Blog > Komentarze do wpisu
KONKURS z Premium Rosa!!!

 

Miał być dziś wpis z ciasteczkami, a jest- konkurs.

Lubimy konkursy, prawda? No dobra, nie wiem jak Wy, ale ja lubię i to bardzo. Nie tylko brać w nich udział, ale i organizować je. Wtedy mogę chociaż troszkę pobawić się w Mikołaja (przemilczę kwestię "świętego"...).

(Ho, ho, ho, które "dzieci" były grzeczne? :P)

 

Przyszła wiosna, ale pogoda zbyt łaskawa dla nas nie jest. Deszcz, wiatr, plucha. Przyda się porządna dawka witamin! I to w smacznej formie :-)

Dzięki uprzejmości (i szczodrości!) firmy Premium Rosa, marki słynącej ze swych wyjątkowo zdrowych i pysznych produktów, mam dla Was aż 3 zestawy cennych nagród. Konfitury, soki i syropy marki Premium Rosa mogę polecić z czystym sumieniem. Każdy, kogo poczęstowałam ich konfiturami nie mógł uwierzyć, że są kupione a nie robione w domu. Smak, na który nie żal wydać trochę więcej pieniędzy.


W skład każdego zestawu (wartości ok 100zł każdy) wchodzą:

  • konfitura z jagód
  • konfitura z malin
  • konfitura z wiśni
  • syrop malinowy 
  • syrop z czarnego bzu
  • syrop wiśniowy 

 

 

 

"Polska Róża jest obecna na rynku od ponad 30 lat. Od samego początku charakteryzuje firmę dbałość o jakość i rzetelność technologii.

Produkty Polskiej Róży, obecnie na rynku z nowym logo Premium Rosa  znane są z tego, że smakują jak domowe przetwory. Pyszne, aromatyczne, nie zawierają polepszaczy, barwników i konserwantów. Każdy owoc, który trafia do produktów Premium Rosa pochodzi z ekologicznie czystych terenów Polski. Jeśli przetwory są słodzone, to tylko cukrem, nie słodzikami czy innymi sztucznymi syropami.

Każdy produkt ma niepowtarzalne właściwości smakowe, a dzięki wielu wartościom odżywczym – pozytywnie wpływają na profilaktykę zdrowia.

Polecane dla całej rodziny, w lato i zimą, jako pyszny dodatek do napojów, pieczywa, deserów, sosów i innych potraw."




Co zrobić by stać się właścicielem jednego z owocowych zestawów?


1. Polubić na Facebook'u stronę "Dziś mam ochotę na..." a także stronę sponsora nagród- Premium rosa .

2. Wybrać  jeden z produktów wchodzących w skład zestawu i napisać do jakiego deseru/ ciasta/ ciasteczek/ drożdżowych wypieków czy innych słodkości chętnie byście go wykorzystali. Mile widziany przepis. :-)


Pamiętajcie o podaniu Waszego e-maila!


Więc uruchomcie swą kulinarną wyobraźnie i do dzieła!

 

Z podanych odpowiedzi wybierzemy 3, które najbardziej przypadną nam do gustu i nagrodzimy je. Każdy może podać dowolną ilość przepisów i propozycji!

Swoje propozycje możecie nadsyłać do 10.04.2012r. (włącznie)

Osoby, które wygrają zostaną poproszone o podanie swoich danych w celu weryfikacji na FB i wysłania nagród.

 

POWODZENIA I MIŁEJ ZABAWY!!!

 

sobota, 31 marca 2012, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2012/03/KONKURS-z-Premium-Rosa.html

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: abcmojejkuchni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/31 00:47:45
Dziękuję bardzo:) To konkursik w sam raz dla mnie:) Grzeczna jestem... od dwóch dni... grypa mnie do łóżka wgoniła:( buuu. Przyznam szczerze, że taki syropek by mnie podniósł z łóżka o wiele szybciej niż leki. Moje domowe niestety już się skończyły, więc byłby jak znalazł, szczególnie ten malinowy:)
Co do konkursu to bardzo chętnie uświetniłabym syropkiem z czarnego bzu mój deserek, który do tej pory dekorowałam sokiem domowej roboty z aronii, ale się skończył:( Wszystko, co dobre szybko się kończy... bu:(
Tak więc podaję linka do deserku, a jeśli trzeba go zamieścić tutaj to proszę daj znać:)
oczywiście zamieszczę:)
oto link:

abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/02/ala-panna-cotta-cytrynowo-aroniowo.html

ps. Konfitury uwielbiamy do bułeczek:) będą jak znalazł:)
Stronę polubię nawet dwa razy:)
Pozdrawiam:)

Mój mail:
abcmojejkuchni@wp.pl
-
oluus90
2012/03/31 00:58:06
Tegoroczna wiosna, trochę kapryśna... więc może zmusimy ją do nabrania kolorów? ;) Skoro mamy wiosnę to wielkimi krokami zbliża się także Wielkanoc, a wraz z nią kolorowe Pisanki.
Pomyślałam o "popcakes" w formie pisanek na patyku. Nadzienie mogłoby być z resztek jakiegoś delikatnego, waniliowego ciasta, bądź też herbatników.
Z Witaminowej bomby oferowanej przez naszego Producenta wykorzystałabym konfiturę jagodową, bądź malinową, która w połączeniu z delikatnym smakiem ciastowego nadzienia nadałaby całości słodyczy, soczystości i wyrazistości! Całość zamoczyłabym w białej czekoladzie i obsypała kolorową posypką (w przypadku maliny - posypkę zmieszałabym z wiórkami kokosowymi, ponieważ uwielbiam takie połączenie!)

aleks.bell@wp.pl :)
-
Gość: Emcia, *.jeleniagora.vectranet.pl
2012/03/31 08:26:42
Najchętniej wypróbowałabym konfitury z płatków róży w cukrze :>
A wykorzystałabym tą konfiturkę do... muffinków oczywiście!
Przepis na muffiny z maczkiem i konfiturę z płatków róży w cukrze widzę tak:
(mokre składniki): 0,5 kostki margaryny, szklanka jogurtu naturalnego, 1 jajko, (suche): 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, trochę maku (zawsze sypię "na oko", ale mniej więcej 1-2 łyżki). Najpierw łączymy mokre składniki, później suche, i następnie wszystko razem powolutku mieszamy. Do papilotek (bądź formy silikonowej) nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy wszystko kolejną łyżką ciasta. Wszystko pieczemy ok. 20 min przy temperaturze 200C. Po upieczeniu, babeczki suszymy na kratce i po wystygnięciu obficie obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem ;) ps. łakomczuch jestem straszny i dlatego w tym przepisie nie żałuję sobie słodkości ;) oczywiście wielkość składników może być dowolnie regulowana wg. gustu piekącego... Pozdrawiam gorąco! Emilka (emiliawanczyk@vp.pl)
-
kaspiecze
2012/03/31 08:45:39
Wykorzystałabym konfiturę - najlepiej moją ulubioną jagodową - do przygotowania pieczonych jabłek.
Z jabłek wydrążyłabym środek, w to miejsce nałożyła trochę konfitury, a górę "zapchała" paroma orzechami (coby konfitura nie wyciekła) - całość zapiekła.

