RSS
niedziela, 27 lutego 2011
Tort urodzinowy - kokosowy z bezą :)

tort kokosowy

 

Dziś już po raz 22 usłyszałam "Sto lat!" :)

Zapraszam serdecznie na kawałeczek mojego tortu :)

 


Biszkopt (jeden blat):

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka wiórków kokosowych
  • szczypta soli


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, wciąż mieszając. Wlewamy żółtka, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kokosem i delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut (175 st.).

Takim sposobem pieczemy jeszcze dwa blaty biszkoptowe.


Masa I :

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • sól
  • 3 żółtka
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych


Mleko kokosowe i zwykłe, cukier, sól i esencję podgrzewamy.

Żółtka ucieramy z mąką ziemniaczaną i wlewamy 1/2 szklanki podgrzanego mleka, miksujemy. Następnie dodajemy resztę mleka i porządnie miksujemy.

Stawiamy garnek na ogień i gotujemy około 3 minut aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i wiórki.

Studzimy.


Masa II:

  • 200ml kremówki
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilośći wrzącej wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru


Kremówkę ubijamy, wsypując pod koniec cukier puder i przestudzoną żelatynę.


Na przelanie biszkoptów:

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1/3 cytryny
  • cukier, ok. 2 łyżeczek


Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się cukru.


Wystudzony pierwszy biszkopt (przelany syropem) pokrywamy 2/3 masy kokosowej.

Przykrywamy drugim biszkoptem (delikatnie nasączonym syropem). Kładziemy masę II i przykrywamy ostatnim biszkoptem.

Wierzch i boki tortu pokrywamy cienką warstwą odłożonego kremu.


Beza:

  • 5 białek
  • 1.5 szklanki pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Na sam koniec wlewamy żelatynę i dokłądnie mieszamy.

Pianą okrywamy tort i za pomocą łyżeczki tworzymy fale.

Palnikiem delikatnie opalamy cały tort.

Smacznego :)

 

tort kokosowy

 

tort kokosowy

17:52, russkaya
Link Komentarze (21) »
sobota, 26 lutego 2011
Coca-cola muffins

coca cola muffins

 

"Kochanie, będę za godzinkę!"

I zaczyna się bieganina. Bo jakże tak- nie dość że ja w proszku to jeszcze nie mam nic dobrego do poczęstowania!!!

Na szczęście w takich sytuacjach zawsze ratują mnie muffinki. Szybko zmiksowałam ciasto, wylałam do foremek, włożyłam do piekarnika a sama pobiegłam się szykować.

Po około 20 minutach, już ubrana i normalnie wyglądająca, wyjęłam z piekarnika pyszniutkie, delikatne jak chmurka muffineczki :)))

Częstujcie się, a ja mykam do Mojego Muffinkowego Potworka :) :*


Składniki (12 sztuk)

  • 1 szklanka mąki
  • 1.5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szklanka coli
  • 150g masła, stopionego i przestudzonego
  • 3/4 szklanki cukru


W misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Jajka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę.

Do masła DELIKATNIE wlewamy colę a następnie dodajemy stopniowo całość do masy jajecznej.

Dokładnie mieszay, dodając po łyżce mąkę z kakao i proszkiem.

Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami i wkłądamy do nagrzanego piekarnika (175 st.), pieczemy ok. 20-25 minut.

Smacznego :)

16:56, russkaya
Link Komentarze (6) »
Naleśniki z Domową Nutellą i czekoladą

naleśniki z domową nutellą

 

Takie moje małe sobotnie rozpieszczenie :)


Ciasto naleśnikowe, składniki na 4 porcje:

  • 1.5 szklanki mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju


Do mleka wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle mąki, by konsystencją ciasto przypominało  śmietanę.

Smażymy dwanaście placków.

Na każdy nakładamy nutellę, zwijamy w rulonik lub chusteczkę.

Podajemy ze śmietaną i startą czekoladą.


 

Składniki na Domową Nutellę:

  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
  • 100g orzechów laskowych, zmielonych
  • 100g cukru
  • 100g mlecznej czekolady (można także użyć gorzkiej)


Mąkę łączymy z kakao, cukrem i jajkiem, dodajemy 1/4 mleka. Wszystko dokładnie miksujemy.

Resztę mleka gotujemy i do wrzącego wlewamy masę jajeczną. Stale mieszając, dodajemy orzechy i gotujemy około 5 minut aż zgęstnieje.

Zdejmujemy z ognia i wsypujemy startą czekoladę, dokładnie mieszamy.

Całkowicie studzimy i nakładamy do pojemniczków.

 

Smacznego :)

 

naleśniki z domową nutellą

 

naleśniki z domową nutellą

12:07, russkaya
Link Komentarze (2) »
piątek, 25 lutego 2011
Zupa serowa

zupa serowa

 

Mojej zupowej nauki ciąg dalszy ;)


Składniki dla 4 osób:


  • 10 dag sera żółtego
  • litr rosołu
  • pół pojemnika śmietany
  • 6 ziemniaków
  • por
  • pół łyżeczki curry
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek szczypiorku (użyłam pietruszki)
  • 100g serka topionego o serowym smaku, np. gouda



Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

Do garnka wlać 4 szklanki rosołu, dodać ziemniaki i gotować około 15 minut.

Następnie ziemniaki zmiksować wraz z rosołem, postawić na małym ogniu i podprawić śmietaną.

Por oczyścić i opłukać, pokroić, dodać do zupy i gotować 5 minut.

Na tarce o małych oczkach zetrzeć ser i dodać do zupy.

Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy.

Gotować do czasu, aż ser się rozpuści.

Doprawić solą, pieprzem, curry i gałką.

Szczypiorek posiekać i posypać zupę tuż przed podaniem.

Smacznego :)

 

zupa serowa

19:06, russkaya
Link Komentarze (5) »
czwartek, 24 lutego 2011
Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

 

 

Deserek na szybko, wymyślony na potrzebę sprawienia Ukochanemu słodkiej, poobiedniej przyjemności.

W zamrażarce zawsze trzymam zapas waniliowej kruszonki, tak na wszelki wypadek, np. do chałki, bułeczek... Dziś postanowiłam przygotować coś z jej udziałem :D

 

Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

Przepis na 4 porcje:

  • kruszonka
  • cynamon
  • duże jabłko
  • 2 białka
  • 2-3 łyżki cukru


Kruszonka (wychodzi jej bardzo dużo, resztę warto zamrozić na inną okazję):

  • 20 dag mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Zawinąć w folię i zamrozić.


Zamrożoną kruszonkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kokilki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i na dno wykładamy startą kruszonkę.

Obrane jabłko kroimy na niezbyt grube plasterki i wykładamy na kruszonkę. Posypujemy obficie cynamonem.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i całość wykładamy na wierzch jabłek.

Wkładamy na nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Należy kontrolować deserki w czasie pieczenia, żeby beza nam się nie spiekła. Pod koniec pieczenia przełączyłam  na dolną grzałkę.

Podawać gorące.

Smacznego :)

 

jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

 

jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

17:29, russkaya
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9