Blog > Komentarze do wpisu
Pani Walewska

pani walewska

 

Oj, nie było mnie tu trochę :P W wakacje wpisy pojawiały się dużo częściej i właściwie codziennie rozpieszczałam domowników słodkościami i obiadkami. A teraz...? Ech, szkoda gadać. Notoryczny brak czasu. I sił, po powrocie z uczelni. Ale smęcić nie będę ;)

Dziś pyszne ciacho (oj, pyyyszne!!!). Wyprosiłam przyjaciółkę o zrobienie, bo nigdy go nie jadłam. I tak mi zasmakowało, że parę dni później sama je upiekłam. Żałuję, że tyle czasu zwlekałam z Walewską, bo to wyjątkowo pyszne ciast. Kruche placki, posmarowane kwaśnym dżemem, na to beza z dużą ilością orzechów. A to wszystko przełożone delikatnym kremem. Mniam! Najlepsze na drugi dzień. Rodzince BARDZO smakowało i domagają się więcej. Wcale im się nie dziwię... ;)

Zapraszam!

P.S. Przepraszam, że rzadziej do Was zaglądam, ale naprawdę nie mam kiedy :( na weekendzie będzie ciut luzu (mam nadzieję) to popatrzę , co tam wyczarowaliście w Waszych kuchniach :)

 

pani walewska

 

Ciasto:

  • 2.5 szklanki mąki
  • 300g masła/ margaryny
  • 4 żółtka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru

 

Wszystkie składniki wyrabiamy w rękach i dzielimy na dwie części.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy jedną część ciasta.

Na wierzch wykładam kilka łyżek dżemu i równomiernie rozprowadzam go na cieście.

 

Beza:

  • 6 białek
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki cukru

 

Z podanych proporcji musimy otrzymać bezę na dwa placki, więc najpierw robię z połowy składników na jeden placek (3 białka, około 2/3 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru), żeby nie opadła mi piana na drugim placku, podczas pieczenia tego pierwszego.

Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec dodaję cukier i mąkę. Powstałą pianę wykładam na placek posmarowany dżemem i obficie posypuję posiekanymi orzechami.

Tak przygotowane placek wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st i piekę około 30 minut.

Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta.

 

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego)
  • posiekane orzechy włoskie (4 garści)

 

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru (lub więcej, jak kto woli)
  • kostka masła/ margaryny

 

Jedną szklankę mleka gotujemy. W tym czasie w drugiej szklance rozrabiamy cukier, dodajemy mąki, żółtka i miksujemy na gładką masę. Wlewamy na gotujące się mleko i robimy budyń. Dokładnie go studzimy.

Miękkie masło ucieramy na jasną masę, po jednej łyżce dodajemy ostudzony budyń.

Gotowe placki przekładamy masą. Schładzamy i gotowe :-)

Smacznego!

 

pani walewska

 

pani walewska

 

czwartek, 10 listopada 2011, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2011/11/Pani-Walewska.html

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/11/10 06:49:03
Bardzo smaczne ciasto. Robilam nie raz, nadaje się świetnie na okazje typu urodziny czy imieniny :). Ładnie Ci wyszło i na pewno smakowało.
A przepis skąd, bo nie podałaś?