bakeandtaste@gmail.com
-
Gość: mineralka, 31.130.98.*
2012/03/31 09:16:32
to ja proponuję tort czekoladowy z konfiturą wiśniową i syropem wiśniowym
należy upiec 3 biszkopty mocno czekoladowe i zrobić masę budyniową - każdy biszkopt należy nasączyć lekko syropem , biszkopt 1 i 2 smarujemy konfiturą i dużą ilością masy - składamy w torcik polewamy duuuuuużą ilością rozpuszczonej białej czekolady i układamy wisienki drylowane ze słoiczka jako ozdobę - PYCHOTA
m.b.mineral@interia.pl
-
Gość: Emcia, *.jeleniagora.vectranet.pl
2012/03/31 09:25:57
Cholercia, nie przeczytałam ze zrozumieniem :( ale do mojego przepisu na goorrrrące muffinki bardzo dobrze pasuje również konfitura z malin :> jak i do pancakes'ów na weekendowe śniadanko ;)
(emiliawanczyk@vp.pl)
-
Gość: Jola Perz-Straga, *.smtvsat.pl
2012/03/31 10:13:21
Wykorzystałabym konfiturę z malin do przygotowania Torcika naleśnikowego. Smażymy naleśniki, wg przepisu, 2 szklanki mąki, 1 szkl.mleka, 1 szkl.wody gazowanej, 3 jajka, szczypta soli, 1/4 szklanki oleju do smażenia, słoiczek konfitury malinowej Premium Rosa, cukier puder, maliny do dekoracji. 8 łyżek syropu malinowego

3 jajka ubić z solą, dodać 2 szkl. mąki, po 1 szkl. wody i mleka, dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Z naleśników formujemy torcik, na każdy naleśnik kładziemy po 2 łyżki konfitury. Ostatnią warstwę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi lub mrożonymi malinami. Kroimy torcik w trójkąty, każdy kawałek dodatkowo polewamy łyżką syropu malinowego.

p.jola1@wp.pl
-
2012/03/31 10:23:57
Zdecydowanie bym zrobiła sernik nowojorski z konfiturą z jagód. Pychotka! A sok z malin niezmiennie do sera białego do naleśników. Mniam!

k.kreciwilk@gmail.com
-
lutka40
2012/03/31 11:36:23
Szkoda ,że to tylko dla tych co muszą pokochać na FB .
Pozdrawiam
-
Gość: pees, *.toya.net.pl
2012/03/31 12:12:09
ja wybieram konfiturę z malin, i dobrze się składa, bo akurat wczoraj robilam obiadek w którym wykorzystałam przedostatni słoiczek moich wlasnych malinek:)
przepis:
www.smakowitykasek.pl/2012/03/zdrowe-zytnie-ruchanki-znane-pod-nazwa.html

mój e-mail: paulina@smakowitykasek.pl

mam nadzieję, że może być link do przepisu na blogu? jeśli nie to proszę daj znać:)
-
Gość: Monika Teresa, *.dynamic.chello.pl
2012/03/31 12:56:14
Ja zdecydowanie wybieram konfiturę z jagód:). Zrobiłabym z nią Wodne rogaliki, a oto przepis:

Wodne Rogaliki

Składniki
- 50 dag mąki
- kostka margaryny
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- cukier
- cukier waniliowy
- konfitura z jagód

Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę, cukier, i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto jak na makaron, zawinąć w czystą płócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą. Gdy ciasto wypłynie rozwałkować, pokroić na kwadraty, posmarować je konfiturą z jagód i zwinąć w rogaliki i włożyć na blaszkę. Upiec na jasnozłoty kolor.
180 stopni, u mnie około 20 minut.
A sok malinowy przydałby mi się na moje przeziębienie, trwające już trzy tygodnie:/.
Pozdrawiam

Polubione na facebooku jako Monika Teresa
mariolka2004@gmail.com
-
Gość: rsc85, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/31 13:32:18
Najsmaczniejsze sa lody waniliowe z syropem z malin i wisniowym.

rsc85@o2.pl
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.245.*
2012/03/31 13:46:56
Ja chętnie zrobiłabym tort wiśniowy i wykorzystałabym konfiture wiśniową i syrop wiśniowy.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
2 i 1/3 szkl suchego maku
8 jaj
1 szkl cukru
2 łyżki mąki krupczatki.
Mak namoczyć na noc.
Potem odcedzić i zmielić dwukrotnie.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Mak wymieszać z żółtkami i mąką i dobrze rozetrzeć.
Dodać piane i dokładnie acz delikatnie wymieszać.
Piec w temperaturze 150 stopni dopóty dopóki ciasto nie przykleja się do patyczka.

NA KREM:

500 g serka mascarpone
350 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
70 g cukru pudru
syrop z wiśni
Śmietanę ubić na sztywno.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i dodać do sera ubitą śmietanę.
Dodać syrop (ok 3 łyżek) z wiśni i jeszcze raz wymieszać.
Schłodzić.
DODATKOWO:

500 g wiśni
1 słoiczek (0,33 l ) kompotu z wiśni
1 słoiczek ( 0,25 l ) konfitury z wiśni
50 g spirytusu
aromat migdałowy
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
Przygotować poncz,wymieszać 1/2 szkl kompotu ze spirytusem i aromatem migdałowym.
Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem a następnie rozsmarować konfiturę z wiśni.
Następnie rozsmarować 1/3 kremu.
Przykryć drugim blatem i znowu nasączyć ponczem.
Rozsmarować 1/2 pozostałego kremu i powciskać w niego wiśnie z kompotu.
Przykryć trzecim blatem i nasączyć go ponczem.
Rozsmarować resztę kremu i udekorować wiśniami które wcześniej zasypywaliście cukrem do ponczu.
Zetrzeć wiórki czekolady i chłodzić tort.
Smacznego.
dolores1264@o2.pl
Profile juz polubione:-)
-
2012/03/31 15:57:33
Kochana ja wybrałabym konfiturę z malin i użyła jej do swojego mazurka kajmakowego ....smak malin na pewno doskonale współgrałby z aksamitem kajamku ...oj jak sobie wyobrażam to połączenie to aż mi ślinka do ust nacieka:)
Oto przepis
Mazurek kajmakowo - malinowo - śliwkowy
Składniki na spód z ciasta kruchego:
500 g mąki
100 g cukru pudru (ale można dać i 50g)
5 żółtek
250 g margaryny (dobrze schłodzonej) lub masła
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto (tylko do połączenia składników). Zawinąć w folię i schłodzić ok. 30-60 minut w lodówce. Następnie dość cienko rozwałkować (u mnie wyszły 2 spody pieczone w blaszkach o wielkości 25x30cm), przenieść na blaszkę i zawinąć brzegi (lub ułożyć rant z wałeczków, ale należy dobrze docisnąć wałeczki). Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-30 minut (w zależnosci od piekarnika, ciasto ma się upiec). Spód ostudzić.

