RSS
wtorek, 07 stycznia 2014
Krem czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej

krem z kaszy jaglanej

 

 

Wpisy miały być regularne, ale oczywiście skończyło się na „miały” :/

I w sumie dzisiejszego też miało nie być, bo ciągle coś. Albo czasu nie ma, albo głowa czymś zajęta, albo za ciemno na zdjęcia…i tak non stop. Ale dziś wyjątkowo wszystko sprzyjało. A zaczęło się od tego, że postanowiłam poeksperymentować z kaszą jaglaną. Przeczytałam gdzieś, że to podobno najzdrowsza z kasz! A my jej wcale nie jadamy… bo aby gryczana gości regularnie na naszym stole. Więc z samego rana (zaraz po obowiązkowym spacerku z psiną) popędziłam do sklepu po kaszę jaglaną i wzięłam się za przygotowanie kremu czekoladowo-orzechowego, przepis na który znalazłam wczoraj wieczorem. Zrobiłam i wiecie co? Byłam zaskoczona. Zaskoczona tym, że wyszedł tak smaczny. Naprawdę, nie sądziłam, że to aż takie dobre jest! Od razu zjadłam dwie kanapki z nim i z plasterkami banana! PYCHOTKA! Już wiem, że sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale i do naleśników czy po prostu do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka ;)

 

 

Składniki:

  • ½ kubka kaszy jaglanej
  • Szklanka wody
  • Ciut soli
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • Łyżka kakao (lub więcej)
  • Niepełna szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu (lub wedle uznania)
  • Ewentualnie 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (ja pominęłam)

 

 

 

1.W osolonej wodzie gotujemy 10 minut kaszę. Odstawiamy na pół godziny by kasza wchłonęła wodę. Mielimy blenderem, dodając połowę mleka.

2. Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z kaszą i stawiamy na mały ogień, dosłownie na chwilkę, by czekolada się rozpuściła. Dolewamy resztę mleka, dokładnie mieszając.

3. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy blenderem.

 

Przechowujemy w lodówce.

 

* Ilość mleka dostosowujemy do preferowanej gęstości kremu.

16:03, russkaya
Link Komentarze (10) »