Blog > Komentarze do wpisu
Pleśniak (i ferie!)

pleśniak

 

 

Zdałam :D

Zdałam egzaminy i zaczynam ferie!!! Caaaałe dwa tygodnie laby. Będę spać, piec, gotować, czytać, oglądać filmy, wkurzać Ukochanego (ej, w tym to jestem mistrzem) :D cudne plany, nieprawdaż? Ale serio, mój mózg jest niepokojąco przeciążony i wymaga zresetowania :)

Jejciu, tak mi kuchni brakowało przez ostatnie kilka tygodni! Sesja, a wcześniej przygotowania do egzaminów tak zajęły mój czas i całe siły, że o kuchni nawet nie myślałam. Jadłam to co było w domu, od czasu do czasu tylko coś na szybko kombinując (tak, jakaś taka wybredna się ostatnio zrobiłam) :-) Ale teraz to się zmieni :D A zaczynam od jutra. Bo przyjeżdża Mój Pan i Władca (buahah!), a obiecane mu zostały pewne smakołyki, ale o tym na razie cicho sza, wszystko w swoim czasie. A w czwartek odwiedza mnie pewne dziewczę z Puław, co nie chciało ruszyć dupska na wieś (tak, panno M., ta aluzja jest skierowana do Ciebie...). Moim zamiarem jest to, byśmy w jedno popołudnie przytyły 5 kg (Ja 1 kg, a M.  4kg) :D Planuję upiec wypasioną pizzę i przygotować deser, za który dałabym się pokroić!

Dziś Pleśniaczek (tzn na blogu, bo w domu już go dawno nie ma) :P

Ciasto, które znane jest wszystkim. Spotkałam się także z taką nazwą jak "Skubaniec", ale u nas, od lat, jest to właśnie Pleśniak. Jedyny, wspaniały,  z przepisu starego jak świat,który zawsze się udaje i wszystkim smakuje :)

Zachęcam Was serdecznie do upichcenia :D

 

Aha, i pragnę oznajmić, że na fb stuknęła nam już magiczna setka :D Jest mi szalenie miło, że ze mną jesteście, że chce Wam się czytać te brednie ;) i słuchać moich "ochów i achów" odnośnie jedzenia ;)

Buziaki dla Was! (w sam środek nosa)

 

PLEŚNIAK

 

pleśniak


Ciasto:

  • szklanka cukru
  • 250g margaryny
  • 3 duże żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ciut olejku wan.

 

Dodatkowo:

  • dżem z czarnych porzeczek lub śliwek (ważne by był kwaśny)
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

 

Dużą blaszkę do pieczenia posmarować margaryną i obsypać mąką.

Połączyć składniki na ciasto (oprócz kakao) i dokładnie je zagnieść. Podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich wgnieść kakao, porządnie wyrobić.

Jedną jasną częścią wylepić spód formy (położyć do lodówki), a dwie pozostałe schować na około godzinę do zamrażarki.

Nagrzać piekarnik do 180st.

Dżem rozsmarować na spodzie, którym wylepiliśmy formę. Zetrzeć na tarce lekko zmrożone ciasto ciemne.

Do dużego garnka wlać białka, dodać ciut soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać budyń. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciemne ciasto i zetrzeć ostatnią część ciasta, jasną.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut, aż nabierze ładnego koloru.

Polecam!

Ciasto jest naprawdę pyszne!

 

Gotuję i piekę na Facebook'u:

wtorek, 31 stycznia 2012, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2012/01/Plesniak-i-ferie.html

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Cytryna Malina, *.home.aster.pl
2012/01/31 00:45:57
U mnie też zawsze pleśniak, choć sama nigdy go nie zrobiłam. Ale czuję, że ten czas nadchodzi... :)
-
2012/01/31 06:37:39
Moje gratulacje ! :)
A pleśniak wygląda przepysznie ! Bardzo go lubię , chociaż nie wiem czemu sama go jeszcze nigdy nie piekłam ;)
-
wiosenka27
2012/01/31 07:07:04
Gratuluję zdanej sesji i życzę udanych ferii:)
-
ogrodybabilonu
2012/01/31 07:34:26
Pysznie! Gratulacje ze zdanych egzaminów i miłego wypoczynku!
-
kasia.prezydentowa
2012/01/31 08:06:00
Piękny Twój pleśniak (ja jeszcze nie robiłam :P)! Udanych ferii i miłego wypoczynku! :)
-
2012/01/31 08:08:45
No moje gratulacje!!!! :) Powodzenia we wkurzaniu ;) A co do pleśniaka, to mam do niego duży sentyment - to pierwsze ciasto, które upiekłam samodzielnie :)
-
domaskowa
2012/01/31 08:38:37
Gratuluję Ci serdecznie!