Dodatkowo:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 2,5 godziny) lub 2 puszki gotowej masy kajmakowej
150 g śliwek suszonych (namoczonych 12 godzin wcześniej w kilku łyżkach whisky lub wódki)
bakalie do przybrania
1 gorzka czekolada (+ 2 łyzki śmietany kremówki + 1 łyżka masła)
Konfitura malinowa z Polskiej Róży (1 słoik)

Na gotowych spodach rozsmarować konfiturę, pozostawić na kilka godzin, aby konfitura delikatnie obeschła. Namoczone śliwki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z masą kajmakową i wyłożyć na konfiturę. Udekorować bakaliami. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z masłem i kremówką i polać dowolnie mazurek. Pozostawić na ok. 2 godziny do przegryzienia i zmięknięcia spodów.
jolantamarel@wp.pl
-
Gość: OlgaJ, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/03/31 17:51:33
Mój sprawdzony przepis (specjalnie w formie graficznej) z udziałem pysznych konfitur z wiśni:

s4.ifotos.pl/img/przepispl_rneqwxe.jpg


mail: martadoma@vp.pl
-
2012/03/31 19:25:53
Na sam widok tych produktów ślinka cieknie więc jest o co walczyć :) Moja propozycja jest przepyszna, polecam wypróbować :)

Drożdżowe ciasto jagodowo-malinowe

Ciasto:

600 g mąki pszennej
100 g cukru
jajko
250 ml mleka
80 g roztopionego masła
50 g drożdży

Kruszonka:

5 łyżek mąki
3 lyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru

Dodatki:

200 g malin
200 g konfitury z jagód

W ciepłym mleku rozcieramy drożdże wraz z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10 minut. Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko, wystudzone, roztopione masło i cukier. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy maliny lekko je wgniatając w ciasto. Na maliny wykładamy konfiturę z jagód.

Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki). Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Smacznego :)
-
Gość: Patrycja, *.adsl.inetia.pl
2012/04/01 16:16:35
Proponuję roladę "biedronkę", do której będzie potrzebna konfitura z malin.

Po przepis i zdjęcia zapraszam tutaj: waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/03/rolada-biedronka.html :)

Pozdrawiam!
-
Gość: Emcia, 82.160.239.*
2012/04/02 12:24:44
Rozmyślałam jeszcze nad innymi sposobami wykorzystania tych wszystkich pyszności.. i przyszła mi do głowy (przy takiej pogodzie) gorąca herbata z sokiem malinowym dla osłody... oj tak! Od razu na duszy jakoś lepiej... albo odrobina soczku do porcji kaszy manny lub budyniu czekoladowego... Ech ;)

(emiliawanczyk@vp.pl)
-
Gość: Anna M, *.internetia.net.pl
2012/04/02 12:29:43
syrop malinowy do naleśników, aby lato w tym roku przyszło szybciej:)
konfitury z jagód do muffinek, aby humor był lepszy!
Syrop z czarnego bzu do polania donatów (wtedy rezygnujemy z kiwi) kobiecemysli.pl/artykul/367/sniezne_donaty_z_czekolada,_budyniem_i_kiwi.html .
i konfitura z malin do bułeczek kobiecemysli.pl/artykul/350/pszenne_buleczki_%27i_love_you%27.html aby miłość kwitła:)


anna-mienko@wp.pl
-
Gość: kulinarne-smaki.blogspot.com, *.core.lanet.net.pl
2012/04/02 12:53:35
Zdecydowanie do słodkich wypieków. A jednym z nich może być ten :

Składniki
4 jajka
12 dag mąki
12 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop wiśniowy (400 ml)
1 budyń waniliowy
1 bita śmietana w proszku
Mleko
Kawa mielona do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę wymieszaną z prosziem do pieczenia. Chwilę ubijać. Na blasze ułożyć papier do pieczenia. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 160°C.
Masa: Na syropie z wiśni ugotować budyń. Dodać wiśnie lub konfirurę. Wymieszać. Śmietanę przygotować według opisu na opakowaniu. Na biszkopt wyłożyć masę wiśniowo budyniową a następnie bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać kawa mielona.


kulinarnesmaki@gmail.com
-
Gość: aronia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/02 16:31:25
Upiekłabym nasz ulubiony tort czekoladowo-malinowy do którego wykorzystałabym syrop malinowy i konfiturę malinową.

Składniki:
tortownica o śr. 26cm

Biszkopt :
4 jajka
3 łyżki gorącej wody
150g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem maślany:
1 opakowanie budyniu czekoladowego
75g cukru
500ml mleka
100g gorzkiej czekolady ( 72% kakao)
300g masła w temp. pokojowej

Owocowy akcent:
9 łyżek konfitury malinowej ( pół słoiczka )

Poncz:
1/2 szklanki syropu malinowego
1/4 szklanki spirytusu
sok wyciśnięty z połówki cytryny

Dekoracja:
starta czekolada

Biszkopt
Jajka z wodą ubić mikserem na bardzo puszysty kogel mogel. Wymieszać cukier z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo do jajek cały czas ucierając. Miksować jeszcze około 2 minut.
Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać w dwóch porcjach do masy i delikatnie połączyć przy pomocy miksera na najniższych obrotach.
Nagrzać piekarnik do 180 ° C.
Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 25 minut. Upieczone pozostawić w tortownicy do ostygnięcia.
Krem.
Proszek budyniowy rozrobić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru. Pozostałe mleko wlać do rondla . Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową do całkowitego rozpuszczenia . Doprowadzić do wrzenia. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy. Mieszać intensywnie, aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, kładąc ją bezpośrednio na budyń. Zostawić do ostygnięcia w temp. pokojowej.

Utrzeć miękkie masło mikserem. Dodać stopniowo po łyżeczce wystudzony budyń. Zarówno masło jak i budyń powinny mieć temp. pokojową, inaczej krem się zważy.

Wyjąć biszkopt z tortownicy. Przekroić dwa razy w poziomie, tak aby otrzymać trzy krążki.
Wymieszać w szklance syrop malinowy z sokiem z cytryny. Dodać spirytus. Tak przygotowanym ponczem nasączyć spód tortu. Posmarować cienką warstwą konfitury malinowej. Rozsmarować na tym 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go ponczem. Posmarować konfiturą i kremem. Przykryć ostatnim krążkiem, który również nasączyć ponczem i posmarować konfiturą. Pozostałym kremem pokryć wierzch i boki tortu. Widelcem zrobić wzorek na bokach i na wierzchu tortu. Wierzch dodatkowo ozdobić wiórkami czekoladowymi. Najłatwiej uzyskać je zeskrobując kawałki czekolady obieraczką do warzyw.

aroniawiemcojem@gmail.com
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/04/02 16:44:30
Wybrałabym konfiturę z jagód lub malin. Ta z malin przepysznie smakowałaby z naleśnikami, natomiast jagodową wykorzystałabym do rogalików.
Oto przepis:

6 dkg drożdży, pół szkl. mleka, 2 łyżki cukru, szczypta soli - pozostawiamy do wyrośnięcia
Gdy już wyrośnie wyrabiamy ciasto dodając: pół kg mąki, kostkę palmy, 2 jajka, cukier waniliowy. Formujemy rogaliki dodając do środka konfiturę, zawijamy, kładziemy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni ok 30 min (aż się zarumienią)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/04/03 08:21:06
GOŚĆ: , 81-219-56-80.ADSL.INETIA.PL
2012/04/02 16:44:30
Wybrałabym konfiturę z jagód lub malin. Ta z malin przepysznie smakowałaby z naleśnikami, natomiast jagodową wykorzystałabym do rogalików.
Oto przepis:

