Blog > Komentarze do wpisu
Szczupak po cygańsku

szczupak po cygańsku

 

Dziś znowu rybka, jako że korzystam z tego, że mój Teść jest wędkarzem, więc od czasu do czasu możemy raczyć się z Mężem pyszną rybą. Mamy taką umowę, że te świeże, wymagające oporządzenia przygotowuje On. Ja za to robię ryby na parze, np łososia, za którym przepadam. 

No i mamy jesień. Co Wy na to? Lubicie? Ja lubię. Mimo, że zimno, że mokro, że wiatr, że szybko robi się ciemno. Ale właśnie lubię jesień za te długie wieczory. Że można zaszyć się pod ciepłym kocem obok ukochanej osoby i spędzić leniwy wieczór na oglądaniu filmów/ seriali. Że można, parząc sobie usta gorącym kakao, gadać i gadać do późnych godzin nocnych o tym co ważne i co mniej istotne. Lubię jesień za piękne, ciepłe swetry, za grube skarpety w serduszka czy grochy, za chusty i szaliki, które uwielbiam nosić. Za kolory, których nie brakuje wokół nas. 

Postanowiłam, że nie będę analizować i przejmować się tym, na co nie mam w tym momencie wpływu. Za to docenię to, co mam. Każdą chwilę, którą mogę poświęcić sobie i bliskim mi osobom. A jesień temu sprzyja :-) 

 

Składniki:

  • niecały kg filetów szczupaka (może być inna ryba, aby nie było zbyt dużo ości)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki musztardy *
  • 7 łyżek ketchupu *
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól  , pieprz

 

1. Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i wstawić do lodówki.

2. W tym czasie pokroić ogórki w drobną kostkę, cebulę obrać i poszatkować, czosnek drobno pokroić. Wymieszać ze sobą warzywa.

3. Sos: musztardę wymieszać z 2/3 oliwy, ketchupem, koncentratem. Doprawić pieprzem. 

4. Formę skropić oliwą, ułożyć na dnie porcje ryby, następnie warzywa, polać sosem i przykryć folią.

5. Piec 30 minut w 200st, następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok 5 minut.

 

My rybę podaliśmy ze smażonymi kuleczkami ziemniaczanymi i dwoma rodzajami surówki.

 

* proporcje podaję orientacyjnie, można je zmieniać. 

 

Przepis znaleziony w Internecie.

 

szczupak po cygańsku

czwartek, 03 października 2013, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2013/10/Szczupak-po-cygansku.html

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Magda C., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/03 17:34:26
Nigdy nie jadłam szczupaka ani ryby w takim wydaniu. Powiem, że potrawa bardzo kusi, by ją spróbować. Ciekawość mnie zżera jak taka rybka smakuje :)
-
pieczarka_mysia
2013/10/04 09:50:49
Pysznosci :)
-
majanaboxing
2013/10/04 11:26:26
Ja chyba nie jadłam jeszcze szczupaka, ale chętnie bym spróbowała.
co do jesieni.. sama nie wiem, czy lubię. Powinnam, bo urodziłam się jesienią. Jednak ja nie lubię zimna, lubię słońce i ciepło. A teraz robi się coraz zimniej.
Wiesz co lubię- las jesienią , kasztany i kolorowe liscie pod butami. :)
Pozdrawiam:)
-
izaa_a
2013/10/04 17:33:14
apetyczne danie ;))
-
2013/10/06 21:14:06
Wygląda pysznie ...a zdjęcia spowodowały, że mam ochotę na rybę po grecku .... nie wiem czemu, ale zachciało mi się jej:) pozdrawiam