Blog > Komentarze do wpisu
Szczupak w ziołach i śmietanie

szczupak pieczony w śmietanie

 

Ostatnimi czasy życie nabrało tempa. Wiele się pozmieniało, pojawiły się nowe obowiązki, problemy, radości i troski. Ale podobno właśnie takim jest dorosłe życie, więc staram się przyzwyczajać do nowej sytuacji. Co prawda, idzie mi to opornie, ale pracuję nieustannie nad swoją cierpliwością, więc jestem dobrej myśli :) 

Sobota. Nie lubię spać do południa i wylegiwać się pod kołdrą aż do obiadu. Ja wolę rozpocząć wcześniej dzień i wycisnąć go na maxa jak cytrynę! Dziś też tak było. Wstałam raniutko, zjadłam śniadanie, oglądając rosyjską TV i już przy popijaniu herbaty obmyślałam strategię działania :) Uwinęłam się raz-dwa i już mam przygotowane materiały na dzisiejsze zajęcia z rosyjskiego, w mieszkaniu aż lśni, tak wysprzątałam, teraz piszę wpis na bloga a zaraz biorę się dalej na realizowanie listy pt "Do zrobienia". Obiadu dziś nie szykuję, bo idziemy do Teściów, więc będę miała chwilę czasu dla siebie. Ale upiekłabym jakieś ciacho chętnie. Oooo na przykład ze śliwkami? Mniam, tak do popołudniowej kawy/herbaty... Trzeba nad tym pomyśleć :)

A dziś zaproszę Was na pyszną rybkę, którą ostatnio przygotował mój mąż. Robił ją już dwa razy i za każdym razem smakowała wyśmienicie! 

 

Składniki:

  • szczupak- u nas 1.5 kg
  • zioła- suszona bazylia, majeranek
  • sól, pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany 18 %
  • bułka tarta

 

 

1. Rybę oporządzić, dokładnie umyć, pokroić na 4-5 kawałków. 

2. Skropić ją sokiem z cytryny.

3. Zioła wymieszać razem z solą i pieprzem, natrzeć nimi rybę z każdej strony (także od środka). 

4. Wlać olej do małej formy do pieczenia, ułożyć na nim rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika (175 st).

5. Gdy szczupak zacznie się rumienić, posypać go bułką tartą i piec jeszcze ok 20-25 minut. 

6. Masło roztopić i wymieszać go ze śmietaną. Na pięć minut przed końcem pieczenia polać nim rybę. 

 

 

My zjedliśmy tak przygotowanego szczupaka z surówką i ziemniakami.

Przepis pochodzi z wędkarskiego forum

sobota, 31 sierpnia 2013, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2013/08/Szczupak-w-ziolach-i-smietanie.html

Polecane wpisy

Komentarze
agattekh
2013/08/31 12:46:19
Chyba nigdy nie jadłam szczupaka, ale wygląda pyszne to danie :-)
-
nashelly
2013/08/31 16:46:55
Też nigdy nie jadłam szczupaka... Ale z takim kremowym sosem i ziołami, wygląda pyysznie :D
-
karmel-itka
2013/08/31 18:04:55
tak smakowicie podany, och! aż się chyba wproszę na obiad :p
-
izaa_a
2013/09/02 13:01:10
nie przepadam za ryba , ale takiej chetnie bym spróbowała
-
judik1119
2013/09/04 13:44:17
Ale fajnie podana rybka:-) Obiady przygotowane przez bliskich naszemu sercu smakują najlepiej:-)
-
agawa1984
2013/09/24 12:28:36
Ja jadłam szczupaka w tamtym roku i bardzo mi zasmakował, a wersja twojego męża wygląda cudnie apetycznie..
-
2013/10/06 21:07:16
Nie jadłam jeszcze szczupaka, ale muszę przyznać, ze wygląda smakowicie:) Gotujący Mąż to skarb:)
-
Gość: Gimli-Brodaty, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/19 09:10:24
W sobotę zrobiłem szczupaczka wg. powyższego przepisu. Trochę za długo go trzymałem po dodaniu śmietany i wizualnie był trochę "nie wyględny" ale jeżeli chodzi o smak mięsa powiem krótko: "DELICJE" ! Pycha! Bardzo spodobało mi się pieczone mięso ryby. Wprawdzie mój szczupaczek po złowieniu miał 55 cm i 1,15 kg waga, a po sprawieniu i obcięci łba jeszcze mniej, wprawdzie bliżej kręgosłupa miał sporo drobnych ości, ale samo mięso: "niebo w gębie". Dzięki za przepis! :)