RSS
niedziela, 30 stycznia 2011
Chaczapuri

Chaczapuri to danie kuchni gruzińskiej, przygotowane z ciasta drożdżowego, z dużą ilością serowego nadzienia. Mówi się, że sera powinno być dwa razy więcej niż mąki. Z wyglądu przypominają drożdżowki, mogą mieć formę placuszków lub łódeczek. Chaczapuri możemy podzielić na dwie grupy:

  • chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem;
  • chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym.

Istnieje swoista instrukcja prawidłowego jedzenia tego dania :) Gorące chaczapuri podajemy z kawałeczkim masła na zapieczonym jajku. Należy je delikatnie rozmieszać widelcem, tak by otrzymać coś na wzór jajecznicy.

 


Składniki na 7 sztuk:

  • szklanka ciepłej wody
  • jajko
  • łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 kg mąki
  • 15 g drożdży


W wodzie mieszamy drożdże i cukier.

W dużej misce łączymy mąkę z solę, następnie wlewamy drożdże i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Delikatnie smarujemy je odrobiną oleju, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.


Nadzienie:

  • ser żółty, ok. 30dag
  • 7 jajek plus jedno do posmarowania
  • przyprawy


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Z każdej formujemy placuszek, na środek nakładamy porcję startego żółtego sera i zawijamy brzegi, tworząc łódeczkę. Musimy zostawić otwór na wierzchu, gdzie wbijemy później jajko.

 

chaczapuri

 

 

Tak przygotowane chaczapuri układamy na blaszce (posmarowanej masłem i obsypanej mąką) i pieczemy 30 minut w temp. 175o .

Po tym czasie wyjmujemy blachę, do każdej łódeczki wbijamy jajko, delikatnie przyprawiamy i wkładamy na kilka minut do piekarnika, włączając górną grzałkę, tak by jajka się ścięły.

Podejemy gorące z sosem lub z ketchupem.

 

chaczapuri

19:13, russkaya
Link Komentarze (2) »
Placek drożdżowy z jabłkami - Apfelschnecke

 

Delikatne ciasto drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pozytywnie zakręcone ;)


Składniki:

  • 250g mleka ciepłego
  • 70g margaryny
  • 30g drożdży
  • 500g mąki
  • 75g cukru
  • sól
  • 3-4 średnie jabłka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • rodzynki
  • cynamon


W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, cukrem, wlewamy mleko z drożdżami i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Na stolnicy ciasto wałkujemy na prostokątny placek, wierzch posypujemy obranymi, pokrojonymi cienko jabłkami, wymieszanymi z sokiem z cytryny i rodzynkami. Prószymy cynamonem.

Placek dzielimy na 4 paski.



Pierwszy pasek zwijamy w rulon i układamy na środku tortownicy.

Każdym kolejnym paskiem oplatany środek, tak by utworzyły kształt ślimaka.



Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 1700. Pieczemy około 50 minut.

Smacznego! :)

 

 

Przepis znaleziony TU

11:01, russkaya
Link Komentarze (2) »
sobota, 29 stycznia 2011
Ciasto cytrynowe z makiem z polewą z białej czekolady i migdałami

ciasto cytrynowe z makiem

 

Wszystkie moje kulinarne plany przesunęły się w czasie ze względu na niespodziewaną chorobę. No dosłownie mnie rozłożyło. Choruję rzadko ale jak już mnie jakieś cholerstwo weźmie to na całego! Tak więc spędziłam w pozycji horyzontalnej 6 długich dni na zmianę biorąc tabletki, pijąc syropy i zużywając tony chusteczek. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo marzyło mi się zrobić pyszne domowe ciacho, upiec chrupiący chleb czy wypić herbatę, maczając w niej malutkie, własnoręcznie zrobione ciasteczka. Na szczęście, choróbsko pomału puszcza, z każdym dniem czuję się odrobinę lepiej. Co prawda jestem jeszcze osłabiona i zanim zacznę znów szaleć w kuchni, pewnie minie troszkę czasu.

A dziś chciałabym zaprosić Was na przepyszne ciasto cytrynowe z makiem, na które przepis znalazłam na cincin u Joanny (dokonałam kilku małych modyfikacji).

