Blog > Komentarze do wpisu
Do wyboru, do koloru! :-)

 

Czyli mnóstwo pyszności w jednym wpisie! Bo znów jestem do tyłu z przepisami... Piekę, zajadam się smakołykami a publikować ich nie nadążam. Tak więc, jak to stwierdziła Iga, wpis będzie kompaktowy ;) Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Zwłaszcza, że przepisy nie są skomplikowane i czasochłonne.

Dziś sobota. Mam zamiar spędzić ją miło. Właśnie dlatego wybieram się za chwilkę do ukochanych Puław i będę zawracać głowę Facetowi caaaały dzień :) a co! Chciał mieć mnie za narzeczoną to niech teraz cierpi ;P Żądam spaceru i filmów. No...małe zakupy też by nie zaszkodziły...ekhm... ;)


W dzisiejszej ofercie dla Was mam:

1. Lody śmietankowo-mleczne
2. Karmelowy pudding ryżowy
3. Kokosanki
4. Krakersy arabskie

 

(były jeszcze fajne ciasteczka, ale limit na zdjęcia mi się skończył :P Musicie poczekać do następnego tygodnia to je opublikuję) :)

 

 

 

Lody śmietankowo-mleczne

Jak dla mnie jedne z lepszych jakie robiłam. Niestety, nie posiadam maszynki do lodów, więc mogę je robić tylko w zamrażarce. Z tego powodu nie wszystkie są tak gładkie i aksamitne. Z tymi lodami nie miałam takiego problemu. Wyszły super! I nie były twarde jak kamień po wyjęciu z zamrażarki :) Smak także w pełni mnie usatysfakcjonował, ponieważ mleko w proszku bardzo lubię ;)

Źródło: cincin

 

Składniki:

  • 400ml śmietanki 30 lub 36 % (u mnie Piątnica)
  • szklanka mleka
  • szklanka mleka w proszku
  • cukier do smaku (kilka łyżek)

 

W zimnym mleku wymieszałam mleko w proszku, wlałam kremówkę, dosłodziłam i dokładnie wymieszałam. Masę przelałam do plastikowych kubeczków i wstawiłam do zamrażarki. Gdy lody robią się coraz bardziej zamarznięte, wtykamy patyczki i znów zostawiamy na kilka godzin. I gotowe :)

lody śmietankowo-mleczne

 

lody śmietankowo-mleczne


 

 

 

Karmelowy pudding ryżowy

Znalazłam przepis u Pluskotki, zrobiłam i...zakochałam się! No lubię takie desery i już! :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (u mnie ciut więcej) + 1/4 szklanki do rozrobienia budyniu
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka budyniu
  • cynamon

 

Mleko i cukier mieszamy i zagotowujemy. Ryż płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do wrzącego mleka. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 min, mieszając. Budyń rozrabiamy w 1/4 szkl mleka i wlewamy do ryżu. Gotujemy aż zgęstnieje. Nakładamy do miseczek i posypujemy cynamonem. Super, nie? :)

 

pudding ryżowy

pudding ryżowy

pudding ryżowy

 


 

 

Kokosanki

Pierwszy raz robiłam te ciasteczka, a przecież są tak popularne i chyba każdy je zna. Pyszne! Takie mięciutkie, delikatne i nie przesuszone (a to bardzo często spotykam u tych sklepowych...). Godne polecenia!

Źródło: kokosanki

 

Składniki:

  • 2 małe jajka + białko
  • 250g wiórków kokosowych
  • 100g cukru
  • 75g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Piekarnik nagrzewamy do ok 170st.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Jajka, białko i cukier miksujemy na jsną, puszystą masę.

Mąkę mieszamy z proszkiem, wiórkami i dodajemy do masy. Łączymy ze sobą i w palcach formujemy kuleczki, wykładamy je na blaszkę posmarowaną masłem/margaryną i posypaną mąką.

Pieczemy około 15-20 minut.

kokosanki

kokosanki

kokosanki

 

 

 

 

 

Krakersy arabskie

Przepis zaczerpnęłam z TEJ strony. Robiłam już wcześniej krakersy (przepis TU) i powiem Wam szczerze, że tamte smakowały mi o wiele bardziej. Te arabskie należy BARDZO cienko rozwałkować, wręcz maksymalnie, ponieważ gdy będą za grube to możecie uszkodzić sobie zęby :P


Składniki:

  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka miodu
  • 125ml ciepłej wody
  • 185g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (u mnie łyżeczka przyprawy do kebaba)

 

+ białko, mak, sezam, sól...

 

W małej misce wymieszać drożdże z miodem, cukrem i całą wodą, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ostrą paprykę, dokładnie wymieszać. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży i zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać na posypanej stolnicy przez 2 minuty. Miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstawić do lodówki na 45 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki ponownie wyrobić ciasto , aż będzie gładkie. Podzielić je na cztery równe części. Każdy z nich rozwałkować na bardzo cienki placek. Białko lekko ubić, nakłuć ciasto widelcem. Ciasto pokroić na trójkąty, posypać ziarnami.

Trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg).
Ostudzić na kratce. Podawać na zimno jako samodzielna przekąska lub z dodatkiem ulubionych sosów.


krakersy arabskie

 

Częstujcie się!

A degustację niech Wam umili ten oto teledysk :)


sobota, 26 listopada 2011, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2011/11/Do-wyboru-do-koloru.html

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2011/11/26 08:00:47
ojej, ojej, ojej!
aż trudno się zdecydowac, tyle samych pyszności!
-
izaa_a
2011/11/26 08:17:18
ale od rana slodkości, ja biore wszystkiego po trochu. A zdjęcie puddingu mnie zaczarowało;)
-
majanaboxing
2011/11/26 08:21:28
Wszystko smaczne, ja się piszę na kokosanki !:)
-
burczymiwbrzuchu
2011/11/26 08:22:23
Wszystko apetyczne i pyszne, aż się ciężko zdecydować co mi się podoba najbardziej, wybieram więc pudding i krakersy!:)
-
zauberi
2011/11/26 09:01:40
Kochana kto to nadąża jeść? :) pyszności
-
judik1119
2011/11/26 09:26:08
Ranyyy ile pyszności! Na pierwszy ogień biorę loda i kokosanki-mniam:-) Tyle pyszności w jednym wpisie i to z samego rana przyprawia mnie o zawrót głowy Kochana:*
-
pieczarka_mysia
2011/11/26 09:31:40
same pysznosci u Ciebie - chyba oszaleje ; )
-
2011/11/26 10:26:13
Biorę wszystko! Miłego czasu spędzonego razem :)
-
2011/11/26 11:16:22
pudding mnie najbardziej dzisiaj pociągnął za język.. mniam :)
-
pluskotka
2011/11/26 11:41:09
Cieszę się, że ci posmakował. Mnie tak się spodobały te puddingi ryżowe, że mam już w planach pakistański z migdałami i kardamonem. :)
-
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/26 15:13:39
Ale masz tutaj tych wspaniałości. Powiem Ci, że mi w ostatnim czasie też jest brak czasu na umieszczanie moich przysmaków albo po prostu nie zdążę już zdjęcia zrobić ;-D Hehs.. zapowiadają się niezłe przekąski u Ciebie ;-) Aaaa.. i zapraszam do mnie ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2011/11/26 17:02:06
same smakołyki u Ciebie:) Śliczne te Twoje zdjęcia!
Pozdrówka.
-
lutka40
2011/11/26 18:08:49
Lody na pierwszym miejscu za mleko w proszku i kształt ,pozostałe na drugim .Wszystko boskie
-
lutka40
2011/11/26 18:09:01
Lody na pierwszym miejscu za mleko w proszku i kształt ,pozostałe na drugim .Wszystko boskie
-
waniliowakawiarenka
2011/11/26 22:34:18
Dziewczyno....jak Ty to robisz, że tyyyyleee pyszności u Ciebie i to naraz???:-)i jeszcze masz czas jeździć po polskich drogach;)
Szacun;)
-
aluubaluu
2011/11/27 20:20:51
3 chyba będę wpadała częściej !! :)
-
nemisiek
2011/11/27 21:37:06
Tyle pyszności w jednym wpisie:) Mniam!
-
monica-wino-i-oliwki
2011/11/28 11:03:21
Kokosanki! Dziękuję, że mi o nich przypomniałaś, bo ostatnio zastanawiałam się co zrobić z kokosem ;)
Kompaktowy wpis.. ociekam ślinką, tak pysznie się prezentuje :)


Pozdrawiam serdecznie!
-
aciri
2011/11/28 19:10:18
Ale zaszalałaś. Wszystko super!
-
tastefully7
2011/11/29 17:51:57
I znowu mam ślinotok :D
-
domaskowa
2011/11/30 07:41:28
Mniam, tyle szczęscia na raz to aż za dużo!
Kolejne wspaniałe krakersy, które trzeba wypróbowac, kokosanki uwielbiam, do puddingu się przymierzam, zobacze, co mi z tego wyjdzie :) a za lody podziękuję, wystarczy mi ziąb za oknem, co nie znaczy, że nie zjadłabym ich w upalnym lipcu :)
-
loriell
2011/12/02 08:36:23
Ileż dobroci :) A tych lodów, nie trzeba od czasu do czasu przemieszać, aby nie wytworzyły się kryształki lodu? Bo jeśli nie trzeba, to jest to przepis doskonały ^^

P.S. Fajny lakier do paznokci :)
-
russkaya
2011/12/02 13:41:07
loriell ja ich nie mieszałam wcale i wyszły gładkie i kremowe. Zwarte co prawda ale jak odczekało się chwilkę to można było bez problemy konsumować :)