Pozdrowienia.,
Majana
-
russkaya
2011/11/10 07:56:20
dziękuję :) tak, było pyszne! A przepis dostałam od koleżanki, od której dostałam kawałek ciacha do spróbowania. Ale nie będę podawać tu jej imienia i nazwiska, bo nie wiem czy sobie tego życzy :) również pozdrawiam!
-
Gość: gin, *.adsl.cybercity.dk
2011/11/10 07:59:52
Hmm... To takie dość popularne ciasto, a nigdy go nie piekłam. Musi smakować świetnie - przecież są tam same pyszne rzeczy :)
Twoje wygląda wyjątkowo apetycznie :)
-
izaa_a
2011/11/10 08:46:37
cudne ciasto...uwielbiam je;):):)
-
agawa1984
2011/11/10 09:08:55
Wygląda imponująco, a i smakuje zapewne wyśmienicie :)
-
asiek_ba
2011/11/10 09:22:44
Też robiłam i wiem, że jest pyszne:) Pięknie się u Ciebie prezentuje:)
Pozdrawiam serdecznie!:)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/10 10:25:19
Ciasto prezentuje sie naprawde efektownie. Wiele o nim slyszalam, wiem, ze jest popularne, ale - o dziwo - nigdy nie jadlam ani tym bardziej nie robilam. Trzeba bedzie nadrobic :)
-
2011/11/10 11:04:44
Uwielbiam je. U mnie zawsze w świątecznym menu ;)
-
amaranthrose
2011/11/10 11:13:16
Uwielbiam panią walewską.
U mnie znana jest jako pychotka:)
-
Gość: bistro mama, *.dynamic.chello.pl
2011/11/10 11:43:03
uwielbiam to ciasto! tak bym zjadła, a tak nie chce mi sie robić :)
-
zauberi
2011/11/10 12:02:24
pysznie się prezentuje :)
-
pieczarka_mysia
2011/11/10 15:01:25
Mmm.... wyglada oblednie ; )
-
2011/11/10 15:44:36
Ukochane ciasto mojego Męża ...za jego kawałek jest w stanie wiele zrobic:)
-
kulinarnespotkania
2011/11/10 17:25:34
uwielbiam to ciacho i chetnie bym Ci porwala ten kawlaeczek:)
-
bijana
2011/11/10 18:23:56
wyborne i eleganckie ciacho, a ja wciaz jakos go nie upieklam. czestuje sie kawaleczkiem, bo tak pysznie wygląda, ze oprzec sie nie mozna..
-
2011/11/10 19:24:23
wygląda CUDNIE ;)
-
niepokornik
2011/11/10 20:20:14
apetycznie! i tak jeszcze wakacyjnie, słonecznie wygląda:)
-
slyvvia
2011/11/10 21:55:10
Wspaniale się prezentuje :D
-
2011/11/11 07:32:12
Oj, to dobre. Naprawdę. Ja lubię pleśniaka bardzo, więc panią Ko(Walewską) też polubię. I piosenka ładna. :). Co studiujesz? Macham.
-
maryjerzak
2011/11/11 16:55:28
Ale pyszność:)
-
kasia.prezydentowa
2011/11/11 19:05:10
Zaglądam tu często, bo poza tym, że wspaniałe wypieki, to kocham rosyjski, chociaż przez 15 lat nauki właściwie nie lubiłam. ;D I ogromną radość mi zrobiłaś odwiedzając
mój blog! Dziękuję. A ciasto? Boskie, jak zawsze. ;)
-
tastefully7
2011/11/12 10:12:52
Nie jadłam tego ciasta, ale słyszałam, że jest pyszne :-) A do tego Twoje bardzo ładnie prezentuje się :-)
Pozdrawiam weekendowo :-)))
-
judik1119
2011/11/12 10:42:00
Cudowne Ci wyszło! :-) Mam zamiar je upiec dziś na babcine i dziadkowe imieniny:-)
-
Gość: Agna, *.aster.pl
2011/11/12 12:29:59
Lubię zaglądać do Twojego bloga, więc przekazuję Ci wyróżnienie :) Znajdziesz je tutaj: notatnik-kuchenny.blogspot.com/2011/11/dziekuje-za-wyroznienie.html
-
domaskowa
2011/11/12 20:13:10
Serdecznie zapraszam Cię po wyróżnienie na mojego bloga:
domiwkuchni.blox.pl/2011/11/Mile-wyrozninie-i-twardy-orzech-do-zgryzienia.html
-
przysmakiewy.pl
2011/11/22 19:43:51
Cudowne!!! Już się zajadam!

Ps: Ja też zbytnio nie mam kiedy pojawiać się i wszystko obserwować, mam nadzieję.. że mi też to wszyscy wybaczą ;-) A tym samym zapraszam do mnie na www.przysmakiewy.pl ;-)
-
2011/11/25 08:26:41
Klasyka - ale ja jeszcze nigdy nie miałam okazji sama jej zrobić. Chyba po prostu uważam je za trudne i zaawansowane ciasto :)