Pyszne, wilgotne, bardzo cytrynowe, dopieszczone polewą z białej czekolady i migdałami...

Polecam!


Ciasto:

300 g mąki
2 łyżki maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
175 g miękkiego masła
190g cukru
4 jajka
125 ml śmietany
łyżeczka esencji waniliowej
sok z 1/2 dużej cytryny



Polewa:

sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany

Do dekoracji - polewa z białej czekolady i płatki migdałów


Ciasto:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Dodać porcjami śmietanę i mąkę z dodatkami. Ubijać 3 - 4 minuty. Dodać esencję waniliową i otartą skórkę z cytryny.
Wymieszać, przełożyć do posmarowanej masłem keksówki  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut.


Polewa:

Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Polać gorące ciasto tak, by ją wypiło.

Wystudzić ciasto, udekorować polewą i posypać płatkami migdałowymi.


Smacznego :)

 

ciasto cytrynowe z makiem

12:29, russkaya
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 24 stycznia 2011
Domowy budyń waniliowy
budyń waniliowy
Kiedy zobaczyłam przepis na domowy budyń na blogu Kulinarne spotkania, wiedziałam, że prędzej czy później nie opanuję się i go zrobię ;)
Jako że leżę od dwóch dni chora, łykając  prochy przeciwbólowe i popijąc raz po raz syrop, miałam nadzieję, że ten budyń choć troszkę postawi mnie na nogi. Na nogi może nie postawił ale za to bardzo umilił ( i osłodził ) to moje bezustanne leżenie.
Po raz kolejny stwierdzam, że domowe wersje przysmaków są o niebo lepsze od tych kupionych w sklepie, pełnych chemii i konserwantów.
Polecam!

Przepis podaję za Agą, z małymi zmianami:

Składniki:
  • 2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła (pominęłam)
  • 1-1,5 łyżki cukru (dałam 3 łyżki)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 szkl. mleka zagotować z masłem, cukrem i ekstraktem. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszać z mąką, aby nie było grudek. Do gotującego się mleka dodać przygotowaną mieszaninę, zmniejszyć płomień i ciągle mieszać do zgęstnienia i zagotowania się budyniu. Przelać do przygotowanych naczynek i podawać na ciepło lub zimno.
Przepysznie smakuje z sokiem malinowym!
Smacznego! :)
15:13, russkaya
Link Komentarze (7) »
sobota, 22 stycznia 2011
Kakaowe ciasteczka z lukrem i kokosem w czekoladzie

ciasteczka czekoladowe

 

Na szybko, tak na poprawę nastroju przed uczelnią :)

A dziś potrzebne są mi rozweselacze...oj tak...

W takim razie zapraszam na smaczne ciasteczka a ja nastajam się na egzamin.

Polecam!


Składniki na ok. 23 sztuki:

  • 250g mąki
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 100g miekkiego masła
  • łyżka mleka
  • 2 łyżki kakao


Lukier:

  • 150g cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny


Polewa:

przepis TU


Dodatkowo:

kokos w czekoladzie (kupiłam gotowy) lub inne czekoladki,orzechy w czekoladzie, draże...


1. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą, jasną masę. Dodajemy mleko i jajko i miksujemy dokładnie. Mąkę mieszamy z kakao i wsypujemy stopniowo do masy maślanej, cały czas miksując. Pod koniec rękami wyrabiamy chwilkę ciasto.

Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na placek, ok. 0.5 cm. Można bardziej cienko :) I za pomocą foremki wycinamy ciastka.

Układamy na przygotowanej blaszce i pieczemy ok. 10-12 minut w 180o

Studzimy na kratce.


2. Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny, aż do uzyskania gęstego, białego lukru.

Na środek każdego ciasteczka wykładamy odrobinę lukru i delikatnie wciskamy kokos w czekoladzie lub inną małą słodkość.


3. Polewą dekorujemy ciasteczka. Można to zrobić za pomocą woreczka foliowego, uprzednio robiąc niewielki otwór.

Smacznego :)

 

ciasteczka czekoladowe

09:58, russkaya
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6