Blog > Komentarze do wpisu
Domowe Cappuccino

domowe cappuccino

 

Wiecie, że jestem miłośniczką wszystkiego co domowe. Bo zdrowsze, bez konserwantów, ulepszaczy, kolosalnej ilości cukru...

I chociaż wielbicielką kawy nie jestem to Domowe Cappuccino okazało się strzałem w dziesiątkę! Przepis znalazłam u misiadk i wiedziałam, że wypróbuję go bardzo szybko. Chociażby ze zwykłej ciekawości.

Do jego zalet należy to, że kompozycja smakowa zależy tylko i wyłącznie od nas. Możemy dodać wanilię albo cynamon, kardamon, czekoladę... co tylko lubimy :)

Ja zrobiłam Cappuccino klasyczne, bez dodatkowego aromatu i uważam, że jest pyszne. Zresztą, zasmakowało nie tylko mi... ;)

W sobotę wypijemy je razem z Moim A. (co by nie marudził, że nie ma z kim kawy się napić!) a w poniedziałek upominkowy słoiczek z moim cappuccino powędruje do Sylwii :)

Naprawdę polecam!


Składniki (robiłam z połowy porcji):

  • 300g mleka w proszku do kawy
  • 200g cukru pudru
  • 50g ciemnego kakao
  • 70g kawy rozpuszczalnej


Wszystko ze sobą łączymy i rozcieramy, jeśli puder ma grudki ( tym zajął się Połówek z wielkim zacięciem ;) ), przekładamy do pojemnika.

Nastawiamy wodę w czajniku, do filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki cappuccino, zalewamy wodą i delektujemy się smakiem :)

Smacznego :)

 

domowe cappuccino

piątek, 11 marca 2011, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2011/03/Domowe-Cappuccino.html

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2011/03/11 14:05:46
cudny pomysł.. mam bzika na punkcie kawy!:-)
-
judik1119
2011/03/11 19:19:04
ulala świetny pomysł!:) Bardzo mi się podoba:) Koniecznie zapisuję:)
-
russkaya
2011/03/12 15:40:13
Polecam :) To naprawdę wspaniała alternatywa dla sklepowego Cappuccino. Baaaa nawet lepsze w smaku jest :) I zdrowsze!
-
kaaasiuniaa
2011/03/12 22:57:21
Super przepis, też uwielbiam kawę ale kupne cappucino dla mnie zdecydowanie za słodkie i za dużo zbędnych aromatów. Dodaje do ulubionych i jak tylko dostane mleko w proszku do kawy to wypróbuje :)
-
2011/05/29 15:34:55
jestem wielbicielką cappuccino kiedyś tylko je piłam teraz na przemian z kawą. Świetny przepis, takiego jeszcze nie spotkałam :) A jak myślisz jakby użyć mleka w proszku, nie będzie za gęsta konsystencja po zalaniu wodą ?