Blog > Komentarze do wpisu
Roladki w pikantnej otoczce ze szpinakiem i serem camembert - na parze



 

 

Brrr! Właśnie wróciliśmy z długiego spaceru z psiakiem (przyzwyczajamy ją do przebywania w bardziej obleganych miejscach, a nie tylko spacerek wokół bloku czy w parku). Zmarzłam potwornie, bo słońce za oknem okazało się bardzo zdradliwe. Nałożyłam lekki płaszcz i apaszkę, a na dworze po pokonaniu jakichś 100 metrów marzyłam już o grubszej kurtce i czapce. W efekcie wróciłam z lodowatymi palcami i od razu zaparzyłam gorącą herbatę. W czasie gdy woda się grzała, uformowałam drożdżówki (pycha! W kształcie serc z nadzieniem budyniowym z dodatkiem musu malinowo-truskawkowego). Wczoraj upiekłam ich 10, a że dziś nie został już po nich nawet okruszek to postanowiłam zrobić je jeszcze raz  ;)

Będą jak znalazł na kolację do szklanki kakao!

 

A dziś zapraszam Was na pyszny obiad! I ZDROWY, bo przygotowany na parze, bez grama oleju. Soczysta pierś kurczaka w pikantnej otoczce, skrywająca w środku pyszne nadzienie- szpinak i  uwielbiany przeze mnie ser camembert! Aj, połączenie doskonałe!

Serdecznie polecam i tym parującym, i tym co parowania jeszcze nie znają (a warto poznać i pokochać, bo to świetna sprawa!).

 

Składniki:

  • Duża pierś kurczaka
  • Ser camembert
  • Rozmrożony szpinak (my kupujemy ten z Biedronki i na taki obiad wykorzystuję niecałą ½ opakowania)
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Łyżka masła

 

 

Do obtoczenia:

  • Słodka i ostra papryka
  • Szczypta soli
  • Odrobina czosnku granulowanego

 

 

  1. Pierś kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż. Delikatnie klepiemy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem.
  2. Na patelni podsmażamy na maśle szpinak. Doprawiamy go do smaku czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Studzimy.
  3. Tackę lub formę do pieczenia posypujemy przyprawami (papryka, sól, czosnek) i układamy na niej mięso.
  4. Na środku każdej porcji kładziemy podsmażony szpinak i kawałki sera. Delikatnie zwijamy w rulonik.
  5. Parujemy ok. 30 minut. Roladki można podać z warzywami gotowanymi na parze lub z surówką i ziemniakami/ryżem/kaszą. 

 

 

A to nasze "dziecko" na spacerze w parku :) 

Korzystaliśmy wczoraj z ładnej pogody.

 


poniedziałek, 04 listopada 2013, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2013/11/Roladki-w-pikantnej-otoczce-ze-szpinakiem-i-serem.html

Polecane wpisy

  • Bananowe babeczki z otrębami

    To idealny przykład na to, że można jeść i smacznie, i zdrowo! Babeczki są niesamowite- mięciutkie, wilgotne, a nie przesuszone jak to bywa z otrębowymi wypieka

  • Szczupak po cygańsku

    Dziś znowu rybka, jako że korzystam z tego, że mój Teść jest wędkarzem, więc od czasu do czasu możemy raczyć się z Mężem pyszną rybą. Mamy taką umowę, że te świ

  • Drożdżówka z serem i śliwkami

    Taką drożdżówkę możecie przygotować praktycznie ze wszystkimi owocami. Ja ostatnio robię dwie wersje- śliwki & cynamon i truskawki. Obie są pyszne i ciężko

Komentarze
Gość: Kolizje Smaków, *.icpnet.pl
2013/11/04 21:41:50
Pyszne danie i wspaniały psiak!:)
-
majanaboxing
2013/11/06 07:33:54
Smakowity obiadek. Podoba mi się nadzienie.
A piesek jest uroczy :) Pozdrawiam.
-
dorotamirowska
2013/11/06 17:37:19
fajny pomysł na piersi.... kolejny dodaje do moich ulubionych.
-
izaa_a
2013/11/06 21:10:59
fajnie nadziane
-
Gość: Izabela Kowalik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/09 11:54:03
Słodki piesek, a i przepis bardzo smakowity :)
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2013/11/10 17:01:45
Psiaczek jest uroczy, cudownie wkomponował sie w tę jesienną scenerię a roladki juz z samego wygladu obłędne, smak moge sobie tylko wyobrazić:)
-
agattekh
2013/11/11 11:06:26
Coś pysznego, jaki śliczny szczeniak, kocham psiaki :-)
-
2013/11/12 11:02:11
Psiak cudowny:) Obiad smakowity ... a ja to bym pewnie wróciła sie po cieplejsza czapkę, bo ostatnio co chwilę coś łapię:)
-
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2013/11/26 12:23:35
Śliczny szczeniak! Bardzo fajne roladki, szkoda że nie lubię szpinaku :)
-
asialc1
2013/12/06 16:56:13
Pyszności :-) A psiak przesłodki :-)
-
anytsujx
2013/12/08 06:12:13
Roladki wyglądają pysznie, a piesek słodziutko, pozdrawiam :***
-
casioedifice
2013/12/11 13:09:52
uwielbiam takie pikantne potrawy.
p.s. super piesek!
-
agattekh
2014/04/12 14:19:22
Pychota i jaki piękny psiak :-)