6 dkg drożdży, pół szkl. mleka, 2 łyżki cukru, szczypta soli - pozostawiamy do wyrośnięcia
Gdy już wyrośnie wyrabiamy ciasto dodając: pół kg mąki, kostkę palmy, 2 jajka, cukier waniliowy. Formujemy rogaliki dodając do środka konfiturę, zawijamy, kładziemy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni ok 30 min (aż się zarumienią)

Wczoraj umieściłam ten wpis i zapomniałam podać e-mail: dorota.plocka@op.pl
-
Gość: Marcella, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/03 11:43:15
Przeglądając produkty, które można wykorzystać do przysmaków - niemalże natychmiast zobaczyłam przed oczami torcik malinowy. Konfitura malinowa byłaby kwintesencją smaku mojego deseru. Zawsze myślałam nad modyfikacją tego przepisu - teraz już problem się rozwiązał:) Oto przepis na szybki, prosty i jakże apetyczny tort w sam raz na cieplejsze dni :)

Kupujemy 3 okrągłe duże biszkopty, 3 serki mascarpone 250g, 3 żółtka, 2 pudełka świeżych/mrożonych malin, 150g cukru pudru, lampka białego wina + oczywiście konfitury malinowe.
Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy na jednolitą masę, dodajemy serek mascarpone i mieszkamy wszystko razem. Biszkopty lekko skrapiamy białym winem.
I zaczynamy przekładanie :) Na pierwszy biszkopt rozprowadzamy masę z serca mascarpone, następnie delikatną warstwę konfitury, później kolejny biszkopt z warstwą, ostatnie "piętro" to skropiony biszkopt, większa porcja serca mascarpone, i na samą górę układamy maliny, tak aby pokryły całą górę torciku :) Wkładamy do lodówki na 1,5 godziny, i możemy sie zajadać :) Malinowe cudeńko jest hitem na każdym większym spotkaniu z przyjaciółmi/rodziną :) Pycha!

Marcelina Nobis (Marcella la-passione.blog.onet.pl)
-
domaskowa
2012/04/03 12:04:21
A ja najchętniej zrobiłabym buchty, aromatyczne, mięciutkie i drożdżowe, których zapach kłóci się ze słodką jagodą (konfiturą z jagód) i cytrusową skórką pomarańczową. Których aromat roznosi się w całym domu. Podane z kwaśną smietaną lub oprószone garstką cukru pudru, chętnie zjadłabym je, czytając książkę pod jakąś brzózką :)

A oto i przepis na moje buchty:
25g świeżych drożdży
125ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
szczypta soli
270g mąki pszennej tortowej
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki ciepłej wody
1 surowe żółtko
skórka otarta z 1 połówki cytryny
jagody świeże zasypane cukrem - lub frużelina jagodowa




Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozgnieść z 2 łyżkami cukru, poczekać aż się rozpuszczą i wlać ciepłe mleko, odstawić do wyrośnięcia - tak, by zaczyn podwoił swoją objętość.

W misce wymieszać mąkę ze skórką pomarańczową, dodać żółtko, reszte cukru, szczyptę soli i wodę, po czym wlać rozczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, włozyć je do miski. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut - do podwojenia objętości.

Tortownicę (20cm średnicy) wyłozyć na spodzie papierem do pieczenia, a boki lekko posmarowac masłem. Ciasto podzielić na kilka - kilkanaście części. Każdą część rozpłaszczać lekko w dłoni na placek, nakładać łyżeczkę jagód lub frużeliny, zaklejac i ukladać w tortownicy sklejeniem w dół.

Powtarzać czynność do wykończenia ciasta i zapełnienia tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni. Przed pieczeniem posmarować ciasto mlekiem.

Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione, wyjąć z piekarnika i przestudzić. Na koniec można całość polukrować lub podawać z kwaśną smietaną i oprószone cynamonem.
-
Gość: Marcella, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/03 15:18:50
Zapomniałam o mailu.... :P
mnobis@op.pl
:)
-
Gość: Dzikowiec, *.piaseczno.vectranet.pl
2012/04/04 10:14:49
Hmm.... ponieważ mamy wiosnę, a z nią kojarzy mi się owocowy szał, proponuję tartę truskawkową z mascarpone :) Do jej przygotowania bez wahania użyłabym konfitury z malin, a także syropu malinowego, który stanowiłby idealną kompozycję!

Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 2,5 łyżki cukru pudru,
- 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Składniki dodatkowe:
- pół szklanki śmietany kremówki,
- 1 fix do ubijania śmietany,
- 250 g sera mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki konfitury z malin PREMIUM ROSA,
- 250 g truskawek,
- 1 galaretka, najlepiej truskawkowa,
- syrop z malin PREMIUM ROSA.

Składniki na ciasto (przesiana mąka, cukier puder, masło) mieszamy mikserem, po chwili dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Przekładamy na blat, zagniatamy. Po dokładnym połączeniu składników, ulepiamy kulę i wkładamy w woreczku foliowym do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i przekładamy do formy o średnicy ok. 24 cm. Wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z obciążeniem 15 minut oraz po zdjęciu obciążenia 8-10 minut, do zarumienienia. Studzimy w formie na kratce. Spód można przygotować dzień wcześniej, dodatki w dniu podania.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, dodajemy 1 łyżkę syropu z malin, mieszamy, studzimy. W czasie, gdy będzie tężała, ubijamy na sztywno śmietanę: musi być bardzo dobrze schłodzona (najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, a 10 minut przed ubijaniem do zamrażarki). Najpierw ubijamy na wolnych obrotach, po chwili dodajemy fix i zwiększamy obroty. Na koniec można na najwyższych, ale ze szczególną ostrożnością, by nie robić tego zbyt długo. Ser mascarpone mieszamy mikserem w oddzielnej misce, dodajemy cukier puder, a następnie ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy (lub mikserem na najniższych obrotach).
Tartę równomiernie smarujemy konfiturą, na to wylewamy krem. Truskawki myjemy i kroimy na średniej grubości plastry. Układamy na kremie. Całość polewamy sokiem z malin, a następnie zalewamy partiami (czyli nierówno, w niektórych miejscach) stężoną galaretką. Smacznego!

marikac1@wp.pl
-
Gość: elle, *.net019-g1.isko.net.pl
2012/04/04 11:31:26
a ja pokusiłabym się na wariację tiramisu z konfiturą wiśniową :)
dwa żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru, dodać 25 dag sera mascarpone i chlupnąć nieco wiśniówki, białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą,
biszkopty moczone w mocnej kawie układać warstwami naprzemiennie z masą i konfiturami ... myślę, że ten deser nasyci ciało i duszę słodyczą i przywoła letnie wspomnienia :)
emill1@op.pl
-
Gość: Joanna_26, *.kwidzyn.mm.pl
2012/04/04 12:24:53
Kocham piec torty a cała rodzinka kocha je jeść więc z konfiturą z wiśni zrobiłabym przepyszny tort rafaello, na który przepis znalazłam kiedyś na necie :
Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
aromat arakowy

Masa rafaello:
litra śmietany 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku
paczka biszkoptów (ok. 15 dag)
20 dag wiórek kokosowych
10 dag płatków migdałów
20 dag białej czekolady

Dodatkowo:
konfitura wiśniowa Premium Rosa
5 dag płatków migdałowych
3 dag bezy

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na połowę. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (do przegotowanej wody dodać sok z cytryny, aromat arakowy, całość wymieszać).

