Blog > Komentarze do wpisu
Krem czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej

krem z kaszy jaglanej

 

 

Wpisy miały być regularne, ale oczywiście skończyło się na „miały” :/

I w sumie dzisiejszego też miało nie być, bo ciągle coś. Albo czasu nie ma, albo głowa czymś zajęta, albo za ciemno na zdjęcia…i tak non stop. Ale dziś wyjątkowo wszystko sprzyjało. A zaczęło się od tego, że postanowiłam poeksperymentować z kaszą jaglaną. Przeczytałam gdzieś, że to podobno najzdrowsza z kasz! A my jej wcale nie jadamy… bo aby gryczana gości regularnie na naszym stole. Więc z samego rana (zaraz po obowiązkowym spacerku z psiną) popędziłam do sklepu po kaszę jaglaną i wzięłam się za przygotowanie kremu czekoladowo-orzechowego, przepis na który znalazłam wczoraj wieczorem. Zrobiłam i wiecie co? Byłam zaskoczona. Zaskoczona tym, że wyszedł tak smaczny. Naprawdę, nie sądziłam, że to aż takie dobre jest! Od razu zjadłam dwie kanapki z nim i z plasterkami banana! PYCHOTKA! Już wiem, że sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale i do naleśników czy po prostu do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka ;)

 

 

Składniki:

  • ½ kubka kaszy jaglanej
  • Szklanka wody
  • Ciut soli
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • Łyżka kakao (lub więcej)
  • Niepełna szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu (lub wedle uznania)
  • Ewentualnie 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (ja pominęłam)

 

 

 

1.W osolonej wodzie gotujemy 10 minut kaszę. Odstawiamy na pół godziny by kasza wchłonęła wodę. Mielimy blenderem, dodając połowę mleka.

2. Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z kaszą i stawiamy na mały ogień, dosłownie na chwilkę, by czekolada się rozpuściła. Dolewamy resztę mleka, dokładnie mieszając.

3. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy blenderem.

 

Przechowujemy w lodówce.

 

* Ilość mleka dostosowujemy do preferowanej gęstości kremu.

wtorek, 07 stycznia 2014, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2014/01/Krem-czekoladowo-orzechowy-z-kaszy-jaglanej.html

Polecane wpisy

  • Muffiny z batonikami Mars

    Sobotę zaczynamy muffinkami! Bo dawno ich nie piekłam. Bo się za nimi stęskniłam. Bo miałam ochotę na coś szybkiego i sprawdzonego. Bo miałam zbyt dużego lenia,

  • Bananowe babeczki z otrębami

    To idealny przykład na to, że można jeść i smacznie, i zdrowo! Babeczki są niesamowite- mięciutkie, wilgotne, a nie przesuszone jak to bywa z otrębowymi wypieka

  • Szczupak po cygańsku

    Dziś znowu rybka, jako że korzystam z tego, że mój Teść jest wędkarzem, więc od czasu do czasu możemy raczyć się z Mężem pyszną rybą. Mamy taką umowę, że te świ

Komentarze
ervisha
2014/01/07 16:29:40
podoba mi sie to wykorzystanie kaszy:D
-
2014/01/07 23:04:50
Też już się zanoszę na zrobienie tego kremu ale zawsze coś innego wypadnie. Po przeczytaniu twojego komentarza do przepisu na pewno przyśpieszę jego produkcję :)
-
izaa_a
2014/01/09 00:31:21
ale super pomysł
-
2014/01/10 23:03:48
fajny pomysł :) jestem fanką kasz: jaglanej, gryczanej itd. ale zawsze przygotowywałam ją jako dodatek do dań typowo obiadowych (no ze dwa razy zrobiłam deser). tego kremu nie znałam i chętnie wypróbuję :)

pozdrawiam serdecznie :*
-
asialc1
2014/01/17 17:40:48
Łał! Ale super pomysł :-)
-
2014/01/26 21:19:54
Ja kasze jaglaną kupuję i zajadam juz od jakiegoś czasu .... jednak takiego smarowidelka jeszcze nie robiłam:)
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2014/02/03 12:07:34
jestem na etapie oswajania jaglanki ale marnie mi idzie, moze ten krem by pomogł? wyglada wysmienicie:)
-
Gość: ania, *.adsl.inetia.pl
2014/02/05 18:32:57
Też robię kremu czekoladowe na bazie jaglanej- są boskie :)
-
soul_kitchen
2014/03/13 23:46:13
Bardzo ciekawy przepis! Nie spodziewałam się, że z kaszy może powstać takie cudo ... mniammmm....
-
agattekh
2014/04/12 14:18:42
Ostatnio też wprowadziłam do menu kaszę jaglaną :-) ale na słodko jeszcze nie próbowałam....