mydełek użyłam, robiąc pedicure. Do miski wrzuciłam 2 sztuki, zalałam wrzącą wodą i odczekałam kilka minut, aż jej temperatura spadnie (uwielbiam gorącą wodę, zmarźluch ze mnie!). Po 15 minutach kąpieli skóra była mięciutka i nawilżona :-)

Do mydełek można dodać zapach np waniliowy, cytrynowy, różany, dodać skórkę cytrynową, suszone płatki kwiatów, grubą sól do kąpieli o ulubionym zapachu, miód...

Sprawcie sobie przyjemność!

 

mydełka do kąpieli

 

 

Pragnę także serdecznie podziękować Wam za życzenia jakie mi składaliście ostatnimi dniami :*

Dziękuję za pamięć i ciepłe słowa :-)

Święta mijają mi przyjemnie i spokojnie. Oczywiście staram się pilnować z jedzeniem, bo w końcu trzeba przyzwoicie wyglądać w sylwestrowej sukience, prawda? :D

00:04, russkaya
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 19 grudnia 2011
Pierożki z budyniem

pierożki z budyniem

 

Pyszne maleństwa, które smakują jak napoleonka w wersji mini :-)

Nasi mężczyźni pojechali do lasu po drewno do kominka, a my, kobiety, rządziłyśmy w kuchni :D Mamuśka przygotowała pyszny obiad a ja upiekłam te oto kruche słodkie pierożki na deser. Ułożone na szklanej paterze okazały się cieszącą oczy ozdobą stołu :) Ale zbyt długo oczu nie nacieszyliśmy tym widokiem, bo za szybko zostały zjedzone :P

 

pierożki z budyniem

 

Składniki:

  • 150g masła
  • 300g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • budyń (u mnie w proszku, waniliowy, ale można przygotować go samemu)
  • cukier puder do oprószenia

 

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy budyń (wg instrukcji na opakowaniu, jednak zmniejszamy troszkę ilość mleka by wyszedł gęstszy). Budyń delikatnie studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180st.

Blachę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy mąką.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką (taką ciut większą) wycinamy kółeczka. Na środku każdego kółka układamy łyżeczkę budyniu i zlepiamy brzegi, tak jak przy robieniu pierogów. Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach.

Pieczemy około 20-25 minut aż nabiorą ładnego kolorku.

Po wystudzeniu posypujemy pudrem.

Smacznego :-)

 

pierożki z budyniem

 

pierożki z budyniem

 

pierożki z budyniem

 

 

04:59, russkaya
Link Komentarze (52) »
sobota, 17 grudnia 2011
Bułeczkowa drożdżówka z cynamonem

bułeczkowa drożdżówka z cynamonem

 

Z czym kojarzą Wam się Święta?

Mi z choinką (i prezentami...), śniegiem, mandarynkami, wspólnym śpiewaniem kolęd, zapachem cynamonu...

Tak, właśnie cynamonu :) Dlatego też postanowiłam ostatnio wprowadzić odrobinę świątecznej atmosfery do mojej kuchni. A że miałam niemiłosierną ochotę na coś drożdżowego to takim oto sposobem powstały te urocze bułeczki w formie drożdżówkowej. Do odrywania, by jeszcze bardziej umilić ich jedzenie :) Otoczone słodką cynamonową skorupką potrafią uzależnić!

Jeśli i Wy przepadacie za takimi mięciutkimi i pięknie pachnącymi cynamonem bułeczkami to polecam Wam zrobić je z podwójnej porcji :) Zwłaszcza, jeśli w Waszej rodzinie jest więcej łasuchów :-)

 

bułeczkowa drożdżówka z cynamonem


 

Składniki (na bułeczki w formie keksówkowej)

  • 20g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 60g roztopionego masła
  • 150ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • mąka (ok 400-450g, tyle ile zabierze ciasto)

 

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.

Do dużej miski wsypujemy około 300g mąki, sól, cukier, wbijamy jajka, wlewamy ekstrakt, mleko z drożdżami i masło. Wyrabiamy ręcznie ciasto, podsypując je mąką, aż będzie zwarte ale wciąż elastyczne. Nie powinno być za twarde, wtedy bułeczki nie będą tak delikatne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość, np koło kaloryfera lub kominka.

 

W tym czasie przygotowujemy naszą posypkę:

  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

(mieszamy ze sobą w miseczce)

  • duża łyżka masła (rozpuszczamy je w rondelku- w nim będziemy maczać bułeczki)

 

Keksówkę obficie smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki. Każdą bułęczkę maczamy w rozpuszczonym maśle a następnie w cynamonowej posypce. Układamy je w formie do pieczenia, zachowując odstępy. Tak przygotowane bułeczki w keksówce nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Pieczemy w temp 180st aż nabiorą ładnego kolorku.

Smacznego :-)


P.S. Idealne ze szklanką mleka lub kakao :-)

 

bułeczkowa drożdżówka z cynamonem


bułeczkowa drożdżówka z cynamonem

 

bułeczkowa drożdżówka z cynamonem

00:06, russkaya
Link Komentarze (26) »
czwartek, 15 grudnia 2011
Ciastka Kruche laseczki

ciastka kruche laseczki

 

Ciastka idealne na Święta! Kuszą nie tylko swym wyglądem, ale i niezwykłą kruchością.

Macie dziś ochotę na coś słodkiego? To bierzcie się do pracy :-)

 

 

Składniki:

  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • odrobina zimnej wody
  • czerwony barwnik spożywczy

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojone masło i rozrabiamy je w palcach. Wlewamy  łyżkę zimnej wody, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy kolejną łyżkę wody.

Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik i ponownie zagniatamy. Obie części ciasta schładzamy w folii w lodówce.

Każdą połówkę ciasta dzielimy na 6 części i formujemy z nich cienkie wałeczki. Splatamy ze sobą czerwony i jasny, dzielimy na połowy  i zawijamy końce.

Układamy na blaszce do pieczenia i schładzamy w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200st i pieczemy schłodzone ciastka około 15 minut.

Smacznego :-)


 Źródło: Kruche laseczki

ciastka kruche laseczki

 

Exceela ft. Skaya

 

00:09, russkaya
Link Komentarze (28) »
 
1 , 2 , 3