Z litra śmietany odlać szklanki i dodać do niej pokruszoną białą czekoladę, całość lekko podgrzać, aż czekolada się rozpuści, i ostudzić. Resztę śmietany ubić ze śmietami w proszku, następnie dodać pokruszone biszkopty, wiórki kokosowe i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. masy odłożyć, a do pozostałej dodać płatki migdałowe.

Jedną część biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową, na nią położyć masę z migdałami, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować masą bez płatków migdałowych. Tort udekorować bezami i płatkami migdałowymi.
Schłodzić w lodówce.
Dzieci go uwielbiają, dorośli za nim przepadają a ja przez przynajmniej pół roku jeszcze będę na diecie i moge sobie tylko popatrzeć :(

kabanos_25@onet.eu
-
Gość: Pasja na talerzu, 84.38.30.*
2012/04/04 13:15:09
Bosko! Uwielbiam konfitury! Ulubione - Jagodowe :) Właśnie takie wykorzystuję najczęściej do smakołyków, którę przygotowuje. Wyśmienite ciasta, które wg mnie nie istnieją bez konfitury jagodowej to: delikatna, rozpływająca się w ustach rolada bezowa z konfiturą jagodową : pasjanatalerzu.blox.pl/2012/04/No-i-brak-weny-wsparty-lenistwem-i-brakiem-czasu.html oraz niesamowicie czekoladow-czekoladowe ciasto z konfiturą jagodową: pasjanatalerzu.blox.pl/2011/12/Ciasto-wyjatkowo-czekoladowe.html aż boję się pomyśleć jak cudownie będą smakować kiedy przygotuję je z konfiturą Premium Rosa :)
-
Gość: Pasja na talerzu, 84.38.30.*
2012/04/04 13:17:02
Dodatkowo, tak inspiracyjnie - w zeszłym roku na Wielkanoc robiłam mazurek z marcepanem i konfiturą różaną... poezja :)
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/04/04 19:22:30
Witam! Ja najchętniej spróbowałabym syropu z czarnego bzu, który chciałabym wykorzystać do zrobienia nalewki a także przekonania się do tego, żeby go zbierać razem z Mamą i robić sok i konfiturę, bo choć robię przetwory z czego się da... z niego jeszcze nie robiłam.

Resztę Państwa produktów robię sama, więc tylko ten syrop z bzu chodzi mi po głowie;)
Pozdarwiam

mojetworyprzetwory@op.pl
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/04/04 19:25:50
I jeszcze konfiturę jagodową do sernika jagodowego:


Składniki na małą tortownicę o średnicy 23 cm:
0,5 kg ser na serniki w wiaderku
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka - osobno żółtka i białka
1 budyń waniliowy
szczypta soli
słoik jagód w cukrze - 0, 25 ml

Przygotowanie:
żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć do białości
dodać ser i budyń, zmiksować na gładką masę
dodać jagody odsączone z soku
ubić pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą jagodowo-serową
wstawić d nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 25-30 minut
wyjąć z piekarnika, zupełnie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin


mojetworyprzetwory@op.pl
-
Gość: Gochna, *.icpnet.pl
2012/04/05 09:54:33
Malinowe konfitury rewelacyjnie nadają się do sernikowej tarty z malinową skorupką! Zestawienie słodkiej i puszystej masy serowej, która rozpływała się w ustach i chrupiących pod zębami pestek kwaskowatych malin.. Cudne! Wypróbujcie koniecznie! Może w ramach świątecznego, nietypowego sernika? ;)))

A przepis tutaj:
gochagospocha.blox.pl/2012/03/Tarta-sernikowa-z-malinowa-skorupka.html

gochna.rzanny@gmail.com
-
Gość: Gochna, *.icpnet.pl
2012/04/05 09:57:56
Czy Wam też jagodzianki kojarzą się z latem i dzieciństwem? Bo mi bardzo! Dziś nie zawsze mam czas wyrabiać ciasto drożdżowe, więc alternatywą dla jagodzianek stały się ekspresowo robione muffinki na maślance z jagodami, do których można wykorzystać konfiturę z jagód firmy Premium Rosa! A jak to zrobić? Przepis znajdziecie tutaj: gochagospocha.blox.pl/2012/03/Muffinki-z-maslanka-i-jagodami.html

gochna.rzanny@gmail.com
-
Gość: Gochna, *.icpnet.pl
2012/04/05 10:08:15
Pomysł na pożywne, i baaaaardzo zdrowe śniadanko: Placuszki owsiane, które, oprócz pełnej witaminy C żurawiny do nich dodanej, można podawać polane syropem z czarnego bzu- to dodatkowa porcja witamin, zwłaszcza na taki kwiecień-plecień jak teraz! Przepis tutaj: gochagospocha.blox.pl/2012/03/Pozywne-placuszki-owsiane-z-zurawina.html

gochna.rzanny@gmail.com
-
adrijah
2012/04/07 12:43:41
A ja bym użyła konfitury z wiśni do... tarty z adwokatem, bitą śmietaną i prażonymi migdałami, o :)
-
adrijah
2012/04/07 12:43:59
i oczywiście zapomniałam o mailu... adrijah@gazeta.pl
-
judik1119
2012/04/08 13:18:56
Jak widzę te wspaniałe domowe produkty to od razu wyobrażam sobie jakie pyszności można by z nich wyczarować i jak pyszne byłyby herbatki z dodatkiem takiego soku mmm:) Odkąd pamięta moja mama, moja babcia i ja w naszym domu tradycyjnie na Wielkanoc były przygotowywane mazurki. Prababcia, która była w ich robieniu prawdziwą mistrzynią zawsze mówiła do mojej babci : Mazurek ma być słodki! Jak nie jest bardzo słodki to jest du** nie mazurek:) Taka była, twardo stąpająca po ziemii ale równocześnie kochana:) Przepisy zebrane w starym zeszycie przejęła po niej moja kochana babcia, z którą od maleńkiego dziecka piekę mazurki tradycyjnie na Święta. Z tych samych przepisów, wedle tej samej sprawdzonej receptury... jeden z nich, mój ulubiony, ma w sobie konfiturę z wiśni:) Zawsze prababcia i babcia robiły same, ale w tym roku nie było i pojawił się straszny problem...miałoby braknąć ulubionego mazurka? O nie!:) konfitury ze sklepu nie dorównują domowym, dlatego właśnie marzę o tych produktach, bo czuję, że te przywołałyby smak dzieciństwa i tradycji:)

STAROPOLSKI MAZUREK Z KONFITURAMI WIŚNIOWYMI

Składniki:
35dag masła, 12dkg cukru pudru, 37dkg mąki, 12 dkg obranych ze skórki i posiekanych migdałów, 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, 6 żółtek, słoiczek konfitur z wiśni

Przygotowanie:
Masło utrzeć w donicy na pianę, dodać przesianą mąkę i cukier puder, siekane migdały, skórkę cytrynową, 4 żółtka jaj ugotowanych na twardo i przetartych przez sito, 1 surowe żółtko. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto, po czym odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej. Po upływie tego czasu 2/3 ciasta rozwałkować na placek i wyłożyć nim wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę formując rancik. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki grubości mniej więcej ołówka i ułożyć na placku regularną kratkę. Całość posmarować rozbitym, surowym żółtkiem używając do tego pióra gęsiego (lub w dzisiejszych czasach silikonowego pędzelka:) ) i piec około 25 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu mazurek wyjąć z tortownicy i we wklęsłe miejsca pomiędzy kratką nakładać konfiturę. Mazurek powinno się upiec około 3 dni przed Świętami aby zdążył zmięknąć.

