Blog > Komentarze do wpisu
Odwrócone ciasto z czerwoną porzeczką
Z samego rana wybrałam się dziś na targ z myślą żeby kupić czerwoną porzeczkę. A tu zonk. Na całym targu ani grama czerwonej porzeczki. Z trudem udało mi się kupić kg wiśni, z których jutro powstanie ciasto. Tą porzeczkę kupiłam jeszcze w sobotę, w Lublinie. Wybrałam się na małe zakupy z Facetem. I w sumie zakup porzeczki ucieszył mnie najbardziej ;) Bo myślami już wyobrażałam sobie to pyszne ciasto, przełamane ich kwaskowością! Mniam! Oczywiście przepis na odwrócone ciasto wzięłam od Dorotus, zmieniłam jedynie owoce. Polecam!
Składniki:
Ważne jest by wszystkie składniki były temperatury pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem, oprószamy mąką, spód wykłądamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy porzeczkę, wylewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160st. i pieczemy aż do "suchego patyczka". Ciasto wyjmujemy z formy, przekręcamy do góry nogami i delikatnie usuwamy papier. Oprószamy cukrem pudrem. Jest to świetna alternatywa dla wszystkich tych, którzy boją się, że owoce opadną na dno. Tutaj nie ma takiej możliwości ;)
Klimatycznie :) Uwielbiam. Gotuję i piekę na Facebook'u: poniedziałek, 18 lipca 2011, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2011/07/Odwrocone-ciasto-z-czerwona-porzeczka.html
Komentarze
domaskowa
2011/07/18 11:09:38
No proszę! Jakie wspaniałe ciasto można wykonac! Akurat mam marnujący się krzaczek porzeczek, więc... dlaczego nie? :)
pieczarka_mysia
2011/07/18 13:48:14
Wyglada rewelacyjni i czekam na Twoje jutrzejsze ciacho z wisniami :)
2011/07/18 16:42:56
nie wiem co jest takiego w odwróconych ciastach z owocami, że zawsze tak bardzo mi się podobają jak je widzę, już nie wspomnę o zajadaniu się nimi ;)
kulinarnespotkania
2011/07/18 17:34:52
bardzo lubie czerwona porzeczke:) i pisze sie na kawaleczke ciacha:)
Gość: bijana, *.b-ras1.bdt.dublin.eircom.net
2011/07/18 19:59:06
zapatrzylam sie na ciacho i zasluchalam ...piosenka sliczna!
trzcinowisko
2011/07/18 20:20:24
Co mam napisać...piekne...a i czerwone porzeczki to wyjątkowy smak:)
2011/07/19 07:27:07
mogłaś do mnie wpaść... ja mam zamrożone porzeczki :)
pycha ciasto!
karmel-itka
2011/07/19 08:52:08
jakie śliczne zdjęcia!
uwielbiam czerwoną porzeczkę. jej cierpkośc, kolor i smak.
przysmakiewy.pl
2011/07/19 20:21:49
Mhm.. porzeczki jeszcze są w ogórku, także trzeba pędzić ;-) Też chcę takie cudo u mnie w kuchni.. ;-D
Gość: , *.polineo.pl
2012/07/22 21:08:37
Bardzo fajne ciasto. Łatwe i bardzo dobre. Przetestowałam na ludziach, i to najbliższych - samo zadowolenie. Pozdrawiam Iv
|
|