Blog > Komentarze do wpisu
Kamień do pieczenia pizzy

 

 

Photobucket

 

Spotkaliście się z czymś takim?

Co o nim sądzicie?

 

Powiem szczerze, że podchodziłam sceptycznie do tego wynalazku. Po prostu jestem przyzwyczajona do zwykłych blach, na których do tej pory piekłam pizzę. I nie przeszkadzało mi to. Ot, pizza to pizza. Co za różnica na czym ją pieczemy?

Otóż, okazuje się, że różnica jest i to znacząca. Już mówię dlaczego.

Kamień należy wcześniej bardzo mocno nagrzać (nagrzewamy go 30 minut, w temp 250 st, wkładając najpierw do zimnego piekarnika, by nie pękł od gwałtownej zmiany temperatur) i dopiero na taki gorący kładziemy pizzę. W czasie pieczenia wchłania on wilgoć z ciasta, dzięki czemu jest ono fantastycznie chrupiące i dopieczone, a nie gumowate. Możemy wziąć na pewniaka do ręki kawałek pizzy, bez obaw, że połowa dodatków wyląduje nam na spodniach. Ciasto trzyma formę ;)

Zaskoczyło mnie to, że od razu po położeniu pizzy na rozgrzany kamień, brzegi uniosły się do góry. Już nie musiałam czekać wpatrzona w szybkę piekarnika aż ciasto zacznie rosnąć. Dodatkowym plusem jest to, że pizza potrzebuje o wiele krótszego czasu pieczenia. Jest gotowa dosłownie w kilka minut!

Przed wypróbowaniem kamienia, czekając na przesyłkę, naczytałam się o tym, jaki to on jest ciężki, jak trudno nim operować. Bzdury! Wcale tak ciężkim się nie okazał, jak sobie wyobrażałam. Owszem, waży więcej niż przeciętna blacha do piekarnika, ale nie jest to jakaś kosmiczna różnica. W każdym bądź razie w rękach czucia nie straciłam od jego trzymania ;)

Cena też nie jest wygórowana. Ten, który posiadam ja, możecie kupić już za 80zł. W zestawie otrzymacie także radełko do krojenia pizzy i łopatkę do podawania kawałków. Biorąc pod uwagę fakt, że taki kamień może służyć nam kilkanaście a nawet kilkadziesiąt lat (o ile go nie stłuczemy wcześniej) to cena nie powinna nas odstraszać.

Skusiłam się na jego wypróbowanie i nie żałuję! Zresztą, cała rodzinka zauważyła różnicę w pizzy. Powiedzieli, że faktycznie ciasto jest lepsze, bardziej chrupie, wypieczone. I kazali mi obiecać, że odtąd będę robiła pizzę tylko i wyłącznie na kamieniu. Zrobiłam na obiad dwie duże pizze. Zjedli wszystko. Więc to chyba o czymś świadczy ;)

Po upieczeniu pizzy wystarczy tylko zeskrobać resztki łopatką.

Dodam tylko, że taki kamień nie ogranicza nas tylko do robienia pizzy. Możemy na nim upiec także bułeczki czy też chleb. Chrupiąca skórka skusi chyba każdego :-)

 

Gdzie można go kupić?

Polecam sklep szefkuchni.pl.Do wyboru macie dwa rozmiary kamienia.  Przesyłka jest ekspresowa, a obsługa- bez zarzutów. Pomogą, doradzą- full serwis ;)

 

Jeśli ktoś z Was miałby ochotę skusić się na taki kamień to dajcie znać na dzismamochotena@onet.eu - będę wdzięczna ;)

Oczywiście, chętnie odpowiem także na Wasze pytania.

 

 

 

Pizze zrobiłam na dwóch rodzajach ciasta.

Bardziej smakowała nam ta z numerem I.


Photobucket

 

 

Pizza I:

  • 1.5 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 10g drożdży
  • 3 łyżki oleju

 

Mąkę z solą i cukrem mieszamy w misce. W wodzie rozpuszczamy drożdże. Wlewamy do mąki, dodajemy olej i zagniatamy. Odstawiamy na godzinę.

 

Pizza II:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/3 szklanki wody (ciepłej)
  • 2/3 szklanki mleka (ciepłego)
  • 20g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka miękkiego masła

 

W wodzie i mleku rozpuszczamy drożdże.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, masło i rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę.

 

Ja rozwałkowałam ciasto na pizzę, ostrożnie przeniosłam na gorący kamień, szybko ułożyłam dodatki i hop do piekarnika.

Piekłam pizze kilka minut w temp 250st.


Photobucket

 

 

Podsumowując, pokochałam go i już nikomu nie oddam! :D

Może i Wy skusicie się na takie cudo?

Przekonajcie się, że pizza upieczona na kamieniu jest o niebo lepsza od tej z blachy.