P.S. Mam nadzieję, że zauważyliście "donicę", "gęsie pióro":) Ten przepis ma duuuużo lat:) Tak,tak naprawdę ugotowane żółtka trzemy do ciasta:) I świetna rada w przepisie. Jeżeli posmarujemy blachę i oprószymy mąką, ciasto gładko wyjdzie z formy-gwarantuję:) Nie ma to jak sprawdzone sposoby prababci:)

Czyż wypiek ten nie jest wart nagrody?:)
-
judik1119
2012/04/08 13:20:24
Polubione jako ja - Judyta Deker:) e-mail jud7@op.pl
-
od-kuchni
2012/04/09 10:39:27
Patrząc na jagodową konfiturę od razu przypomniał mi się mój ulubiony jagodowy koktajl :)

Składniki:

2 banany
2 łyżki konfitury z jagód Premium Rosa
500ml zimnego mleka


Banany obieramy i wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy konfiturę i wlewamy mleko. Całość miksujemy przez około 1-2 minut. Nalewamy do szklanek i podajemy.

Pozdrawiam
B
-
Gość: Paweł, *.internetia.net.pl
2012/04/09 10:47:57
Ja to chętnie zjadłbym konfiturę z jagód, wiśni i malin na jedno śniadanie, oczywiście razem z szybkimi bułeczkami scones:

Składniki :

375 g mąki
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
30 g masła
180 ml mleka +1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
125 ml wody

Kwadratową formę o boku 118-20 cm posmaruj masłem.

Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.

Przesiej tą mieszankę razem z cukrem i sola do dużej miski.

Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z sypkimi składnikami.

Następnie wlej mleko i dolewaj po trochu wodę, żywając noża wymieszaj mleko i wodę z pozostałymi składnikami

- aż do powstania miękkiego, lepkiego ciasta.

Nie musisz zużyc całej wody.

Ciasto wyłóż na umączony blat i szybko zagnieć - powinno być gładkie.

Rozpłaszcz je równomiernie dłońmi na placek o grubości 2 cm.

Nożem zanurzonym wcześniej w mące pokrój placek na 16 jednakowych części.


Ułożyć je blisko siebie w przygotowanej formie i posmaruj mlekiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 15 minut.

mienko@gmail.com

-
od-kuchni
2012/04/09 10:55:28
Konfitura malinowa byłaby z kolei pysznym wypełnieniem drożdżowych kłosów. Składniki (na 6 bułek długości męskiej dłoni):

3,5 szklanki mąki + mąka do podsypania
7g drożdży
szklanka ciepłego mleka
3 jajka
3 łyżki cukru
kilka kropli esencji waniliowej
słoik konfitury z malin Premium Rosa


Do szklanki wsypujemy drożdże i dolewamy do nich 5-6 łyżek ciepłego mleka, odstawiamy na około 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 3 jajka i mieszamy. Dolewamy mleko, esencję waniliową, zaczyn drożdżowy i cukier. Ciasto zarabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gdyby się kleiło podsypujemy mąką, jednak nie za wiele, aby w rezultacie nie wyszło ono zbite. Od wyrobionego ciasta odrywamy fragmenty wielości dwóch pięści lub delikatnie mniejsze i rozwałkowujemy na prostokąt. Po środku rozwałkowanego ciasta zachowując centymetrowy odstęp na górze i dole układamy pasek z konfotury. Boki ciasta nacinamy w szerz tworząc w ten sposób paski szerokości centymetra.

Zaczynając od góry i pierwszego paska zaczynamy tworzyć przeplatankę podobną do warkocza. A więc pasek z lewej strony przekładamy nad nadzieniem i przyklepujemy go do części ciastka po prawej stronie delikatnie po skosie, a następnie przeciwległy pasek ciasta z prawej strony przekładamy nad nadzieniem i przyklepujemy do przeciwległej części ciasta po skosie po lewej stronie. Tworzymy w ten sposób kłosek. Uwaga najlepiej, jeśli pomiędzy paskami nie będzie odstępów tak, aby w czasie pieczenia nie wypływało nadzienie.

Gotowe bułki odkładamy na około 40 minut w ciepłe miejsce, aby podrosły a następnie zapiekamy je przez około 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe idealnie nadają się do lukrowania.

Pozdrawiam
B
-
od-kuchni
2012/04/09 10:57:30
Sok malinowy to z koeli wymarzony dodatek do malinowych muffinek :)

Składniki:

2,5 szklanki mąki (pszennej)
1/2 kostki margaryny do pieczenia
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 jajka
5 łyżeczek soku malinowego Premium Rosa
3 garści świezych malin
18-20 malin do ozdobienia


Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy roztopioną w mikrofali margarynę, mleko, jajka. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok malinowy i 3 garści malin i znów mieszamy. Gotowe ciasto nakładamy do foremek na około 3/4 wysokości, dekorujemy malinką i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, na grzaniu górnym i dolnym.

Pozdrawiam,
B
-
od-kuchni
2012/04/09 10:58:28
No i mail oczywiście uciekł : ryba022@o2.pl
-
Gość: Little_Owl, *.net-partner.pl
2012/04/09 12:06:55
Uwielbiam syropy i konfitury owocowe. Są wspaniałe do przygotowywania przeróżnych przepysznych dań (albo wyjadania konfitur łyżeczką ze słoika ]:->). Gdybym mogła wybrać deser przygotowany z jedną z tych pyszności, zaczęłabym od:
_______________________________
WIŚNIOWE MINITARTY Z LODAMI
_______________________________
Gdyby spieszyło mi się ogromnie aby już zjeść moje pyszne danie kupiłabym gotowe spody, jednak wole własnoręcznie pieczone:
Kruche ciasto:
wszystkie skłądniki muszą być super schłodzone:
>1 szklanka mąki,
>15dkg masła,
>1 żółtko,
>1,5 szklanki cukru pudru
Wszystkie skłądniki umieszczamy w misce (najlepiej również schłodzonej) i wyrabiamy rękami swymi :). Ciasto zarabiamy na gładką masę, ugniatamy w kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki. Na bardzo, bardzo wystudzone w lodówce formy do małych tartek nakładamy rozwałkowane ciasto i delikattnie dociskamy kuleczką ugniecioną z ciasta (wtedy ciasto sie nie rozerwie). Pieczemy ok 20 minut aż do zrumienienia. Na dno mini tartek (wystudzonych) włożyłabym po 2 łyżeczki KONFITURY WIŚNIOWEJ i to wszystko polałabym paroma paskami roztopionej czekolady, gdyż uwielbiam połączenie wiśni z czekoladą!!!
Kiedy tartaletki byłyby już gotowe a znajomi by się zeszli na podwieczorek, do każdej tartaletki nałożyłabym kulkę śmietankowych lodów i tak podawała! MMM!

