Blog > Komentarze do wpisu
Przepyszna chałka z kruszonk±

Przepyszna chałka z kruszonk±

 

Przepis, którego nie ma sensu zmieniać :) Chałka zawsze się udaje, wychodzi mięciutka, puszysta, po prostu idealna! Przepis już od dawna go¶ci w moim domu i szczerze mogę Wam go polecić :)


Składniki (wychodz± dwie duże chałki):

  • 30 g drożdży
  • 400ml ciepłej wody
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg m±ki
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła

+ rodzynki, cukier waniliowy


Drożdże wymieszać z ciepł± wod±. W misce wymieszać m±kę(3/4), sól, cukier, następnie wlać drożdże, dodać masło, jajka i wyrobić ciasto, dosypuj±c w międzyczasie resztę m±ki.

Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny(lub do podwojenia objęto¶ci). Po tym czasie krótko wyrobić, w celu odgazowania, podzielić na dwie czę¶ci. Każd± z nich podzielić na 3, uformować wałki i zaple¶ć warkocz. Tak powstałe chałki umie¶cić w wysmarowanych masłem i podsypanych m±k± keksówkach i odstawić na godzinkę. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i obficie posypać kruszonk±.

Piec około 30-40 min w temp 175o.

Smacznego :)

 

Przepis na kruszonkę:

  • 20 dag m±ki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki poł±czyć ze sob± i wyrobić w rękach. Kruszonki wychodzi naprawdę sporo, więc niewykorzystan± czę¶ć można zawin±ć w folię i zamrozić. Przyda się na następny raz :) Bo jestem pewna, że t± chałkę zechcecie zrobić ponownie ;)

 

chałka

poniedziałek, 06 grudnia 2010, russkaya
http://dzismamochotena.blox.pl/2010/12/Przepyszna-chalka-z-kruszonka.html
Komentarze
Go¶ć: Kate, cpc6-brad21-0-0-cust64.17-1.cable.virginmedia.com
2012/03/19 16:20:01
Nie mam swiezych drozdzy, czy mozna uzyc tych w proszku, a jesli tak to ile?
-
2012/03/19 16:53:06
Oczywi¶cie, że można.
opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży ¶wieżych
:)