Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto DELICJE

ciasto delicje

 

Mało słodkości gości u mnie w kuchni ostatnimi czasy. Niestety, nadmiar obowiązków powoduje, że nie mam czasu na kulinarne szaleństwa. Wracam późno do domu, padam ze zmęczenia i jakoś brak już sił na pieczenie czy gotowanie. Ale za to staram się to nadrabiać w weekendy. Dziś mam wolne, więc przygotuję sobie obiad, o którym myślę już od poniedziałku ;) i upiekę pyszne bułeczki, bo jestem nastawiona anty do pieczywa ze sklepu. Więc będę miała swoje bułki, pachnące, mięciutkie, najlepsze :) ale o tym później. A dziś mam zamiar się zrelaksować, spędzić miło dzień, nabrać energii na kolejne dni. Tylko słońca brakuje :P

 

A przepis na "Delicje" dostałam od Gosi Mamy, której serdecznie za to dziękuję :) Do ciasta zrobiłam pyszne espresso w ekspresie Tassimo, który dostałam do testowania. Fanem espresso okazał się mój Tata. Zasmakowało mu zarówno to normalne, jak i bezkofeinowe. 

 

ciasto delicje

 

Składniki na ciasto (na dużą blaszkę):

  • 1/2 kg mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowujemy 3 prostokąty z papieru do pieczenia (rozmiar taki jak blaszka w której będziemy piec). Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i każdą z nich cienko wałkujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy kilka minut w temp 180 st aż nabiorą ładnego złotego koloru.


Masa serowa:

  • 0,5 kg sera
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru + łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 całe jajka
  • 2/3 szklanki mleka

 

Ser mielimy w maszynce, żeby nie było grudek.

W mleku rozrabiamy budyń i mąkę.

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka (znów miksujemy)  i ubite białka (miksujemy krótko). Do masy dodajemy po łyżce zmielony ser, nie przerywając miksowania. Stawiamy garnek na mały ogień i gotujemy ok 3 minuty, cały czas mieszając, by się nie zważyło. Wlewamy budyń i gotujemy aż zgęstnieje. Należy cały czas mieszać, by masa była gładka, bez grudek. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Jeszcze ciepłe wylewamy na pierwszy placek i przykrywamy drugim.


Masa jabłkowa:

 

  • duży słoik smażonych jabłek (z cukrem)
  • galaretka (np cytrynowa, agrestowa...)
  • 1/2 szklanki wody

 

Jabłka podgrzewamy na dużej patelni lub w garnku, a następnie dodajemy do nich galaretkę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na drugi placek i przykrywamy trzecim.

 

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (100g)

 

Ciasto dekorujemy polewą czekoladową.

Można posypać je poszatkowanymi orzechami.

Smacznego :)

 

ciasto delicje

 

ciasto delicje

 

piątek, 23 listopada 2012, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2012/11/Ciasto-DELICJE.html
Komentarze
2012/11/23 09:21:01
rewelacyjnie ciacho ;)
-
2012/11/23 09:32:07
Planuję zrobić na święta :D
-
Gość: Basia, 89-73-117-185.dynamic.chello.pl
2012/11/23 09:53:34
ZNAM I BARDZO LUBIĘ TO CIASTO :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
2012/11/23 12:22:19
Mniam chętnie skusiłabym się na kawałek :))
-
2012/11/23 12:44:49
Nieźle musi smakować połaczenie jabłek i sera:) piszę sie na kawałek:)
-
2012/11/23 19:01:36
jakie pyszne!!! mam na nie chrapkę:)
-
2012/11/23 20:01:43
Wspaniale wgląda to ciacho!:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/11/23 20:49:33
Poczęstuj kawałkiem ! Wygląda na pyszne
-
2012/11/23 21:10:31
świetne, jadłam kiedyś bardzo podobne, pyszne było.
-
2012/11/23 21:28:59
delicja! pysznie wygląda, zapewne szałowo smakuje :]
-
2012/11/25 23:27:57
-
2012/11/26 14:07:28
To musiało być dobre :-)
-
2012/11/26 14:52:54
słodkości najlepsze na jesienno zimowe szarzyzny
-
2012/12/15 20:10:26
Coś wspaniałego!!!