RSS
poniedziałek, 04 listopada 2013
Roladki w pikantnej otoczce ze szpinakiem i serem camembert - na parze



 

 

Brrr! Właśnie wróciliśmy z długiego spaceru z psiakiem (przyzwyczajamy ją do przebywania w bardziej obleganych miejscach, a nie tylko spacerek wokół bloku czy w parku). Zmarzłam potwornie, bo słońce za oknem okazało się bardzo zdradliwe. Nałożyłam lekki płaszcz i apaszkę, a na dworze po pokonaniu jakichś 100 metrów marzyłam już o grubszej kurtce i czapce. W efekcie wróciłam z lodowatymi palcami i od razu zaparzyłam gorącą herbatę. W czasie gdy woda się grzała, uformowałam drożdżówki (pycha! W kształcie serc z nadzieniem budyniowym z dodatkiem musu malinowo-truskawkowego). Wczoraj upiekłam ich 10, a że dziś nie został już po nich nawet okruszek to postanowiłam zrobić je jeszcze raz  ;)

Będą jak znalazł na kolację do szklanki kakao!

 

A dziś zapraszam Was na pyszny obiad! I ZDROWY, bo przygotowany na parze, bez grama oleju. Soczysta pierś kurczaka w pikantnej otoczce, skrywająca w środku pyszne nadzienie- szpinak i  uwielbiany przeze mnie ser camembert! Aj, połączenie doskonałe!

Serdecznie polecam i tym parującym, i tym co parowania jeszcze nie znają (a warto poznać i pokochać, bo to świetna sprawa!).

 

Składniki:

  • Duża pierś kurczaka
  • Ser camembert
  • Rozmrożony szpinak (my kupujemy ten z Biedronki i na taki obiad wykorzystuję niecałą ½ opakowania)
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Łyżka masła

 

 

Do obtoczenia:

  • Słodka i ostra papryka
  • Szczypta soli
  • Odrobina czosnku granulowanego

 

 

  1. Pierś kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż. Delikatnie klepiemy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem.
  2. Na patelni podsmażamy na maśle szpinak. Doprawiamy go do smaku czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Studzimy.
  3. Tackę lub formę do pieczenia posypujemy przyprawami (papryka, sól, czosnek) i układamy na niej mięso.
  4. Na środku każdej porcji kładziemy podsmażony szpinak i kawałki sera. Delikatnie zwijamy w rulonik.
  5. Parujemy ok. 30 minut. Roladki można podać z warzywami gotowanymi na parze lub z surówką i ziemniakami/ryżem/kaszą. 

 

 

A to nasze "dziecko" na spacerze w parku :) 

Korzystaliśmy wczoraj z ładnej pogody.

 


16:44, russkaya
Link Komentarze (13) »