RSS
piątek, 31 grudnia 2010
Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem


 

drożdżowe winogrono z pieczarkami

 

To moja propozycja na Sylwestrowy obiad .

Myślę, że zachwyci wszystkich gości :)

Mojego najważniejszego gościa zachwycil, a to najważniejsze! :)

Mówię Wam, niebo w gębie!

 

 

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki soli


W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.


Farsz:

  • 30dag pieczarek
  • cebula
  • sól, pieprz


Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę.

Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek:

 

drożdżowe winogrono z pieczarkami

 

Z ciasta formujemy także gałązkę i listek:

 

drożdżowe winogrono z pieczarkami

 

Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 170o , aż się zarumieni.

Możemy podać jako dodatek do barszczyku :)

Smacznego :)

 

drożdżowe winogrono z pieczarkami

 

drożdżowe winogrono z pieczarkami

 

17:09, russkaya
Link Komentarze (10) »
Tropical meringue

meringue


Jestem absolutną fanką Pavlovej! A co dopiero podwójnej, przełożonej bitą śmietaną z kawałeczkami brzoskwiń...

BOSKA! :)

 

Składniki:

  • 6 białek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 350 ml śmietany kremówki
  • brzoskwinie z puszki

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Pod koniec ubijania dodawać po łyżce  cukru, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżkę soku z  cytryny.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi, (wielkości talerza). Wyłożyć na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec około 45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Beza może trochę opaść po wystygnięciu.

Na godzinę przed podaniem nałożyć na jeden blat bezowy ubitą kremówkę z 2 płaskimi łyżkami pudru, zmiksowaną z pokrojonymi brzoskwiniami i wprzykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.

Smacznego :)


meringue

16:47, russkaya
Link Komentarze (3) »
czwartek, 30 grudnia 2010

Kruche rogaliki z kaszą manną

 

kruche rogaliki z kaszą manną


Kruchutkie, smaczne maleństwa, po które ręka sama sięga :)

Nie wierzycie? Sprawdźcie :)


Składniki (47 sztuk)

  • 230g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g miękkiej margaryny
  • 90g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 80g kaszy manny


Najpierw wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, cukier, kaszę) a następnie dodać do nich jajko, margarynę, aromat i zagnieść ciasto.

Z ciasta formować małe rogaliki i układać je na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce.

Piec w 180o do zarumienienia.

Wystudzić na kratce.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

kruche rogaliki z kaszą manną

12:08, russkaya
Link Komentarze (4) »

Trufle piernikowe


trufle piernikowe


To moja propozycja na jutrzejszy, wyjątkowy wieczór :)

Zainspirwałam się przepisem Alby, jednak ze względu na brak rumu musiałam go troszkę zmodyfikować.

Trufelki są delikatne o cudownym piernikowym smaku, otoczone mleczną czekoladą.

Serdecznie polecam!


Składniki ( 12 sztuk):

  • 125g pierniczków
  • mała garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka Amaretto
  • 1 łyżka dżemu wiśniowego
  • łyżka śmietany
  • polewa czekoladowa lub rozpuszczona mleczna czekolada


Pierniczki zmieliłam razem z orzechami, dodałam resztę składników i wymieszałam. Z masy uformowałam małe kuleczki i wstawiłam je do lodówki na kilka godzin.

Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki pokryłam nią każdą truflę. Znów wstawiłam do lodówki by czekolada stężała.

Oczywiście porcję można podwoić, bo trule znikają bardzo szybko ;)

Smacznego :)

12:00, russkaya
Link Komentarze (4) »
środa, 29 grudnia 2010

Pizza na cienkim cieście


pizza na cienkim cieście


Mój narzeczony ją uwielbia! Zresztą ja też ;)

Zwłaszcza gdy robimy ją razem :)

Przepis jest ekspresowy, a pizza smakiem o niebo przewyższa te z pizzerii.

Przepis wysępiłam od Ivika ( Dziękuję!)  :*



Ciasto:

  • 15g drożdży
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju


Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i drożdże z wodą.

Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy dodatki :)


Sos:

  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia suszona


Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do koncentratu, wsypujemy bazylię i mieszamy.


Zazwyczaj do pizzy dodaję:

  • pieczarki (około 5-6 sztuk)
  • cebulka
  • szynka, pokrojona na mniejsze kawałki
  • 2 pomidory
  • 2 kiszone ogórki
  • ser żółty
  • groszek, ewentualnie kukurydza
  • przyprawy do smaku


* Jeśli mam ochotę na pizzę w nieco ostrzejszej wersji to kroję kiełbaskę i dodaję do niej marynatę z "Kebab fix" (do kupienia w każdym supermarkecie; w opakowaniu jest także sos czosnkowy, więc zawsze wykorzystuję go do pizzy). Kiełbaskę wykładam na sos. Wychodzi wtedy naprawdę ostrrrra ;)


Pieczarki myjemy, szatkujemy w cieniutkie plasterki. Cebulkę obieramy i kroimy w talarki.

Ogórki także szatkujemy lub kroimy w drobną kosteczkę.

Ciasto na pizzę wałkujemy cienko, przekładamy na przygotowaną blaszkę i lekko zawijamy brzegi pizzy. Najpierw pizzę smarujemy sosem pomidorowo- czosnkowym, następnie posypujemy pieczarkami, cebulką, przyprawiamy (sól, pieprz, majeranek...). Układamy umyte i pokrojone pomidory (warto wcześniej wyjąć z nich miąższ), ogórki, groszek i kawałeczki szynki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180o i pieczemy około 20 minut. Następnie wyjmujemy na chwilkę blachę z pizzą, posypujemy ciasto serem     ( lub układamy plasterki) i wkładamy jeszcze na 5 minut, aż ser się rozpuści.

Smacznego :)

 

19:32, russkaya
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24