 


niedziela, 27 maja 2012, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2012/05/Kamien-do-pieczenia-pizzy.html
Komentarze
Gość: Jola Perz-Straga, ip-68-210.smtvsat.pl
2012/05/27 07:13:22
Oj kusisz Milena:) a szczególnie nęci mnie ten skrócony czas pieczenia.
-
2012/05/27 07:32:23
Choruje na taki kamień, ale muszę się jeszcze wstrzymać z zakupem. Wiem że jest doskonały do pizzy ale i bułek.
-
2012/05/27 08:05:13
Faktycznie, fajny wynalazek, skoro ma tyle zalet. Poza tym, świetnie prezentuje się do zdjęć :-)
-
2012/05/27 08:16:42
Już od jakiegoś czasu myślę o takim zakupie. A cena na prawdę jest przystępna :)
-
2012/05/27 09:44:30
Ostatnio bardzo intensywnie poszukujemy takiego kamienia. Co ciekawe z Olivierowy trafiliśmy kiedyś w TK Maxxie - w cenie niższej niż w podesłanym przez Ciebie sklepie internetowym (na to jeszcze, zamiast poszukiwań moglibyśmy się skusić, ale przeurocze noże Laguoile za 26 zł/szt?? W tym samym Tk'u bywają raz w miesiącu w cenie do 50 zł/6(!!) sztuk. Zdzierstwo, serio!
Serdeczności!
-
2012/05/27 09:48:22
tez przymierzam sie do takiego zakupu juz dawno :) jakos zawsze zapomne a jak robie pizze to nagle sobie przypominam ;/
a co do ciasta najlepsze jest na wodzie :)
pozdrawiam
-
2012/05/27 10:33:07
Kamień do pizzy mam juz od dłuższego czasu ...jest wspaniały i do chleb i do pizzy ...a odkąd go mam, wiem, ze najlepszą na świecie pizzę upiekę sobie sama w domu ....pizzerie niech się schowają:)
-
2012/05/27 11:21:02
podoba mi się ten kamień, od dawna nosze się z zamiarem kupienia go.
bardzo smakowite pizze zrobiłaś :)
-
2012/05/27 12:49:21
U mnie dziś również będą testy kamienia kupionego z 2 tyg temu :) Mam nadzieję, że spełni oczekiwania.
-
2012/05/27 13:09:49
Ja mam pytanie, czy ciasto się przykleja do kamienia? Czy trzeba go natłuszczać lub ciasto trzeba mocno podsypywać mąką...??

Kinga
-
2012/05/27 13:41:52
Kinga ciasto nie przykleja się do kamienia wcale. Wystarczy tylko po rozwałkowaniu ciasta posypać je mąką, ale nie za dużo. Kamienia niczym nie smarujemy i nie obsypujemy.
Pozdrawiam!
-
2012/05/27 17:01:12
po pierwsze widze duzo zmian na stonie..tak strasznie dawno nie bylo mnie na blogu (również swoim).Muszę przyznać że kamieńto super sprawda..również sie noszę z jej zakupem ponieważ uwielbiamy pizze:)A twoja pizza moja droga wygląda obłednie!!!!
-
Gość: , 46.205.48.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/05/28 07:55:27
przymierzam sie do kupienia kamienia :D hihi, a tak wgl to ja zawsze pieke pizze na blaszce z piekarnika- podsypanej maka w najwiekszej temperaturze, wychodzi chrupiace i takie jak z dobrej pizzerii, najlepsze jest to, ze ostatnio zamawialam pizze z nowootwartej pizzerii i ciasto bylo jak guma, niby maja piec opalany drewnem, ale ciasto lecialo z rak jak na filmach amerykanskich :/:/ bleee! moja mama stwierdzila, ze ciasto robione przeze mnie w piekarniku jest lepsze o stokroc. a z kamieniem to juz wgl bedzie szał! :D
-
2012/05/28 13:32:55
Też mam kamień do pizzy i jestem zachwycona z niego. Pizza na kamieniu to coś zupełnie innego niż pizza ze zwykłej blachy :)
-
Gość: effcia_1, 89-79-226-141.dynamic.chello.pl
2012/05/28 19:03:58
Jak przenosisz pizze na ten kamień tak,żeby się nie przedziurawiło,nie pospadały składniki i nie poparzyć się od kamienia?
-
2012/05/28 19:51:53
Effcia rozwałkowuję ciasto na blacie, podsypuję mąką. następnie delikatnie owijam wokół ręki, drugą podtrzymuję i kładę na kamień. Szybko nakładam dodatki i wkładam do piekarnika. można też kupić specjalną łopatkę, jest szeroka i drewniana, bez problemu schodzi z niej pizza.
-
2012/05/28 20:06:37
no to teraz wiem do czego ten kamień służy :) przydatna opinia :)
ps. cieszę się że wszystko dotarło, tak karteczka dusiowa:*
-
Gość: Pizza men, ayo181.internetdsl.tpnet.pl
2014/05/05 19:26:10
Wcale nie trzeba czekać na promocję w TKmax. Ja zakupiłe w sklepie mieszkaj i gotuj za niecałe 50 zł kamień i jest świetny !