Kiedy natomiast zabrakłoby mi jakiejś pyszności do herbaty, natychmiast sięgnełabym po syrop malinowy i zrobiła malusie
__________________________________
KRUCHE CIASTECZKA Z CIEPŁYMI LODAMI
__________________________________
SKŁAD:
20 dkg masła
125 g cukru,
35 dkg mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli.

W dużej misce ubijamy masło z cukrem, dodajemy mąkę i sól.
Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe ciasteczka.
Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach prz ok 10 minut.

CIEPŁE LODY:

1,5 szklanki cukru
0,5łyżeczki octu
3 białka
2 łyżki SYROPU MALINOWEGO

Z 0,5 szklanki wrzącej wody, cukru oraz octu gotujemy syrop. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając, cieniutkim strumieniem wlewamy gorący syrop. Całość umieszczamy na parze i ubijamy do chwili, aż masa zgęstnieje. Naczynie z gęstą masą wstawiamy do miski z zimną wodą i ubijamy dalej, aż do całkowitego wystudzenia. Na koniec dodajemy SYROP MALINOWY.

Szprycą do kremu, na wcześniej przygotowane ciasteczka nakładamy ciepłe lody i polewamy cieniutką warstwą białej czekolady!
Czy może być coś lepszego niż pachnąca zielona herbata i pyszne ciastka z ciepłymi lodami?


Z konfiturą z jagód natomiast fantastyczne by były oczywiście...
_______________________________
SERNICZKOWO-JAGODOWE MUFFINKI
________________________________

Składniki na ciasteczkowy spód:
100 g herbatników,
2 łyżki rozpuszczonego masła

Składniki na serek muffinkowy:
45 dkg kremowego twarogu
6 czubatych łyżek cukru pudru
1 małe jajko
1 płaska łyżka mąki
1 opakowanie cukru waniliowego.
Na każdego muffinka 1 porządna łycha KONFITURY JAGODOWREJ!

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Herbatniki kruszymy na małe okruszki i łączymy z roztopionym masłem. Herbitnikową masą wykładamy dno papilotek i dociskamy.

Składniki na masę serową mieszamy i wlewamy na masę ciasteczkową. Na górę kładziemy po jednej łyżeczce konfitury.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy muffinki na kolejne 20 minut.
Studzimy muffinki 20 minut w otwartym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Przed podaniem zalecam włożyć muffinki na godzinę do lodówki, aby się dobrze schłodziły!

Syropem z czarnego bzu z przyjemnością słodziłabym śniadaniową herbatę. Kiedyś sama robiłam taki syrop i był doskonały do herbaty lub jako polewa do lodów śmietankowych!

Pozdrawiam gorąco
makagigi:)

makagigi.blog@gmail.com
ps. wszystko polubione :)
-
Gość: DD, *.adsl.inetia.pl
2012/04/09 15:38:51
Pierwsza propozycja to moja zdrowsza wersja Owocogurtu :)
Użyłabym do niego konfitury. Właściwie każda się nadaje w zależności od naszej wyobraźni. Moja poniosła mnie w stronę wiśni. W ten oto sposób powstał warstwowy Owocogurt: jogurt bałkański, zblendowane kiwi, granola (najlepiej taka domowa, z rodzynkami, płatkami kokosowymi i innymi bakaliami) i oczywiście konfitura! Wszystko układam w ładnych szklankach warstwami. Taki deser cieszy moje oko bo wygląda niesamowicie kolorowo i apetycznie. Cieszy również moją figurę, bo zjedzony nawet po 18 (albo i o 21;) nie pójdzie w boczki i nie zrobi krzywdy:) W dodatku jak się na niego patrzy, od razu chce się wiosennego spaceru! Konfitura wiśniowa idealnie współgra z zielonym kiwi. Stanowią super grę kolorów a przy okazji przełamują słodki smak granoli swoim lekko kwaskowatym posmakiem. Prosty deser gotowy w 5 minut, który uwielbiam! I wiem, że mogę go jeść bez wyrzutów sumienia i podawać Bliiskim:) Właściwie każdy z produktów Premium Rosa nadaje się do wariacji na temat Owocogurtu. Wszystkie te konfitury i syropy otwierają nowe możliwości przede wszystkim smakowe, ale i nie mniej ważne doznania wzrokowe- kolorystykę deseru. Idealny na przekąskę dla dzieci, które bawią się kolorem, jak i dorosłych, którym do syropu Premium Rosa możemy dodać odrobinę nalewki lub likieru.

Druga propozycja natomiast to chyba wszystkim znany Pleśniak! Nie wiem jak Wy, ale ja pleśniaka uwielbiam z łyżeczką konfitury. Najlepiej wiśniowej lub porzeczkowej, która najfajniej przełamuje czasem zbyt słodką piankę. Potrzebujemy 3 szklanek mąki zagniecionej z 3 żółtkami, drobno posiekaną margaryną, łyżeczką proszku do pieczenia i szklanką cukru. (ja cukru dodaję nieco mniej, żebym mogła posmarować grubszą warstwę konfitury). Zagniecione ciasto dzielę na 3 równe części. Do jednej dodaję odrobinę soku z cytryny i rozwałkowuję na blachę. Smaruję konfiturą (może być jagodowa Premium Rosa lub inna- w zależności od upodobań podniebienia). Na to taruję kolejną część zagniecioną z 2 łyżkami gorzkiego kakao schowaną na 10 minut do zamrażalnika.Na górze rozsmarowuję ubitą z 4 białek z cukrem pianę. Dorzucam odrobinę starkowanego ciasta i czekam cierpliwie ok. 45 minut przy piekarniku piekącym w 180stopniach.

A trzecia propozycja to syropy do każdej rozgrzewającej zimowej herbaty! Czy to z cytryną, miodem, czy imbirem. Na pewno znajdzie się również miejsce na syrop z maliną, czarnym bzem lub wiśnią. A może właśnie herbata po rosyjsku- z konfiturą? Bardzo chętnie! Do moich pomysłów przesyłam również fotograficzną wizję:)

Pozdrawiam, DD
dagus90@o2.pl
-
proste_przepisy_kulinarne
2012/04/09 20:29:13
Ja bym przygotowała pyszne bułeczki mleczne z konfiturą z jagód, przepis znajduje się na moim blogu. Dziś je przygotowałam i bardzo żałuję że nie miałam konfitury z jagód... Mogłabym nią posmarować pyszne mleczne bułeczki....
Oto przepis na moim blogu - bułki mleczne

kinga@prosteprzepisykulinarne.com
-
zauberi
2012/04/10 08:29:43
ja zrobiłabym sernik z musem zrobionym z konfitur z jagód :), fajnie na pewno wyglądałby takie fioletowe zyg zaki na serniku
-
2012/04/10 10:57:20
Jestem absolutną fanką cupcakes'ów i muffinków. Są śliczne, smaczne i dają możliwość wykazania się pełną kreatywnością. To co mnie osobiście zainspirowało w produktach Premium Rosa to fakt, iż składniki ich produktów są w pełni naturalne, a tylko wtedy właśnie dają nam możliwość wydobycia z nich całej ferii smaków i aromatów.
Dlatego przygotowałam przepis na muffinki wykorzystując produkty Premium Rosa.

