Blog > Komentarze do wpisu
Krem "Snickers" i pralinki :-)

krem snickers

 

Dziś znowu na słodko :) Zresztą, na moim blogu w większości goszczą słodkości. Cóż poradzić, skoro uwielbiam ciasta, ciasteczka, desery... a! I różne "smarowidła" do pieczywa :)

Jak na przykład to. Lubicie Snickersy? Ja lubię, ale nie przesadzam z ich ilością. Czego niestety nie da się powiedzieć o tym kremie, bo po pierwszym już spróbowaniu wiem, że w lodówce będę musiała mieć jego zapas :))) Jest przepyszny, czekoladowy, kremowy, przeładowany ogromną ilością orzeszków ziemnych. I tak wspaniale smakuje na świeżym pieczywie... Musicie go spróbować, jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami słodkości :)

A kolejną jego zaletą jest to, że po dodaniu mleka w proszku (bądź większej ilości śmietanki w proszku) otrzymujemy... pralinki! I to nie byle jakie :) Bo Snickersowe!

Dla tego smaku można oszaleć!

 

krem snickers

 

Składniki na krem snickersowy:

  • ok. 200-250g śmietanki w proszku do kawy
  • 1.5 łyżki kakao
  • łyżka masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 200g orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki cukru

 

Orzeszki rozdrabniamy, ale nie całkiem, mają zostać duże kawałki.

Mleko, cukier i kakao mieszamy razem, stawiamy na ogień i nie przerywając mieszania, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Chwilkę studzimy i wsypujemy orzeszki, dodajemy masło i mieszamy. Stopniowo dodajemy śmietankę i mieszamy widelcem. Ilość śmietanki zależy od tego, jaką konsystencję chcemy otrzymać.

Możemy od razu podwoić porcję i zrobić więcej kremu, bo wierzcie mi, że za szybko znika :)

 

A jeśli mamy chrapkę na pralinki to wystarczy do masy dodać mleko w proszku lub wyżej wymienioną śmietankę i wstawić do lodówki by masa stwardniała. Następnie za pomocą łyżeczki formujemy kuleczki. Możemy je obtoczyć w startej czekoladzie. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

 

pralinki snickersowe

 

Ostatnio Ivik, "zaraził" mnie fajną piosenką Dashy Suvorovoi  i teraz codziennie jej słucham. Katuję do potęgi :) Mój pies chyba ma jej już dość... a może raczej mojego śpiewania... ;)


sobota, 25 czerwca 2011, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2011/06/Krem-Snickers-i-pralinki.html

Polecane wpisy

Komentarze
pieczarka_mysia
2011/06/25 16:44:07
Jadlabym wszystkie :) wygladaja pysznie! :)
-
sowa_nie_sowa
2011/06/25 17:28:05
Ależ to musi być pycha!!!
Zapisałam:) Zrobię:)
-
Gość: Smakowidlo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/25 17:49:13
Świetnie wyglądają :) ... chętnie bym zjadła coś takiego :D
-
2011/06/25 21:07:00
No to ja niestety tego lkremu nie bedę mogła zrobić ....bo wyjadałbym cały łyżeczką:)
-
chantel111
2011/06/25 21:15:25
bardzo kuszące
-
Gość: Agna, *.aster.pl
2011/06/25 21:37:23
I słodkości i piosenka ...
-
Gość: Papaya, *.globalconnect.pl
2011/06/25 21:40:31
O, mamo ! Kusisz.. oj, kusisz !
-
cukrowawrozka
2011/06/25 22:09:05
To mistrzostwo! Smakuje może podobnie do kremu Snickers, który kilka lat temu już zniknął ze sklepów? Kurcze, gdyby nie brak orzechów, to bym teraz biegła do kuchni.. : )
-
annas1964
2011/06/26 09:51:38
Wiem, że jak zrobię to przepadnę z kretesem i na pewno na 1 razie się nie skończy:))) Szkoda, ze nie mam w domu orzeszków :(
Pozdrawiam:)
-
zauberi
2011/06/26 19:10:52
niezła rozpusta :)
-
przysmakiewy.pl
2011/06/26 22:30:17
Niezła uczta, w sam raz dla mnie ;-DD
-
nathalia8
2011/06/27 13:06:12
oj kobitko ale ty rozpieszczasz:)juz prawie czuje ten smak!!!mniam!
-
waniliowakawiarenka
2011/06/27 16:03:46
ojej! Toż to niebo w przysłowiowej gębie:) Na pewno zrobię!!!!!!!!MNIAM!pralinki mi się podobają zwłąszcza!
-
soul_kitchen
2011/06/28 22:14:25
Kocham je!
-
cukrowawrozka
2011/07/05 13:33:33
Zrobione! Pyszności. : )
-
Gość: agrypina, 64.111.208.*
2011/07/19 15:10:21
czy tam powinno być tylko 1/4 szkl mleka? mi wyszło bardzo gęste i nie chciało nawet wchłonąć 200 g śmietanki
-
russkaya
2011/07/19 15:17:29
agrypina Tak, zrobiłam ściśle według tych ilości jakie podałam. Być może zużyjesz mniej śmietanki, nie musi wchłonąć właśnie 200g. Może zabrać jej mniej :)
-
Gość: babaczki2, *.play-internet.pl
2011/12/11 19:19:05
to dopiero musi byc pychota .... nie omieszkam sprobowac