A u nas nazywa sie to skubaniec i jest moim ulubionym ciastem :)
-
izaa_a
2012/01/31 10:43:33
Gratulacje ;)))) a ciachem sie częstuję;)
-
2012/01/31 11:03:33
Uwielbiam plesniaka i robie go dość często z różnymi dodatkami do srodka:) ....a zdanych egzaminów gratuiluję:) nie ma nic przyjemniejszego niz poczucie, ze ma się 2 tygodnie totalnego luzu:)
-
2012/01/31 11:04:07
gratuluje:) plesniak przepiekny:)
-
zyczebyjesc
2012/01/31 11:51:00
gratuluje sesji :)
-
asiek_ba
2012/01/31 12:29:30
Jak dobrze jest móc w końcu odpocząć:) Ciacho pyszne, robię troszkę inaczej, ale też mówi się u mnie pleśniak:)
Pozdrawiam serdecznie i miłego odpoczywania!!
-
Gość: kicia86k, *.cdma.centertel.pl
2012/01/31 13:12:20
Właśnie zjadłam ostatni kawałek u mamity:) jedyne ciasto w którym jem dżem z czarnej porzeczki.
-
2012/01/31 13:59:35
Pycha pleśniak :) Gratuluje zdanych egzaminów a teraz czas na zasłużony odpoczynek :)
-
Gość: bijana, 188.141.39.*
2012/01/31 14:09:05
gratulacje i wypoczywaj, najlepiej w kuchni z aparatem, a my bedziemy ogladac efekty.
-
2012/01/31 14:42:07
Już całe wieki nie jadłam tego ciasta. Wspaniale wygląda :).
-
slyvvia
2012/01/31 15:18:49
Gratulacje! Ciasto pyszne i jak najbardziej na miejscu :D
-
2012/01/31 16:04:13
gratuluję sesji:) wypocznij teraz porządnie i naładuj akumulatory:)
ciasto pycha, u mnie w domu na pleśniak mówi się GNIOT- ale to z pełnym uznaniem ;)

-
Gość: Shy, 195.69.80.*
2012/01/31 16:10:35
Jedno z moich najulubieńszych ciast... zawsze jem je partiami zaczynając od góry.. pychaaa! Wiesz co lubię ;)

Ps. udanych ferii i kulinarnych podbojów! :)
-
lutka40
2012/01/31 16:30:20
Oczywiście gratuluję .Wypoczywaj ,gotuj i piecz .Czekam z niecierpliwością na kolejne Twoje cudeńka .Pleśniaczek pierwsza klasa.Pozdrawiam
-
Gość: alebabka.blogspot.com, *.protonet.pl
2012/01/31 17:02:22
Ależ pięknie Ci wyszła pianka! uwielbiam pleśniaka.
-
majanaboxing
2012/01/31 18:21:39
Gratuluję zdanych egzaminów!
A pleśniaka uwielbiam :) Pyszne ciacho. Pozdrawiam:)
-
nashelly
2012/01/31 20:37:39
Mmm... UWIELBIAM pleśniaka! ale w moim sercu króluje ten ze świeżymi, letnimi, duszonymi śliwkami *___* aczkolwiek każdy wyśmienity <3 u mnie w domu też pod nazwą pleśniak ;) pozdrawiam!
-
Gość: Art Anna, *.net.pulawy.pl
2012/01/31 22:39:00
Ale pyszności kochana;) Paluszki lizać;) A co tam kalorie, skusiła bym się na takie słodkości, zwłaszcza w Twoim towarzystwie Milenko;)
-
ugotujmy
2012/01/31 22:59:10
pysznie Ci! i ciasto takie cudne i ferie i och..
-
agawa1984
2012/02/01 11:12:08
Pycha.. pamiętam jak mama go robiła... zjadłoby się ... oj zjadło ... ;)
-
2012/02/01 13:49:08
Gratuluję serdecznie udanej sesji i życzę miłego odpoczynku - na 100% zasłużonego;) Piecz, gotuj zatem kochana, byśmy mieli co podziwiać i z czego czerpać inspiracje;) A pleśniak cudny;) Ja najczęściej robię go ze świeżymi bądź mrożonymi owocami, ale ten z dżemem prezentuje się równie apetycznie. No i ta domieszka budyniu do piany mnie zaintrygowała, bo nigdy tak nie robiłam. Musze koniecznie wypróbować;)
-
Gość: Anna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/01 19:11:00
Właśnie taki placek piekła moja babcia jak byłam mała :) pyyyycha
-
myprettyeats
2012/02/01 19:47:47
pychotka!
-
kittykejt
2012/02/01 21:16:18
muszę koniecznie go zrobić!!
-
tastefully7
2012/02/05 09:52:52
Lubię pleśniaka, a dawno go nie jadłam. Kiedyś go częściej robiłam :-)
-
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/06 21:40:41
Gratulacje ;-)) A Pleśniak jest wspaniały.. jedno z ulubionych mych ciast ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
chanya13
2012/02/09 09:57:54
Gratuluję zdanych egzaminów, pleśniak prezentuje się wspaniale, porywam kawałeczek do kawy.
-
2012/02/10 20:08:21
Coś wypróbuję z Twoich przepisów-może mi się uda.Co do pieczenia ciast-jestem raczej nieudacznik jeśli o to chodzi.Wolę gotować obiadki,śniadanka,kolacyjki,ale nie robić słodkości.
-
marta-gotuje
2012/02/10 20:11:17
Do tej pory robiłam podobne ciasto - u mnie nazywane kruszonem, ale zamiast dżemu miałam owoce:) Opcja z dżemem brzmi super, mam tylko pytanie na jaką blachę starczy mi ciasta z podanych proporcji?:) pozdrawiam
-
russkaya
2012/02/10 20:25:25
Marta To była duża blacha, niestety nie mogę teraz podać Ci wymiarów dokładnych :/ Jutro sprawdzę i napiszę,ok? :)
-
marta-gotuje
2012/02/10 23:05:22
ok dzięki:) jutro właśnie planuję upiec:)
-
russkaya
2012/02/11 14:01:46
marta blaszka ma około 32x20cm :)
-
marta-gotuje
2012/02/13 11:24:14
Takiej blachy nie posiadam, ale wykorzystałam kwadratową 25x25 i też było ok:) Pleśniak nam bardzo smakował, dzięki za inspirację :)
-
2012/03/08 20:39:16
Uwielbiam to ciasto. Kiedyś nawet próbowałam zrobić, niestety.. jak na tę chwilę to jeszcze za wysoki poziom jak dla mnie, ale Twoje wygląda przepysznie :)