Blog > Komentarze do wpisu
"Palce lizać"

palce lizać ciasto

 

Spodobała mi się nie tylko nazwa tego ciasta ale i wygląd, więc postanowiłam zrobić. I nie żałuję, ale następnym razem obowiązkowo zmniejszę ilość cukru w piance. Naprawdę robi wrażenie :-)

Postaram się zakupić dziś jakieś odpowiednie jabłka to w następnym tygodniu poszalejemy z szarlotkami!

Życzę Wam udanego relaksu i do zobaczenia po weekendzie! :*

 

 

1. Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki + łyżka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

 

Piekarnik nagrzewamy do 180st.

Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i mocno ubijamy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20minut.

 

2. Masa budyniowa

  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 250g miękkiej margaryny

 

Mleko, mąkę i żółtka dokładnie miksujemy, wstawiamy na ogień i gotujemy budyń, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Całkowicie studzimy.

Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po łyżce budyniu.

Masę przekładamy na ciasto.

 

3. Masa piankowa *

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (proponuję dać 1/2 szklanki!)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

 

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na masę budyniową. Wstawiamy do lodówki.

 

4. Polewa czekoladowa **

  • 1/2 margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • jajko

 

Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem i kakao. Gdy nieco przestygnie (dosłownie odrobinkę) dodajemy jajko i dokładnie je łączymy. Powstałą polewą ozdabiamy ciasto.

 

* Masy wychodzi naprawdę dużo więc spokojnie możemy zmniejszyć proporcje, no chyba że chcemy mieć ogromną piankową czapę na cieście :)

** Polewy otrzymamy dużo za dużo. Możecie zrobić z 1/3 składników bądź wykorzystać nadmiar do innych celów. Bardzo podoba mi się jej smak i konsystencja więc zapewne będę wykorzystywać ją do innych ciast.

 

Smacznego :)

Źródło: Palce lizać

 

palce lizać ciasto

 

palce lizać ciasto

 

palce lizać ciasto

 


sobota, 24 września 2011, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2011/09/Palce-lizac.html

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Salvador Dali, *.adsl.inetia.pl
2011/09/24 08:40:32
O ja! Ciasto faktycznie obłędne!! Tyleeee mas!;D
-
2011/09/24 09:50:14
nieee....noooo.....serca nie masz..... :) człowiek jeszcze dobrze oczu w sobotni poranek nie otworzył, a tu masz! takie słodkości u Ciebie.... :) normalnie mam wyrzuty, że u mnie ni okrucha czegoś słodkiego... będę musiała coś upiec... sumienie mi teraz spokoju nie da :)
nieeee, nooooo.... :) miłego weekendu :)
-
Gość: ciotka, *.threembb.co.uk
2011/09/24 13:17:29
Znow pysznosci i slicznosci! Jesli bede za Toba podazac, to moze w koncu przytyje;)
Swoja droga mam pospieszna, wygodnicka i ciut inna wersje: biszkopt jak u ciebie, ale juz budyn z torebki. W Wlk.Brytanii maja cos takiego, co sie nazywa 'custard' i jest wlasnie budyniem jajecznym, tyle, ze jaja w proszku. By mialo to wlasciwa gestosc robie to z polowa zalecanej ilosci mleka i dalej, jak w przepisie, ucieram z maslem i ew. dosladzam, dodaje tez ekstrakt waniliowy do smaku, bo fajnie sie to lize przy dosmaczaniu.
Z braku bialek zamiast piankowej czapy wywalam na budyn torebke mieszanki mrozonych owocow jagodowych (w sezonie rzecz jasna swieze) i zalewam stygnaca galaretka, tez z torebki i z polowa wody (wersja angielska galaretek z cala przewidziana iloscia wody jest duzo rzadsza nizli galaretki polskie, ale i w polskich wode trzeba zredukowac). Wszystko to w ciagle zamknietej tortownicy, i do lodowki. Gdy zastygnie mozna podawac, mozna tez trzymac poza lodowka.
Tym, co czytaja cie z UK chce poradzic, by kupowali mozliwie najdrozszy custard w proszku nawet do ciasta - czuje sie roznice w smaku, a cena i tak niska.
-
zawsze.e.ewelajna
2011/09/24 14:46:16
Ruskay.., niezłą ta pianka - jestem zauroczona...:) Ja tez chcę...:)
Serdeczności wiele Ci przesyłam!
-
asiek_ba
2011/09/24 15:36:35
No Ty jak coś wymyślisz!!! To tylko palce lizać! Ciasto wygląda szałowo!
Pozdrawiam serdecznie również życząc miłego weekendu:)
Aśka
-
chantel111
2011/09/24 18:51:15
pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jego słodycz i pyszny smak :) muszę je odświeżyć :)
-
Gość: Smakowidlo, *.dynamic.chello.pl
2011/09/24 19:10:15
alee fajne ciacho :) ... świetnie prezentuje sie na zdjęciach
-
berrypunch
2011/09/24 20:32:49
Ale fajnie to wyglada, jak taka puszysta chmurka :)
-
judik1119
2011/09/24 22:34:57
Ależ to ślicznie i apetycznie wygląda!:) Mmmm te masy! Niebo w gębie!:)
-
2011/09/25 07:54:48
Prześliczne i na pewno pyszne!
-
ugotujmy
2011/09/25 11:01:45
ale Ty kusisz strasznie!
-
2011/09/25 13:01:07
ależ pysznie to ciasto wygląda Kochana:) ...praktycznie piękny tort z Niego:)
-
gruszkazfartuszka
2011/09/25 18:09:32
zwala z nóg :) a masę budyniową uwielbiam!
-
agawa1984
2011/09/25 21:27:05
mniammmm... Nazwa tego ciasta sama wskazuje jakie to ciasto jest w smaku...musi być tak pyszne jak apetycznie wygląda na tych mistrzowskich fotografiach.
-
2011/09/26 18:09:18
Naprawdę palce lizać :)
-
Gość: bijana, 188.141.39.*
2011/09/29 18:33:56
znam to ciacho i tez je czasem pieke, rzeczywiscie jest pyszne..
-
przysmakiewy.pl
2011/09/30 20:05:51
Rzeczywiście zrobiło wrażenie ;-D


www.przysmakiewy.pl
-
nemisiek
2011/10/07 12:52:42
Wow, jestem pod wrażeniem:)