Muffinki Wiśniowe szaleństwo

Składniki na 12 babeczek:
1/4 szklanki syropu wiśniowego
1/4 szklanki konfitury wiśniowej
80 g masła
50 g gorzkiej czekolady
pół szklanki cukru trzcinowego
35 ml Kirschu (cherry brandy)
1 szklanka mąki najlepiej tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 jajko
pół szklanki wiśni (mogą być z kompotu, świeże, lub rozmrożone - powinny być odsączone z nadmiaru wody) - w całości lub połówkach do ciasta
Ponadto:
250 ml śmietany kremówki
wiórki czekoladowe do dekoracji
wiśnie do dekoracji
Konfiturę wiśniową mieszamy z syropem. Do garnuszka włożyć masło, czekoladę, cukier, Kirsch, podgrzewać, aż do rozpuszczenia składników, na małym ogniu. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać z ochłodzoną masą, dodać jajko, wymieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu wrzucić wiśnie (mniej niż pół szklanki), wymieszać.
Pamiętajmy, iż suche składniki łączymy z suchymi, a mokre z mokrymi - to zasada udanych muffinek:)

Ciasto rozłożyć do papilotek, do każdej nakładając masę do 2/3 wysokości papilotki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180C, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Muffinki możemy udekorować polewą czekoladową z kawałkami wiśni;)

Muffinki wychodzą genialne, a zapach wiśni połączony z aromatem czekolady jest naprawdę zniewalający:)

Smacznego Kinga

kinga_s@toya.net.pl
-
2012/04/10 12:07:59
Choć niestety nie zdążymy
Chętnie sobie to wyobrazimy
Że na święta Różę mamy
Smakołyki z nią zjadamy
Konfitury wykorzystamy
Wiele pomysłów na to mamy
Babka wiśnią nadziewana
Pulchna, pyszna i rumiana
Mazurek z malinami
Rodzynkami, orzechami
Potem sernik jagodowy
W smaku całkiem odlotowy
A gdy wszystko już zjemy
(i o mało nie pękniemy)
Wieczorem herbatę z syropem podamy
I cudne święta powspominamy.

Jednak każdy dzień będzie świąteczny.
Gdy Rosy smak poczuję bajeczny.
Dlatego w przyszłość ze smakiem spoglądam
Raz po raz smakołyki oglądam
Marzą mi się ciastka kruche,
Na pogodę i na pluchę
Konfiturą nadziewane
Najbliższym na podwieczorek dawane
A do picia syrop zdrowy
Dla męża wiśniowy
Dla córeczki czereśniowy
Ja spróbuję bzu czarnego
Smaku dla mnie nowego.

Moje kruche ciastka
100 g miękkiego masła
1/3-1/2 szklanki cukru
Cukier waniliowy
2 jajka
Budyń w proszku (smak dowolny)
Mąka tyle, żeby ciasto miało konsystencję miękkiej plasteliny
Opcjonalnie łyżka kakao (jeśli wolicie kakaowe wypieki, zamiast tego możecie też dodać inne smakołyki mielone migdały lub orzechy, kokosa, cynamon, drobno posiekaną czekoladę, skórkę z cytryny, przyprawę do piernika, kawę)
Wszystkie składniki umieszczamy w jednaj misce i ręką wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka, np. urocze kwiatki. Po upieczeniu (kilka minut w temp. 175) i ostudzeniu przekładamy ciasteczka konfiturą. Ciastka nie rosną w czasie pieczenia dzięki czemu idealnie zachowują kształt, można więc stworzyć pięknie ozdobione pyszne kwiatki.

pozdrawiam,
Natalia
zuzanka0@op.pl
-
2012/04/10 12:09:52
Kiedy chwilę pomyślicie,
Pewnie ze mną się zgodzicie,
Nie cegła dom buduje
Lecz to, co się w nim znajduje
Uśmiech, radość i kochanie
I w kłopotach pomaganie
A do tego zapach chleba
Nic mi więcej nie potrzeba
Dziś słodką bułą częstuję
Właśnie z pieca ją wyjmuję
Jej zapach mnie urzeka
Na szczęście masło już czeka
A do tego konfitura
Hmm ten smak!

Buła
4,75 szkl mąki (szklanka = 250ml)
600 ml mleka
3 łyżki cukru
30g drożdży
Garść lub dwie rodzynek

Wszystkie składniki należy wieczorem wrzucić do garnka, wymieszać łyżką i przykryć ściereczką. Zostawić na noc. Rano szybko zagnieść ciasto, dosłownie dwie minuty. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 1,5 h. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Piec pod przykryciem przez 35 minut, następnie odkryć i piec przez 15 minut bez przykrycia. Jeśli za bardzo się przypieka przykryć folią ja robię to po 5 minutach. Wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i wyjąć z naczynia. Studzić na kratce. Smacznego.
Buła jest rodzajem słodkiego chleba, chałki, bułeczki maślanej idealna z masłem i konfiturą.

pozdrawiam,
Natalia
zuzanka0@op.pl
-
2012/04/10 15:06:15
Ja bym zrobiła jagodzianki z konfitura z jagód, tak dawno ich nie jadłam a uwielbiam:)pozdrawiam serdecznie
justynka0201@o2.pl
-
Gość: sylwia włodarska, 193.106.84.*
2012/04/10 17:27:18
-Konfitura wiśniowa-
przepis znaleziony na necie,większość takich wypróbowuję jak mi wpadnie w oko :)
ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu i na dodatek smaczne:)
Orzechowe ciasto z konfiturą
Ciasto kruche:90 g masła (o temp. pokojowej),1/4 szklanki cukru pudru,3/4 szklanki mąki.
Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na blaszkę(tortownica 21cm). Podpiec na złoto przez ok. 20 minut w temperaturze 165C. Kiedy spód przestygnie przygotować:
200g konfitury wiśniowej,pianę z 3 białek wymieszaną ze 1/2 szklanki cukru,400g posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych.
Konfiturę wyłożyć na przestudzone ciasto, wysypać na to orzeszki, wszystko przykryć pianą z białek.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45 minut, aż pięknie się zarumieni. Ciasto koniecznie należy schłodzić,przy krojeniu trochę się kruszy.
-
pinkcake
2012/04/10 18:26:04
A ja bym zrobiła mazurek z konfiturą z borówki czarnej. Kruche ciasto (2 szklanki maki, kostka masła, 2 łyżki oliwy, pół szklanki cukru pudru) rozwałkowałabym bezpośrednio na blasze i upiekła 15 minut w 180 stopniach. Konfiturę zmieszałabym z chlapką nalewki imbirowej i rozprowadziła po cieście. A później delikatne zdobienie z blanszowanych migdałów.